29 juli 2012

Brooklyn Black Bean Burger


Nu har jag gjort mitt andra försök med att få till en veggieburger likt den jag åt i Brooklyn förra året. Denna gång blev jag betydligt mer nöjd med konsistensen. Burgarna får en het och rökig smak av chipotlen och konsistensen blir både saftig och med bra tuggmotstånd av auberginen och majskornen.

Det är dock inte helt enkelt att få en veggieburger att hålla ihop när man grillar. Den första sidan behövde bli ordentligt grillad innan jag kunde vända på burgarna och även då fick dem vändas försiktigt. (Några blev lite brända…) Nästa gång ska jag använda mig av ett löst tvåsidigt grillgaller som man enkelt kan vända på. Om du steker burgarna i en stekpanna eller grillar dem i ugnen tror jag att de kommer att hålla ihop utan problem. Till Vera la jag undan lite smet innan jag blandade i chipotlen och korianderfröna då jag ville ge hennes burgare en mildare smak.

8 burgare
4 dl svarta bönor, kokta och avsköljda
1 dl svart quinoa, kokt
½ aubergine (ca 200 g), tärnad i mindre bitar
1 gul lök, finhackad
3 vitlöksklyftor, finhackade
2 msk olivolja
1 dl persilja, grovt hackad
1 dl koriander, grovt hackad
2 ekologiska ägg
2 dl dinkelflingor alt. havregryn
1 chipotlechili in adobo sauce alt. 1 tsk paprikapulver
1 dl majskorn
6 champinjoner, tärnade i mindre bitar
¼ tsk liquid smoke (frivilligt)
1 tsk korinaderfrön, mortlade
3/4 tsk bordssalt

Gör så här:

1. Mixa bönorna, ägg, persiljan, koriandern och chipotlechilin i en blender eller matberedare. Häll över massan i en stor skål och blanda ner quinoan.
2. Värm olivoljan på medelvärme i en stekpanna och stek aubergine, lök, vitlök och champinjoner tillsammans med en generös nypa salt tills löken har blivit transparant och auberginebitarna mjuknat.
3. Häll ner lökmassan i bönsmeten och tillsätt, dinkelflingor, majskorn, liquid smoke, korianderfrön och salt. Låt smeten svälla i minst 20 minuter.
4. Forma till burgare. Pensla dem med lite olivolja om du ska grilla dem. Annars kan du steka dem på hög värme i olivolja ca 5 minuter på varje sida. De går även bra att grädda i ugnen på 225° i 20-25 minuter. Vänd efter halva tiden. Men då skulle jag rekommendera att pensla dem med olivolja på bägge sidor första så att de inte blir torra. Servera tillsammans med en stor sallad, på hamburgarbröd eller varför inte dela dem i mitten och fyll burgarna med dina favoritpålägg som jag tidigare har gjort här.

7 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Låter gott, måste vara kul att experimentera litegrann :)

karin - trattoria sa...

åh du är en mästare på såna här recept! det här ska jag testa :)

The hungry Swede aka Saga sa...

Det har ser jattegott ut, det maste jag prova! Laste ett annat recept pa blackbean burger tidigare idag med det har ser godare ut :)

Ann-Louise sa...

@ Amy: Det är halva nöjet - iallafall när det blir gott. ;)

@ Karin: Prova vetja!

@ Saga: Haha - då får jag stolt sträcka på mig extra mycket idag. ;)
Lycka till i köket och jag hoppas att burgarna blir goda.

Anonym sa...

Hej!
I instruktionerna står: mixa bönor, quinoa .... i en blender. Tillsätt sedan quinoan. Men quinoan var redan i smeten? Vilket gäller? Tack för en underbar blogg - min familj lagar massor av mat från din blogg!

Anonym sa...

En till fråga:
När det står 1 dl quinoa kokt - är det då 1 dl okokt som man sen kokar eller 1 dl färdigkokt?
/ Frida

Ann-Louise sa...

@ Frida: Oops! Tillsätt quinoan efteråt och mängden är 1 dl färdigkokt quinoa. Jag skulle gissa på att det är ca 0,75 dl okokt svart quinoa då den inte sväller lika mycket som vit quinoa. :)