27 februari 2012

Damn Good Davosgröt

I helgen hände det ofattbara. Jag testade ännu en ny frukostvariant. Allt surfande på diverse dregelframkallande bloggar har gjort mig otroligt nyfiken på otaliga frukostrecept. För att stilla mitt sug har jag sakta men säkert börjat byta ut min gamla hederliga havregrynsgröt mot obeprövade morgonrätter. Jag känner mig som mest djärv under helgerna och det var i lördags som jag slog till med davosgröt - en prima frukost för både skidåkare liksom stadsråttor som jag.

Numera finns det en uppsjö av nyttiga bär att välja och vraka bland i hälsokostbutiken och jag valde att smaksätta min gröt med syrliga torkade physalis och torkade gojibär. Dessa parade jag ihop med kokosflingor, pumpakärnor och tinade körsbär. Torkade physalis är en bra proteinkälla medan gojibär är fyllproppade med C-vitamin och järn. Nästa gång ska jag nog prova att röra ner mullbär, valnötter och torkade tranbär, eller kanske torkade körsbär, rostade hasselnötter och torkade blåbär…

1 port.
1 dl dinkelflingor
2 dl naturell yoghurt
1 msk torkade gojibär
1 msk torkade physalis
1 msk kokosflingor
1 msk pumpakärnor

Gör så här:

Rör ihop samtliga ingredienser och låt stå i kylen över natten. Rör runt och servera nästa morgon. Toppa gärna med färska bär eller frukt.

10 kommentarer:

Fröken Dill sa...

Gröt är inte min grej i någon form, men de torkade physalisarna lät intressanta. Aldrig hört talas om, var de söta och goda? Jag brukar odla physalis och det blir mängder, men bara under en ganska kort period. Kanske skulle vara läge att låna ihop en tork och torka ett gäng?

Ann-Sofi MATSAFARI sa...

En riktig vitaminbomb:) Ser fruktansvärt tilltalande ut!

Ann-Louise sa...

@ Frk Dill: Torkade physalis är ganska syrliga med en frisk och söt smak. Både supergoda och supernyttiga. Kung Markatta ska snart börja sälja dem så då blir det förhoppningsvis lättare att hitta dem i butikerna. Eller så kan du torka dina egna. ;)

@ Ann-Sofi: En stor megavitaminbomb! :)

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Haha ååh, jag känner igen mig så väl i det här! Jag har ätit havregrynsgröt till frukost varje morgon i flera år, men jag har nu den sista månaden eller så sakta men säkert börjat sniffa upp lite andra recept för att variera mig lite - det finns ju så mycket inspiration i bloggvärlden! Har inte vågat mig på davosgröt än men det ser ju ljuvligt ut och jag litar på dina smaklökar, så det lär det bli snart! Skålen är ju toppenfin också :)

Moma sa...

Det ser sjukt gott ut! Körsbären, egenplockade va?

Ann-Louise sa...

@ Alex: Tack! Bloggandet har inneburit en revolution för mitt frukosterande.

@ Moma: Självklart! Inga frysta körsbär från Hemköp här inte...

Amy's piece of cake sa...

Mmmm så gott det ser ut och så nyttigt! Gojibär mums!

Anonym sa...

Åh, incabär är ju såååå gott! Lite syrligt till skillnad från många andra torkade bär.
Fin bild, liksom alltid!

Fröken Dill sa...

Härligt, hemtorkad physalis blir det om några månader!

Ann-Louise sa...

@ Amy: En vitaminrik frukost som man står sig på ett tag. :)

@ Anonym: Jag är oxå väldigt förtjust i dem lite syrliga bären. Gojibären är även de en favorit med sin milda nyponliknande smak.

@ Frk Dill: Vilken lyx! Har du odlat dem inomhus eller i ett växthus? Hur torkar du dem?