1 november 2011

Kryddig senapstempeh med belugalinser, sötpotatis och broccolipuré

Jag har helt klart kommit in i en tempehperiod och idag bjuds det på ännu en tempehrätt. Denna sojaprodukt är en utmärkt proteinkälla och väldigt tacksam att marinera då den enkelt tar upp smaker.
Ibland kan tempeh dock ha en aning besk smak. Detta blir man av med genom att koka eller ångkoka den innan tillagning. Processen gör även att den suger upp marinader bättre. Lite tidskrävande men väl värt besväret. Belugalinserna, sötpotatisen och broccolipurén samspelar fint ihop med den kryddiga tempehn. Har du ont om tid? Ett snabbare men minst lika gott alternativ till tempeh är laxfiléer, som du marinerar och ugnsbakar istället.
Vera har inte haft så god aptit den senaste tiden då den ena förkylningen har avlösts av den andra. Jag plockade dock undan en portion linser och sötpotatis till henne utan salt och peppar och som jag ringlade över sesamolja på. Till detta fick hon broccoli piff-biffar. Hon åt linserna och sin lila efterrätt men ville inte ens provsmaka det andra. Bättre tur nästa gång…

4 port.
Kryddig senapstempeh

400 g tempeh
2 msk riven vitlök
2 msk riven gul lök
2 msk fransksenap
½ tsk kayennepeppar
½ tsk senapsfrön
3 msk rapsolja
3 msk balsamicovinäger
1 msk rörsocker

Lins- och sötpotatissallad
3 dl torkade belugalinser, sorterade och avsköljda
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
1 medelstor sötpotatis, ca 300 g

Broccolipuré
1 broccolihuvud, ca 400 g
juice från 1 citron
rivet skal från ½ citron
några msk olivolja
några msk vatten
flingsalt och nymalen svartpeppar
1. Skiva tempehn i 0,5 cm-tjocka skivor. Koka skivorna i vatten i 15 min. Under tiden rör du ihop marinaden. Pensla skivorna med marinaden på samtliga sidor och låt vila i en ugnssäker form i minst 20 minuter, gärna längre. Grädda därefter i ugnen på 225° i 20-25 minuter.

2. Häll linserna i en mellanstor kastrull och täck med ca 4 cm vatten. Lägg i lagerblad och vitlök och värm på tills det kokar. Sätt på ett lock och sänk temperaturen så att linserna småputtrar. Koka linserna tills de är mjuka men inte öppnar sig, 20 – 30 min. De ska ha lite tuggmotstånd kvar när de är klara.(Var noga här! Överkokta linser är inte kul…) Kontrollera med jämna mellanrum att det finns tillräckligt med vatten i kastrullen så att linserna inte bränns vid. Fiska upp vitlök och lagerblad. Salta.

3. Under tiden som tempehn gräddas ångkokar du sötpotatiskuberna och broccolin, var för sig i ca 15 min.

4. Vänd ihop sötpotatiskuberna och linserna i en skål. Smaka av med salt och peppar.

5. Mixa broccolin i en blender eller med en stavmixer tillsammans med en rejäl skvätt olivolja, citron, salt, peppar och några msk vatten tills du får en slät puré. Om den blir för tjock häll i mer olivolja och vatten.

Ringla över lite sesamolja på maten och hugg i!

7 kommentarer:

Kim sa...

Jag har aldrig ätit tempeh (vad jag vet iallafall...), men jag blir himla sugen! Det får ta och bli tempeh-jakt framöver.

Amy's piece of cake sa...

Spännande med något annorlunda. Har heller aldrig testat det!

Torsk på Lax sa...

Har konstigt nog aldrig testat tempeh, men det ska det snart bli ändring på. Är väldigt dålig på att kommentera nu för tiden, men jag läser, njuter och dregglar minst ett par ggr i veckan. Keep it up!no

Katarina sa...

Jag har heller inte smakat på tempeh, låter gott!

Matarkivet sa...

Kul med något så annorlunda (för mig iaf)! Underbara bilder.

Lakattis sa...

ooohh, så smaskigt. helt klart ngt för mina smaklökar!!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Nej, har fortfarande inte lyckats med konststycket att få tag på tempeh, men du gör mig så sugen på att prova! marinaden låter toppen, och tillbehören är ju bara dem helt underbara - mmm, broccolipuré <3