22 september 2015

Majestätisk moussaka

Denna vegetariska moussaka är baserad på sojafärs, potatis och palsternacka. Inte så likt den traditionella moussakan men jag tycker ända att rätten kan klassas som den. Gratängen får en mustig och härlig smak av stekt vitlök, friterade salviablad och parmesan (kan uteslutas om du inte vill äta löpe). Receptet innehåller ett par steg men det är väl värt mödan. Gör gärna färsfyllningen dagen innan så återstår det bara att göra purén samt grädda moussakan innan middagen är klar. Lyxig vegetarisk comfort food när den är som allra bäst!

6 port.
Vegetarisk färsfyllning

100 g sojafärs ex. Kung Markattas
2 st grönsaksbuljongtärningar
1 purjolök
400 g skogschampinjoner, skivade
3 msk extra virgin olivolja
1 1/2 tsk torkad timjan
1 1/2 tsk torkad oregano
1 burk krossade tomater
1 tsk honung
2 msk tomatpuré
2 tsk rödvinsvinäger
salt och nymalen svartpeppar

Potatis- & palsternackspuré
400 g potatis, skalad och delad i mindre bitar
600 g palsternacka, skalad och delad i mindre bitar
¾ dl extra virgin olivolja
8 vitlöksklyftor, skalade
10 färska salviablad
1 ekologiskt ägg
2 dl ekologisk mjölk
2 dl riven parmesan
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Färsfyllning: Koka sojafärs och 1 buljongtärning i 5 dl vatten i 10 minuter. Häll av i ett durkslag och spara 1 dl av spadet. I en stor kastrull stek champinjoner, purjolök och lite salt i 3 msk olivolja i 5 minuter. Tillsätt övriga ingredienser (även sojafärsen) och koka upp tillsammans med 1 dl av spadet från färsen. Sänk värmen och låt puttra under lock i 15 minuter. (Detta kan göras dagen innan.)

Potatis-& purjolökspuré: I en liten kastrull värm oljan och stek vitlöksklyftorna på medel värme i ett par minuter. Sänk värmen och lägg i salviabladen och fritera dem tillsammans med vitlöksklyftorna tills vitlöken har blivit gyllengul och bladen blivit krispiga. Ta av från värmen och låt svalna.

Koka potatisen i lättsaltat vatten tills bitarna blivit mjuka. Ångkoka palsternackan separat tills bitarna blivit mjuka. Mixa palsternacka, olivolja, vitlök, salviablad, ägg och mjölk till en slät puré med hjälp av en mixer eller matberedare. Pressa ner potatisen med en hjälp av en potatispress, tillsätt parmesanen och rör ihop med en slev och smaka av med salt och peppar.


Montering:Värm ugnen till 200°. Fördela färsfyllningen i en ugnssäker form 20 x 30 cm. Täck med potatis- & palsternackspurén. Grädda i mitten av ugnen i 20 – 25 minuter tills moussakan har fått en fin gyllene färg. Servera tillsammans med en frisk sallad.

7 kommentarer:

Plommonet sa...

Jag har använt salvia i matlagning EN gång tidigare, är väldigt obekant med den kryddan. Intressant spin-off på moussaka! Finns det någon speciell anledning till att du ångkokar palsternackan istället för att bara koka den i vatten som vanligt?

...och den där rödkålssalladen som jag ser på tallriken på bilden längst ner, har du lust att berätta mer om den? ;) #kålfanatiker

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Du är en observant bloggläsare. ;)
Palsternackan ångkokar jag för att bibehålla så mycket näringsämnen som möjligt i rotfrukten. Anledningen till att jag inte gör detsamma med potatis är att jag tycker inte att potatis blir bra när den ångkokas. Vidare så ska man aldrig mixa potatis med en mixer eller matberedare för då blir det till ett klibbigt klister. Inte gott. Palsternacka däremot blir bara väldigt len. Och den där rödkålssalladen man skymtar i bilden är en rödbets- och granatäppelsallad med granatäppelsirap som jag brukar göra på mina matlagningskurser om mat från Mellanöstern. Kom vetja så får du provsmaka!

Anonym sa...

Det har later jattegott - tack for receptet - men stammer det verkligen att man bara ska anvanda 100 g vegetarisk kottfars? Det later valdigt lite for 6 personer.
Cecilia

Anonym sa...

Aha, nu ser jag att man ska koka farsen i vatten - ar det torkad fars man ska anvanda? Tack pa forhand.
Cecilia

Sofie Lundberg sa...

Mums, så gott det ser ut. Jag skulle nästan kalla det en Shepherd's eller Cottage Pie, eftersom den är gjord med mos på toppen :) Brukar göra en variant av det hemma fast med blandfärs och den är väldigt uppskattad!

Ann-Louise sa...

@ Sofie: Hehe... jag kom på det efteråt att det kanske hade varit en bättre benämning. En moussaka-shepherd's pie för dem som inte gillar bechamelsås. ;)

Pernilla Weman sa...

Vi bytte sojafärs mot gröna linser och det fungerade bra. Sen hittade vi ingen palsternacka utan tog sweet potato istället. Vilken god rätt detta är! Tack för utförligt recept som fungerar i praktiken.