13 september 2015

Mango madness i pitabröd

Lime, avokado, mango och koriander. Det är något heligt med den kombinationen. Lägg till belugalinser, edamamebönor och lite annat smått och gott, fyll ett hemmagjort pitabröd med det och toppa allt med en klick turkisk yoghurt så är du i heaven! Salladen är även supergod tillsammans med grillad lax och quinoa. Till kidsen brukar jag utesluta lime- & lönnsirapsdressingen och istället blanda salladen med en enkel dressing gjord på lönnsirap, rapsolja, limejuice och lite salt. För fler recept, tips och inspiration på snabb, enkel och växtbaserade mat kom till Happy M Kitchen på onsdag då jag kommer att laga Happy Clean Family Food!

4 port
1 dl belugalinser, avsköljda
2 dl edamamebönor, tinade
1 färsk mango alt. 1 paket fryst
2 små kålrabbis
½ liten rödlök
1 avokado
1 näve färsk koriander
15 färska myntablad

Lime- & lönnsirapsdressing
2 msk extra virgin olivolja
1 lime, zest och juice
2 msk lönnsirap
1 tsk äppelcidervinäger


Till servering: 4 pitabröd och turkisk yoghurt (eller mjölkfri havrecreme fraîche).

Gör så här:
Koka linserna i vatten tills de är al dente, ca 12 minuter. Passa dem noga så att de inte kokas sönder. Häll av i ett durkslag och spola av med kallt vatten. Tärna mangon och avokadon i mindre bitar. Skala och tärna dina kålrabbis i små tärningar. Finhacka rödlöken och koriandern. Strimla myntabladen. Vispa ihop dressingen i en mindre skål. Blanda ihop samtliga ingredienser i en stor skål. Värm pitabröden i ugnen en stund. Bre ett tjockt lager yoghurt i dina pitabröd och fyll dem med mangosallad. Servera!
Barnvänligare variant: Barn gillar uppdelad mat. Servera lök, avokado, myntablad, koriander och dressing i separata skålar. På så vis kan alla ta av de ingredienser de gillar bäst.

5 kommentarer:

Charlotta Ljungblad sa...

De där pitabröden är så goda, har ett gäng i frysen! Hurra! KRAM!

Ann-Louise sa...

@ Charlotta: Glädjande att höra! Hemma hos oss går de åt rykande fort. Jag funderar på att skaffa mig en frysbox i källaren som jag kan fylla med en himla massa mat. Min nuvarande frys räcker inte till på långa vägar. KRAM!

M. sa...

Åh, nu blev jag hungrig! :) Hur ska jag kunna sova nu!? ;)
(Det är farligt att titta på din blogg innan läggdags)

Tack än en gång för all inspiration du ger via din blogg (och instagram)

Sara sa...

Ser hur gott ut som helst! Är det av någon särskild anledning du brukar skippa dressingen till barnen?
Också undrar jag om lönnsirapen kanske försvunnit från receptet eller ska det inte vara det i?

Tack för en helt underbar blogg som inspirerar till tusen och många favoritrecept i vår familj

Unknown sa...

@ M: Haha! Stor igenkänningsfaktor angående att läsa recept innan det är läggdags. ;)

Kul att du gillar maten!

@ Sara: Tack för din noggranna observation! Lönnsirapen har bytts ut mot honung i receptet men nu har jag justerat det. Vera är känslig för sur mat och när jag har vinäger i dressingar så upplever hon den som för sur. Lite lime går dock bra och därav av jag utesluter den och även den råa löken för kidsen.