9 september 2015

Grönkålssallad med fetaost, tranbär & pumpakärnor

Jag har en ny favoritsallad! Receptet kommer ursprungligen från Happy Healthy Mama och jag har lagat den minst en gång i veckan den senaste tiden. Till och med Allan gillar salladen. Han har ganska lustiga matpreferenser för tillfället. Torkade frukt älskar han - inte så ovanligt. Men utöver det så är han väldigt förtjust i allt syrligt.

Salladen lyckas med den där perfekta kombinationen av sött, salt och syrligt. Om du inte kan få tag på torkade tranbär så är det bara att byta ut dem mot russin. Grönkål tenderar att bli både segt och grovt i en sallad. Detta undviker du genom att hacka den jätte mycket och täcker var enda liten bit med citrondressing. Gör gärna salladen ett par timmar före servering så hinner smakerna utvecklas mer. Vänta dock med att toppa med pumpakärnor tills precis före servering.

Du kan antingen servera salladen som en enkel lunch tillsammans med quinoa eller hirs eller så kan du slå till stort och ha den som en del av en meze tillsammans med ugnsrostade rotfrukter, halloumi och exempelvis kikärtsallad med tomatpesto. Dig in!


4 port
¾ dl belugalinser, rensade och avsköljda
två buntar färsk grönkål (ca 150 g), mittvenen borttagen
75 g fetaost, smulad
1 dl torkade tranbär
¾ dl saltrostade pumpakärnor

Dressing:
1 ekologisk citron
1 msk äppelcidervinäger
1 msk honung
4 msk extra virgin olivolja
2 vitlöksklyftor, finhackade
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Häll linserna i en mellanstor kastrull och täck med ca 4 cm vatten och värm på tills det kokar. Sätt på ett lock och sänk temperaturen så att linserna småputtrar. Koka linserna tills de är mjuka men inte öppnar sig, 15-20 min. De ska ha lite tuggmotstånd kvar när de är klara.(Var noga här! Överkokta linser är inte kul…) Kontrollera med jämna mellanrum att det finns tillräckligt med vatten i kastrullen så att linserna inte bränns vid. Häll av linserna i ett durkslag och låt svalna.

Blanda ihop ingredienserna till dressingen. Hacka grönkålen noggrant så att det alla bitar är små och välhackade. Blanda ihop linser och grönkål tillsammans med dressingen. Var noga med att varje bit grönkål täcks med dressing. Blanda ihop med hälften av den smulade fetasoten och hälften av tranbären. Lägg upp salladen i ett djupt fat. Toppa med resten av fetaosten, tranbären och pumpakärnorna. Servera!

2 kommentarer:

Kim sa...

Gillar't! Hurra för grönkålssäsong!

Ann-Louise sa...

@ Kim: Yay! Jag tror jag ska göra en ny sats ikväll att bjuda ett gäng hungriga vänner på. Utöver det ska de få hummus, rödbets- & granatäpplesallad och en majestätiskt moussaka. :)