23 februari 2015

Nya kurstillfällen & snabbpicklade citronskivor

Förra måndagen samlades jag och ett charmerande gäng för att tillsammans laga en himla massa vegetarisk mat från Mellanöstern. Ett bättre sätt att börja veckan på kan man inte få. Både den kursen och Smart mat för den late kocken har varit fullsatta sen en tid tillbaks. Med stor glädje kan jag meddela att vi har satt in en extra kurstillfällen på bägge. Mån 23/3 har ni en ny möjlighet att laga vegetarisk mat från Mellanöstern och mån 4/5 är det dags för en ny omgång av Smart mat för den late kocken. Först till kvarn...

I måndags bjöd jag deltagarna på snabbpicklade citronskivor. Det är brukligt att servera dessa godbitar tillsammans med fisk, linser, couscous – ja, det mesta. Väldigt beroendeframkallande och vansinnigt gott! Recept efterfrågades och här kommer min favoritvariant inspirerat av ett recept ur boken Jerusalem.

En stor flaska, ca 1 l
½ röd chilifrukt, urkärnad och hackad
3 msk färskpressad citronjuice
3 medelstora ekologiska citroner, delas på längden och skivas så tunt som möjligt
2 msk agavesirap
1 ½ tsk flingsalt
1 vitlöksklyfta, krossad
1 tsk paprikapulver
¼ tsk malen spiskummin
½ tsk malen gurkmeja

Gör så här:
Mortla ihop chili och citronjuice tills du får en grov puré. Överför detta till en stor skål tillsammans med de övriga ingredienserna. Blanda ihop allt med dina händer så att alla smaker masseras in i citronskivorna. Låt stå i en övertäckt skål över natten. Nästa dag häll över allt i en steriliserad glasflaska. Citronerna håller sig i kylen i upp till två veckor.

1 kommentar:

Sandras Matkrypin sa...

Wow! Vilket häftigt tillbehör. Detta måste jag bjuda min citronälskande man på :)