Tre gånger har jag gjort den här efterrätten den senaste veckan. Jag kan bara inte få nog av den. Nötter, kaffe och choklad är så vansinnigt gott ihop. När jag var liten var just mocha almond fudge min favoritglass. Varför denna smakkombination inte ingår i sortimentet i Sverige är något jag fortfarande förundras över.
Med inspiration hämtat från det här receptet av Amy Chaplin har jag gjort denna lätt och krämig vegansk mousse. Föreställ er nutella, lönnsirap och choklad ihop så börjar ni fatta grejen. Fast betydligt snällare mot kroppen. För en barnvänlig variant så är det bara att utesluta kaffet.
4 stora eller 6 små portioner
Tid: 2 min. + 2 t
400 g ekologisk silkestofu
6 Medjooldadlar (alt. 12 mindre färska dadlar)
1 msk lönnsirap
1 msk kakao + mer att pudra över
1/2 tsk vaniljpulver
1 1/2 tsk snabbkaffe upplöst i 1 msk kokhettvatten alt. 1 msk espresso
1 dl rostade hasselnötter + mer att strö över över
1 msk chiafrön
en nypa havssalt
Gör så här:
Mixa ihop allt i en blender tills du får en slät massa. Låt stelna i kylen i två timmar. Fördela i skålar, pudra över kakao och strö över hackade hasselnötter. Servera!
10 kommentarer:
Åh vad gott (som alltid här inne). Det ska jag komma ihåg att bjuda på när jag får besök framöver:-)
@ Molly: Hoppas att du gillar moussen lika mycket som jag och min familj har gjort och återkom gärna med ett utlåtande. :)
Måste testa denna i helgen. Ser ut som nåt jag kommer älska. Dottern med! Maken återstår att se 😉
@ Trillingnöten: Haha! Jag fattar. Den här moussen gick faktiskt hem även hos min man som inte delar samma entusiasm för finurliga och expermintella recept. ;)
Ser supergott ut!!
Låter supergott! Finns det något alternativ till tofu om man inte nödvändigtvis vill hålla den mjölkfri?
@ Matarkivet: Prova vetja! ;)
@ Familjenlalloo: Hmmm… bra fråga. Då hade jag nog försökt smaksätta mannagrynsgröt med dessa ingredienser. Mixa dadlar, lönnsirap, kaffe, vaniljpulver, salt och hasselnötter separat med en skvätt mjölk så att du får en slät konsistens. Koka mannagrynsgröt gjord på mjölk tillsammans med chiafrön på vanligt sätt. När gröten är klar tillsätt såsen och vispa ihop allt. Servera den varm toppat med kakao och krossade hasselnötter.
Du skulle även kunna göra en chiapudding genom att mixa ihop dadlar, lönnsirap, kaffe, vaniljpulver och hasselnötter tillsammans med 5 dl mjölk i en blender. Vispa därefter ner 0,75 dl chiafrön. Låt svälla i kylen minst 2 t men gärna över natten. Toppa med nötter & kakao och servera.
Berätta gärna hur det går!
Tack för recept, hoppade över kaffet och bjöd make och barn - alla ÄLSKADE den här desserten!
Mikaela
Hej, ser mycket spännande ut. Vad är silkestofu? Var hittar man det i affären? Tack för en trevlig blogg med spännande och utmananade recept.
Hälsningar Anna
@ Mikaela: Vad kul! :D
@ Anna: Vad roligt att du gillar bloggen! Silkestofu är en väldigt len och mjuk tofu som är bra att använda om du vill använda tofu till smoothies, efterrätter eller mousse.
Skicka en kommentar