14 april 2013

Hirssallad med chipotlekryddad pumpa & blomkål

Sist jag var i min ekologiska affär Fram fick jag syn på ett gäng lysande orange hokkaidopumpor som var alldeles för vackra för att kunna motstå. Jag plockade även på mig en klase röda vindruvor och fetaost. Jag var sugen på att göra en ljummen sallad fylld med både söta, heta och syrliga smaker. Pumpan ugnsrostade jag tillsammans med blomkål, allt täckt med en chipotlekryddning.

Jag älskar matiga sallader där man bara blandar ihop allt i en enorm skål. Toppat med smulad fetaost och en klick turkisk yoghurt blev det en perfekt middag för vårt hungriga gäng. Till Vera ugnsrostade jag pumpabitar och blomkål med olivolja och salt på. Till detta fick hon samma sallad som vi andra. Till Allan blev det pumpapuré som jag blandade ihop med päronpuré och en skvätt rapsolja. Han har precis börjat äta puréer och än så länge hamnar det mesta på haklappen. Men förhoppningsvis med lite tålamod så kommer mer och mer att hamna i hans lilla runda mage.

4 port.
½ pumpa, hokkaido eller butternut squash, skalad och skuren i mindre bitar
1 litet blomkålshuvud, delad i mindre buketter
10 små tomater, skurna i mindre bitar
10 röda vindruvor, halverade
två stora nävar bladpersilja, grovt hackat
½ paket babyspenat, avsköljt
1 dl hirs
4 dl svarta bönor, kokta
150 g fetaost

Dressing:
4 msk extra virgin olivolja
2 msk äppelcidervinäger
1 msk lönnsirap alt. honung
salt och peppar

Chipotlekryddning:
2 tsk korianderfrön
1 tsk torkad oregano
1 chipotlechili i adobesås alt. ½ tsk chipotlepulver (rökt paprika)
2 tsk flingsalt
1 vitlöksklyfta
2 msk olivolja


Gör så här:

Börja med de ugnsrostade grönsakerna. Lägg alla torkade örter, salt, chipotle och vitlök i en mortel och stöt allting tillsammans. Häll ner olivoljan i morteln och blanda ihop allt. Täck pumpabitarna och blomkålsbitarna ordentligt med röran. Fördela dem jämt på en bakplåt. Grädda i ugnen på 200° i ca 30 minuter eller tills de är mjuka och har fått färg.

Koka hirs enligt förpackning och låt svalna i 5 – 10 minuter. blanda ihop dressingen i en skål eller glasburk. Tillsätt därefter bönor, persilja och dressingen till hirsen. Blanda ihop allt väl så att alla hirskorn blir täckta av dressingen. Jag använde mig av händerna.

I en stor skål rör försiktigt ihop hirsen, de ugnsrostade grönsakerna och de övriga ingredienserna. Smula tillslut över fetaosten på salladen. Servera omgående, gärna tillsammans med en stor klick turkisk yoghurt.

6 kommentarer:

Maria sa...

Hej! Jag uppskattar verkligen din blogg, mycket inspirerande :)
Var köper du chipotle? Jag har bara hittat den som tabascosås eller tacosås, skulle gärna ha det som pulver. Tacksam för svar.
//Maria

matmedmera sa...

Ännu en härlig recept som jag är sugen att prova. Gillar din blogg veklingen! Här en överraskning för dig. Kolla på min blogg!
kram/Gosia

Kim sa...

Härligt, fräscht, grönt, nyttigt som vanligt. GÖTT!

Ann-Louise sa...

@ Maria: Vad kul att du gillar bloggen! Jag köper min chipotle antingen på Extreme Foods på arkivgatan i Göteborg eller på Curry House i Haga. Extreme Foods har även en nätbutik ifall du inte bor i Götet.

@ Matmedmera: Tack tack och jag ska genast spana in din blogg. :)

@ Kim: Just for u! ;)

Fröken Sandra sa...

Himla mysigt blogg du har, dig kommer jag att följa! Man blir väldigt inspirerad :) Kram Sandra

Henrik - En salig soppa sa...

Låter riktigt trevligt med chipotel och pumpa tillsammans. Rejält fräsch sallad må jag säga :)