8 maj 2012

Brödutmaning del 2 – aprikos- & hasselnötsfrallor

Som du kanske minns så är en av mina matutmaningar i år att bli en bättre bagerska. Framför allt har jag fattat tyckte för nattjästa degar då jag varken behöver oroa mig över vätsketemperatur, knådning eller risken för att använda för mycket mjöl. Nyss delade Plommonet med sig av sina bästa tips för ett lyckat nattjäst bröd och jag gav mig ivrigt i kast med hennes recept.
Själva receptet ändrade jag om en del i. Inte för att hennes frallor inte lät goda – de lät mycket goda. Men för att jag var sugen på ett aprikos- och hasselnötsbröd och var nyfiken på andra mjölkombinationer. Jag älskar Plommonets geniala drag av att ha en gassande het plåt med vatten i ugnen för en extra krispig yta. Dessutom innehåller receptet mindre jäst än många andra och ska jäsas i rumstemperatur. Väldigt smidigt om man brukar ha ont om plats i kylen. Alla frallorna är för länge sedan uppätna och nästa gång ska jag nog testa att ha i nässlor och valnötter. Eller kanske gojibär och morötter…

10 st
4 dl kallt vatten
3 g färsk jäst (jag använde 2 g torr)
1,5 tsk salt
1 dl kikärtsmjöl
½ dl vetekli
0,75 dl linfrön
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
4 dl dinkelmjöl, siktat
0,75 dl rostade hasselnötter
8 torkade aprikoser, blötlagda minst 3 h och skurna i mindre bitar

Gör så här:
1. Ta fram en stor skål och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en lös deg. Avsluta kvällens arbete med att pudra lite mjöl över, täck med en plastpåse och låt jäsa över natten i rumstemperatur.
2. På morgonen, värm ugnen till 250° och ställ in en plåt i botten av ugnen och en i mitten. Mjöla därefter din arbetsbänk rikligt.
3. Stjälp upp degen på ditt mjölade bakbord och mjöla ovanpå degen. Med hjälp av en kniv eller tårtspade skär du upp degen i 10 mindre bitar av valfri form. Det enda du behöver tänka på är att bitarna jämnstora.
4. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. För över bakplåtspappret och bröden på en skärbräda. Fyll ett dl-mått med vatten. Skjutsa in bröden i ugnen på den varma plåten, töm dl-måttet på bottenplåten och stäng snabbt igen luckan! Sänk värmen till 225 grader.
6. Grädda i ca 30-35 minuter. Titta till dem efter 25 minuter. Om de börjar mörkna täck frallorna med en bit folie under de sista 5-10 minuterna så att de inte bränns vid.
7. Låt bröden svalna på ett bakgaller i några minuter innan du serverar dem till dina hungriga frukostgäster. Bröden går alldeles utmärkt att frysa in.


7 kommentarer:

Plommonet sa...

Recept är till för att leka med - så glad att det gick bra med bakandet och att du fick nytta av tipsen! Drar i stolthetshängslena här hemma. ;)

Katarina sa...

Jättefina bröd du bakat!

Tove sa...

...och säkert jättegoda! Jag borde också baka mera bröd, det är ju så mycket godare än köpt.

Matarkivet sa...

Ser riktigt goda ut!

Moma sa...

Åh, så gott- jag tror jag döör!

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Du har all rätt att vara stolt. :)
@ Hovkonditorn: :D
@ Tove: Både godare & så slipper man mat med en massa crap i. Win win!
@ Mararkivet: Tack tack!
@ Moma: Tack! Nästa gång jag bakar ska jag göra din carribiska banankaka. :)

Kim sa...

Vad sugen jag blev på att baka bröd helt plötsligt! Har varit ganska motstridig till torkad frukt i bröd förr, men nu är jag torsk på det.