5 augusti 2011

Avokado-, choklad- & sötpotatispudding

Den här chokladpuddingen är så långt ifrån Ekströms läskiga chokladpudding du kan komma. Fylld med godheter som avokado, sötpotatis, vaniljpulver och dadlar kommer din kropp att jubla av tacksamhet för all den fina energin du tillför den. Dessutom är den snabb och superenkel att göra. Avokado är en fantastisk råvara att göra just krämiga efterrätter med och är även en god bas till fruktglass och smoothies.

Vera fullkomligt älskar puddingen och vi bestämde oss för att bidra till Månadens sötsak med den. Om du ska bjuda en liten kompis på den servera inte desserten för tätt inpå läggdags, då kakao innehåller koffein. Den är lämplig att ge från ett års ålder och är perfekt att servera på barnkalas. Eller vuxenkalas för den delen…

4 port.
½ medelstor sötpotatis, ugnsrostad alt. ångkokt
1 medelstor mogen avokado
6 medjooldadlar, urkärnade och blötlagda minst en timme
3 msk kakao
½ tsk vaniljpulver
en nypa flingsalt
0,6 dl vatten + mer att späd ut med
Häll samtliga ingredienser i en blender. Om du inte har en blender använd en hög skål och stavmixer. Börja med att grovt mixa ihop ingredienserna. Pausa, skrapa ner innehåller från sidorna och fortsätt att blanda. När smeten har mixats ihop låter du blendern gå ett par minuter. Häll försiktigt ner mer vatten, lite i taget tills puddingen är 100% len och krämig. Fördela smeten i fyra portionsglas och ställ i kylen i minst 30 minuter. Jag pudrade min pudding med lite kakao och toppade den därefter med granatäppelkärnor. Annat gott till är hackade nötter eller en klick grädde.

11 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

I mina öron/ögon/mun låter det fantastiskt gott! Men vet att jag nog inte skulle kunna lura vem som helst.... Men ska verkligen spara den till framtiden!!:)

Ann-Louise sa...

@ Sofie: Haha! Sofie, du måste prova receptet! Man kan faktiskt lura ganska många med det...

Maria sa...

Love the flavours - this sounds delicious!

Victoria sa...

Vad gott - och annorlunda! Fina bilder tar du också! :D

karin - trattoria sa...

låter väldigt spännande!

Ann-Louise sa...

@ Maria: Thanks! The dessert is really versatile as well. Just add a spoon of peanut butter if you´re in nut mood, mintleaves if you want a fresh sting to it or lots of chocolate chips if you´re PMS:ing...

@ Victoria: Ingredienserna är kanske inte vad du brukar slänga ihop en pudding med men smaken blir väldigt chokladig. :)

@ Karin: Du får prova receptet och ge mig feed-back på vår nästa blogg-picnic! Ikväll ska jag bjuda mina svärföräldrar på puddingen tillsammans med en klick grädde och färska hallon...

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Wow, du och dina exotiska tips, det här låter ju fantastiskt gott och nästan sunt också - två flugor i en smäll! Jag har förstått att du gillar sötpotatis lika mycket som jag gör, så dina recept passar mig väl =D Tack för kommentaren om min persikopaj <3

I huvudet på Elvaelva sa...

Vilken helt underbar kombo! Det här måste onekligen provas, å det snaraste. Din matinspiration är grym. För någon dag sedan gjorde jag den här avocadovarianten, dock ingen sötpotatis eller dadel i sikte:
http://ihuvudetpa.elvaelva.se/mat-a-dryck/12-dryck/86-avocadomilkshake

Agnes sa...

Nu har jag tänkt prova det här receptet i ett par veckor men varje gång jag handlar glömmer jag någon ingrediens och sen hinner de jag köpt ta slut tills nästa gång. Men nu äntligen har jag allt som behövs hemma. Då återstår egentligen bara ett annat problem, mixern. Jag har en stavmixer med hacktillsats hemma, men jag märker mer och mer att den inte orkar med riktigt när jag vill att det ska bli riktigt lent. Så det är dags att köpa en blender. Har du något tips på vad man ska tänka på när man köper en? Vilken använder du, är du nöjd?

Ann-Louise sa...

@ Alex: Great food minds think alike. ;)

@ Elvaelva: Tack för länken - den ska jag kolla upp!

@ Agnes: Kul att du vill prova receptet! Min blender är en Kitchen Aid, vilken jag är väldigt nöjd med. Motorn är stark och jag kan installera den på flera hastigheter. Mitt tips inför när du köper en är att tänka igenom vad du har tänkt använda den till och att blendern klarar av uppgifterna, ex. att krossa is, mixa varma saker osv. Det underlättar oxå om man kan diska rent den i en diskmaskin... Lycka till!

Agnes sa...

Ann-Louise: Har precis ställt in omgång nummer två för den här veckan i kylen. Var tvungen att testlaga det en gång och ikväll ska jag bjuda på det på en liten fest. Väldigt läckert, dock verkar det hänga väldigt mycket på hur avocadon smakar, första gången hade jag en som luktade lite lite illa men inte så att den var dålig. Men det kändes igenom de andra smakerna ändå. Idag hade jag en som var jättefin och så hade jag hunnit köpa vaniljpulver också, vilken skillnad mot vanilinsocker som jag hade förra gången. Blev tvungen att ta en dadel mindre men tog lite honung i istället, tror det hjälpte att tona ner den lite bittra kakaon också. Tack för ett toppenrecept som jag lär göra om och om igen! Tack för tipsen om mixer också, det blev en Philips och den har gått varm idag.