23 augusti 2011

Den gudomliga grönkålen

Det råder fullkomlig grönkålsfeber i Göteborg! Jag har väntat och väntat på säsongspremiären för denna mirakelgrönsak och äntligen är säsongen igång. Den flitiga bloggaren Plommonet upplyste mig om att den såldes på Bondens marknad i Haga. Så i lördags drog vi ihop ett gäng matbloggare och rensade stånden.
Här kommer en snabb rätt som du kan koka ihop på mindre än en kvart om du har färdigkokt råris i kylen. Ris och bönor – beans and rice är en vanlig rätt i södra USA och Sydamerika. Här serveras den i fint sällskap av en frisk tahinicitronsås samt smala morotsstavar, som ger både sötma och knaper till rätten. Jag gillar även att lätta upp maten med gurk- och tomatkuber ovanpå. Grönkål är sprängfyllt med A-, B6-, C-, E-, och K-vitamin samt antioxidanter och fibrer. Om du inte har provat färsk grönkål tidigare så har du något riktigt smarrigt att se fram emot och fler grönkålsrecept är på väg!
Grönkål och bönor med tahinicitronsås
3-4 port.

2,5 dl råris
tahinicitronsås
kokosnötsolja alt. olivolja att steka i
en bunt med färsk grönkål, avsköljd
4 dl svarta bönor, kokta alt. en burk färdigkokta
1 morot, skuren i smala stavar ca 5 cm långa
lite gurka och tomater skurna i kuber

Tahinicitronsås
0,7 dl ljus soja
1 dl kokosmjölk
1,5 msk tahini, osaltad
2 msk citronjuice
2 msk äppelcidervinäger
2 msk vatten
1 tsk agavesirap alt. honung
2 msk extra virgin olivolja

1. Koka riset enligt förpackningen.
2. Skär bort mittvenen på kålen och skär bladen i mindre bitar.
3. Gör tahinicitronsåsen genom att mixa ihop soja, kokosmjölk, tahini, citronjuice, vinäger, agavesirap, vatten och olivolja med en stavmixer.
4. Värm ca en msk kokosfett i en stor stekpanna och lägg i kålen. När kålen börjar vissna tillsätter du bönorna och stek tillsammans i någon minut.
5. Häll ner såsen i stekpannan, rör runt och stäng av värmen. Om ditt ris inte är klart ännu så kan du täcka maten tills riset är klart. (Du skulle även kunna vänta med att göra röran tills riset är färdigt.)
6. När riset är klart rör du ner det i grönkålen och blandar ihop allt. Toppa maten med de rivna morötterna, gurkan och tomaterna.

11 kommentarer:

Matarkivet sa...

Kan tyvärr inte äta kål, men jag äter med ögonen på dina foton iaf.. :)

Torsk på Lax sa...

Får man äta carrot cake smoothie fast man är 27? :)
Måste passa på att fråga dig om tips på bra grillmat till barn. Nästa vecka ordnar mitt jobb en aktivitet för hela jobbet inkl familjer och vi ska grilla. Korv med bröd känns inte jättekul, har du några förslag?

Maria sa...

This sounds so tasty! I'll have to try that tahini sauce too, delicious!

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: Din stackare! Du skulle kunna byta ut grönkål mot broccoli eller pak-choy. Såsen är för god för att missa...

@ Torsk på lax: Barn på 27 behöver också fylla på matförrådet med carrot cake smoothies! :)
Ang. bra grillmat för barn så skulle jag tipsa dig att göra grillspett med majskolvar, halloumi, zucchini och torsk. Marinera zucchinin och torsken i lite olivolja, soja och lönnsirap innan du sätter ihop spetten. Annat gott för små magar är grillad polenta, grillad lax eller grillade persikohalvor. Lycka till!

mumsfillibaba sa...

Ni är för roliga med er kål!!

Plommonet sa...

Sådär, nu vet jag vad jag ska äta till kvällsmat ikväll. :) Har din mage återhämtat sig från kålattacken, läste någonstans att du hade ätit så mycket att du fick ont i magen? Tahinisåsen verkar ljuvlig, tror du att den går att använda som dressing och göra masserad grönkålssallad av också?

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Tack för ännu ett gott recept! Spännande med tahinisåsen till =)

Charlotta sa...

Ojojoj, OM jag har sett fram emot dina grönkålsrecept! :=)

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Magen har återhämtat sig och idag köpte jag en ny bunt grönkål på Bondens Marknad. Intressant experiment att massera grönkålen i citrontahinidressingen. Om du provar så måste du berätta hur kålen blev! :D

@ Alex: My pleasure!

@ Charlotta: Det kommer fler snart... bl a en med spaghettisquash.

Plommonet sa...

Jag köpte också en ny bunt grönkål idag, vill inte riskera att hamna utan den kommande veckan. :P Ska prova att massera en del av den i tahinidressingen, återkommer med resultat! Och den här maträtten... mmmmm! Jag smakade på såsen när jag hade mixat ihop den och tyckte att jahaja, det var väl OK, men när grönkålen och bönorna hade gottat i hop sig i pannan en stund... oh my. Toppbetyg, och snabbt och enkelt var det ju också! Guldstjärna i kanten till dig! :)

maengman sa...

Så gott!!