19 maj 2011

Quinoa-majsmuffins

Cornbread är för mig något typiskt amerikanskt och är inte särskilt nyttigt men väldigt gott. I sydstaterna serveras det i princip till allt och när jag besöker den veganska restaurangen Angelica Kitchen i NY så beställer jag alltid en stor skål chili med cornbread till. När jag nyligen hittade ett recept på quinoa-majsmuffins på en av mina favoritbloggar My New Roots visste jag genast att det där var ett recept för mig. Hennes variant på cornbread är fortfarande fluffig och med en aning sötma samtidigt som muffinsarna är fyllda med nyttigheter som quinoa, chili och bra fetter. Dessutom är de glutenfria och orginalreceptet är även veganskt. Jag mumsade i mig tre stycken på raken men en stor klick keso och kalamataoliver till. Ren njutning! Om du vill bjuda en bebis på dem måste han/hon ha fyllt ett år först eftersom receptet innehåller ingredienserna salt, honung och chili vilka man inte ska ge bebisar under ett år. Dessa kommer helt klart att åka ner i picnickorgen ofta denna sommar…

12 st
2,5 dl polenta majsmjöl (den kornigare sorten)
1 dl finmalen majsmjöl, exempelvis Saltåkvarn
2,5 dl färdigkokt svart quinoa
1 msk bakpulver
½ tsk baking soda
¾ tsk flingsalt
2,5 dl mjölk (valfri sort)
2 ägg
1 dl olivolja
1 msk honung
1,5 dl hackad färsk koriander
½ finhackad chili
½ tsk finmalen chipotle

1. Värm ugnen till 200°. Om du inte redan har färdigkokt quinoa så börja koka den nu.
2. I en stor skål blanda ihop de torra ingredienserna. Tillsätt den kokta quinoan.
3. I en separat skål blanda ihop de våta ingredienserna.
4. Rör försiktigt ner de våta ingredienserna i de torra med så få tag som möjligt. Vik ner koriandern och chilin.
5. Sleva upp smeten i 12 muffinsformar och grädda i ugnen tills kanterna är gyllenbruna och de klarar av tandpetarprovet (ca 20-25 min). Nu kommer den svåra biten – låt muffinsarna svalna i minst 5 minuter innan du stjälper upp dem och börjar äta.

7 kommentarer:

tina sa...

Woho! Jag har alla ingredienser hemma, det måste betyda att jag måste baka dessa mellismuffinsar i helgen? Visst betyder det det? :-)

Ann-Louise sa...

@ Tina: Absolut! Jag ska slå in några att ta med mig till lunch idag så snart är det dags för mig att göra en ny omgång. :)

Pernilla sa...

de ser ju kalasgoda ut! men jag skippar nog oliverna till ;)

Maria sa...

These sound so delicious! I love quinoa, I'll have to give these a go.

karin sa...

oj vad gott det låter, tack för tipset!

Ann-Louise sa...

@ Pernilla: Oliverna till är frivilligt. ;)
@ Maria: You really must bake these and quinoa kicks ass!
@ Karin: Kul att du gillar receptet och alla hemma mig har tyckt om dem. :)

Anonym sa...

Vilken vacker bild! De är jättegoda - jag gillade smaken av koriander.