24 maj 2011

Minicrêpes för små

Det var inte helt enkelt att hitta bra bebismat till Vera under vår vistelse i NY. Jag har inte tidigare gett henne burkmat (förutom en och annan Ella’s Kitchen) och ville inte börja nu. Dessutom fyller hon två år i augusti och klarar egentligen av att äta det mesta. Så utmaningen var att hitta något hälsosamt och som hon dessutom ville äta. Utanför ett crêperi i Park Slope hittade jag min räddning – matcrêpes där man själv kunde välja innehåll. Jag snickrade ihop en crêpe med mozzarella, oliver och kikärtor till Vera, vilket hon åt med god aptit. Vilken lättnad! Efter hemkomsten provade jag att göra minicrêpes här hemma och Vera har slukat dem till middag både igår och idag. Kikärtor är en suverän proteinkälla för både stora och små. Jag hade även med rivna morötter i smeten vilket gör crêpesen både nyttigare och saftigare. Plättarna är lämpliga att ge från ett års ålder och är även goda att äta som vuxen…

6 st

2 ekologiska ägg
2 dl mjölk
1 dl dinkelmjöl, siktat
1 riven morot
1 pkt mozzarella, skuren i små bitar
10 urkärnade och hackade kalamataoliver
1 dl kikärtor, mosade med en gaffel
rapsolja att steka i

Knäck äggen i en bunke och vispa ihop. Häll i hälften av mjölken och mjölet. Vispa ihop till en jämn smet. Blanda ut med resten av mjölken och vispa tillslut ner de rivna morötterna. Värm lite rapsolja i en liten stekpanna och häll i ca ½ dl smet. Crêpesen ska vara ska vara ca 8 cm i diameter. När smeten har stelnat vänder du på plätten och medan den gräddas på andra sidan fördelar du innehållet jämt över hela ytan. Vik din crêpes i mitten en gång och sen en gång till. Servera!

6 kommentarer:

Anonym sa...

Åh vad gott! :)

Mikaela sa...

det ser fasligt gott ut!

Anonym sa...

Det är min matlagnigsvecka nästa vecka och då blir det definitivt dina crêpes till lunch en dag - det vattnas i munnen när jag läser receptet och jag har ju alla ingredienserna hemma.

karin - trattoria sa...

ojojoj så gott!

charlotta sa...

cheezus, vad gott det här ser ut! jag älskar crèpes, framför allt för att de går att variera i all oändlighet. den här varianten har jag dock aldrig provat. bokmärker direkt!

Ann-Louise sa...

@ charlotta: Kombinationen är lite otippad men Vera ÄLSKAR dem och jag och min kille smaskar gärna i oss dem som Vera inte hinner äta upp.