6 maj 2011

Pumparisotto för små

Ni minns väl hur vi gjorde puré av butternutsquash i förra veckan? Idag ska vi använda en del av purén och göra en söt och krämig pumparisotto till våra småkompisar. Du kan servera din bebis rätten från 8 månaders ålder och har varit en av Veras absoluta favoriter.

6 port.
2 dl butternutsquashpuré, alt. ¼ butternutsquash
1 gul lök, finhackad
3 dl avorio- eller grötris
6 dl vatten
(2 dl majs om du vill ha i extra grönsaker)
2 msk smör
2 msk olivolja
½ dl riven parmesanost
1 ½ dl kesella 10%
mjölk att späda ut med
en nypa torkad timjan
en nypa torkad oregano

Om du inte har färdig pumpapuré hemma så börja med att skala din butternutsquash och tärna den i små, små bitar. Ta fram en medelstor kastrull och stek löken försiktigt i hälften av smöret och oljan tills den är transparent. Tillsätt därefter ris, vatten, kryddor, pumpa och eventuellt majs. Låt allt koka upp. Sänk därefter till svag värme och lägg på ett lock. Låt risotton puttra i lugn och ro i 20 min. När riset är genomkokt rör du ner resten av smöret, oljan, parmesanosten och kesellan. Späd ut med mjölk tills risotton får en krämig konsistens. Om din bebis fortfarande föredrar väldigt slät mat kan du mixa risotton med en stavmixer, vilket jag gjorde för Vera rätt så länge. Servera!

8 kommentarer:

Anonym sa...

Min bebis reaktion på bilden: NamNam! :)

karin sa...

oj så gott, det där vill jag också äta :)I

Pernilla sa...

det ser jättegott ut! det vill ju jag ha, fastän att jag inte är bebis ;)

Ann-Louise sa...

@ Karin & Pernilla: Ni får lova att äta risotton ni med. ;)

Den lilla sparrisen sa...

Åh jag gör också egen bebismat! Härligt! Men jag vågar inte ge parmesan. Är inte det för salt? Men receptet ser jättesmarrigt ut.

Ann-Louise sa...

@ Den lilla sparrisen: Det stämmer att parmesanost innehåller salt. Jag är ingen dietist men enligt de rekommendationer jag har följt och som är från dietister så kan man ge bebisar mindre mängder av parmesan. Den ska dock vara äkta Parmigiano Reggiano vilken inte innehåller några tillsatser. Vad jag har förstått så är mängden salt i parmesanen så pass liten att bebisarnas njurar klara av att hantera det. Men om du vill hålla dig på den säkra sidan så är det bara att utesluta parmesanen och ha i lite extra av någon annan ost. :)

C sa...

åh, tack förtipset, tror min lillakommer älska detta, parmesan och risotto är favoriten. roligtmed en ny "form" :)

SJ sa...

Kan man byta ut Kesellan mot något annat?