2 maj 2011

Broccoli piff-biff

Att få sitt barn eller sin bebis att äta grönsaker är ibland en svår kamp. För att underlätta utmaningen uppmuntrar jag er att prova dessa urgoda broccolibiffar. Jag har visserligen aldrig haft problem med att få Vera att äta just broccoli men när jag tillagar den som biffar äter hon desto mer. Biffarna är goda både varma och kalla och är superba att servera antingen som mellanmål eller middag. Du kan börja ge dem till din bebis redan från 10 månaders ålder, uppskurna i mindre bitar. Vill du bjuda några vuxna på piff-biffar? Släng i lite salt och peppar i smeten och servera dem som meze med en klick turkisk yoghurt till.

15 st

300 gram broccoli
1 ¼ dl ströbröd, helst fullkorn
2 ekologiska ägg
2 dl riven hushållsost
½ dl riven parmesanost
½ tsk torkad oregano
1 tsk torkad basilika
1 matsked linfrön

1. Värm ugnen till 200°. Pensla ett bakplåtspapper med olivolja.
2. Ångkoka broccolin och hacka i mindre bitar.
3. Vispa äggen poröst i en storskål.
4. Tillsätt de övriga ingredienserna och bland ihop väl med hjälp av dina händer.
5. Forma till små biffar ca 5 cm långa och fördela dem på bakplåtspappret. Grädda dem i ugnen 20-25 min. Vänd efter halva tiden.

Serveras varma eller kalla.

17 kommentarer:

Tove sa...

Vilken trevlig blogg!
Är gravid med mitt första barn och har förhoppningen att jag ska kunna laga det mesta av maten själv. Kanske en utopi men det ser ut som att min sambo och jag kommer att vara hemma båda två och då borde det inte vara omöjligt. Kommer att återkomma hit för att få inspiration! :)

Alexandra - kärlek på tallrik sa...

Jag har inga barn själv men älskar hello Kitty och Disney så jag tycker att jag passar in på din blogg ändå ;) Tack för att du tittade in hos mig, så jag fick en chans att komma hit! Jag ska verkligen testa de här biffarna, broccoli är det bästa jag vet så det här låter fantastiskt!

lovisa/polichinelle sa...

åh ser supergott ut! broccoli är min bästa grönsak, äter det minst dagligen!

Ann-Louise sa...

@ Tove: Grattis! Jag har lagat all mat till Vera med undantag från en och annan Ella's Kitchen (ekologisk frukt- & grönsakspuré)och det har vart jättekul! Laga flera portioner när du ändå är i farten och frys in så behöver det inte ta så lång tid. Du vet exakt vad din fina bebis får i sig och när den är lite äldre kan de vara med och hjälpa till i köket. När Vera var yngre satte jag henne i barnstolen så fick hon provsmaka och titta på. Numera står hon på en stol brevid mig på och hjälper till. :)

@ Alexandrea: Välkommen hit! Om du är en broccoliälskare så är detta verkligen en blogg för dig ;)

@ Lovisa: Tack! Vad vore livet utan broccoli?!

PIPPIVOGEL sa...

Kommer försöka laga dessa biffar ikväll för just som du säger är barnen inte för duktiga vad gäller grönsaker!!!!
Kul att du kikade in och att jag fick hitta din blogg!

Klara

Maria sa...

Yum! These sound so tasty, I can't wait to try it!

SARA sa...

Det blev broccoli"piffar" till middag igår. SUPERGODA!! Och dinkelplättarna klämde jag och Vilgot i ett nafs. Vi ser fram emot fler smarriga recept!!
KRAM SARA.

Ann-Louise sa...

@ Sara: Vad glad jag blir! Du kan hälsa Vilgot att fler recept är på gång. :)

Anonym sa...

Mm, disse ble kjempegode! Du, jeg kjører Meat free mondays på bloggen min hver mandag, kan jeg låne bildet og linke til denne oppskriften førstkommende mandag? Altså ikke re-poste oppskriften din, men tipse andre om den. :)

Ann-Louise sa...

@ Koffeine: Vilken fin blogg du har och va roligt att du gillade piff-biffarna! Det går bra att du lånar bilden och att du i sådana fall länkar hit.

Anonym sa...

Tusen takk!

Eleonor sa...

Jag gjorde dessa biffar ig går och hade med som picknick i dag! De var jättegoda. Tack för ett bra recept på mat som är enkel att ha med på utflykt. Kan ju vara kul att variera från ugnspannkaka som vi brukat ha med....

Ann-Louise sa...

@ Eleonor: Kul att ni tyckte om dem! Senaste gången jag lagade biffarna serverade jag dem tillsammans med en massa andra turkiska smårätter och blev supergott. Jag kan tänka mig att de är perfekta att ha med på picnic. :)

Anonym sa...

Du använder mycket linfrön i maten, är du inte rädd för cyanid förgiftning?!

Till och med vuxna avråds mer än 2 msk per dag pga av detta och ex Finland ska varken gravida, ammande eller barn äta det överhuvudtaget!

Kan aldrig tro att dessa mängden krossade (som är värst) är bra för en bebiskropp!

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Tack för påpekandet och här finns mer bra information från Livsmedelsverket angående ämnet.

http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/

Unknown sa...

Gick tyvärr inte hem hos sonen men vi tyckte dom var suveränt goda, mums!

Malin sa...

Jättegoda biffar tyckte 11 mån bebis som satte i sig två stycken (uppdelade i mindre bitar ) på ett bräde! Tack för receptet.