3 maj 2011

Asiatisk bönsallad med citronsej och broccolipuré

Idag när Göteborg vaknade upp så snöade det. Suck. Först så trodde jag att de stora vita flingorna som trillade ner var blad från körsbärsträden, men ack så fel jag hade. I sådana här situationer behöver man extra färggrann mat som denna bönsallad, med inspiration från Asien. Till salladen gjorde jag en frisk citronsej samt en len och krämig broccolipuré. Om du inte har ätit broccolipuré tidigare så kan jag verkligen lova att du har något gott som väntar dig. Den slår potatismos med hästlängder!

Börja med att göra i ordning fisken. Sätt dock inte in den i ugnen än, utan vänta med det tills salladen är klar. Gör därefter i ordning den asiatiska bönsalladen. När salladen är klar och fisken är i ugnen kan du ångkoka din broccoli och göra klart broccolipurén. Sen är det bara att äta, njuta och se fram emot fint väder…

4 port.

Citronsej
800 g sej
saften från 2 citroner
2 msk olivolja
rivet skal från 1 citron
2 msk kapris
12 körsbärstomater
flingsalt och nymalen svartpeppar

Blanda ihop saft, olivolja, skal, salt och peppar. Skär fisken i portionsbitar. Om bitarna är väldigt avlånga, vik ihop dem och fäst med en tandpetare. Placera fisken och tomaterna i en ugnsform. Häll över såsen och strö över kapris. Grädda i ugnen på 200° i ca 15 min.

Asiatisk bönsallad

4 dl kokta svarta bönor (alt. en burk, avsköljda)
150 g sugar snaps
1 stor morot eller 2 små
½ rödlök
75 g fetaost
½ kruka koriander
1 msk olivolja
1 msk sesamolja
1 msk risvinsvinäger
1 tsk flytande honung
1/8 tsk chiliflakes
flingsalt och nymalen svartpeppar

Slanta moroten och koka i saltat vatten tills skivorna har mjuknat men fortfarande har tuggmotstånd. Lyft genast över till en skål med kallt vatten så att kokningen upphör. Koka sugar snapsen hastigt i vatten, ca 1 min. Flytta sedan omedelbart till en skål med kallt vatten. Hacka löken fint. Vispa ihop oljor, vinäger, honung, chiliflakes, salt och peppar. Hacka koriandern. Lägg upp bönorna på ett stort fat och blanda med grönsaker, lök och koriander. Ringla över dressingen och smula över fetaosten.

Broccolipuré

1 bukett broccoli, delat i bitar och ångkokt
20 g smör, alt 2 msk olivolja
ca 1 dl mjölk
en nypa muskot
flingsalt och nymalen svartpeppar

Mixa ihop alla ingredienser med en stavmixer eller i en matberedare.

11 kommentarer:

Anonym sa...

Det ser helt överjordiskt ut! :)

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Tack! Nästan lika överjordiskt som att det snöar i maj. ;)

Anonym sa...

Nice:)

Anonym sa...

Fantastisk blogg med fina bilder! Jag måste visa den för min sambo han lagar all mat här hemma. Kul att det verkar vara mycket vegetarisk mat!

/Emilia

charlotta sa...

men åh, jag vet - snö. vad är grejen med det?! det var ju svinkallt i morse igen, dessutom. dödens död. men du, det här ser ju jättefint ut! speciellt bönsalladen!

Ann-Louise sa...

@ Emilia: Visa din sambo bloggen och passa även på att lägga in en massa middagsbeställningar. ;)

@ Charlotta: På cykeln i morse höll mina fingrar på att frysas sönder. Men på lördag åker jag till NY och hoppas kunna dansa runt i vårklänningar istället. :)

tina sa...

Fy vad tjusigt! :-)

Maria sa...

I love how colourful, aromatic and delicious this looks! I'll have to try it!

Ann-Louise sa...

@ Tina: Tack! Du kan utesluta koriandern om du vill. ;)

@ Maria: Thank you and let me know what you think!

Rebecca sa...

Åh vilken fin och inspirerande blogg! Hit kommer jag tillbaka!

Anonym sa...

Vad gott det! Jag gillar balansen mellan det söta och det sura - kaprisen vad pricken över i:et. Min man Rolf sa: verkligt fina smaker - skicka en komplimang till bloggaren.