31 december 2015

Nyår och rubinpaket med ädelost och valnötter

Har du fortfarande inte bestämt dig för vad du ska servera till champagnen ikväll? Då föreslår jag dessa förträffliga små paket! Jag brukar göra dem till julbordet men de passar minst lika bra som tilltugg till ett glas bubbel. Uteslut valnötterna om du är allergisk. Gillar du inte ädelost så prova med feta eller chévre. Citronjuicen och osten behövs för att balansera upp den jordiga smaken i rödbetorna.

Det är svårt att inte bli nostalgisk under årets sista dag. En återblick är nästintill oundviklig. Det har hänt så ofantligt mycket i mitt liv det gångna året. Matuppdrag, kurser, politiska uppdrag, tjänste- och privatresor, arkitektoniska projekt och livet med mina två grymma barn har fyllt varenda dag med både stora och små insikter. Mot slutet av året fick jag dock inse att jag nästan hade tagit vatten över huvudet. Följden är att jag har lovat mig själv att tacka nej till olika roliga uppdrag inför våren. Nästa år ska jag helt enkelt jobba mindre och spendera mera tid med min familj, vilket känns väldigt bra. Jag kommer att fortsätta blogga men inte lika frekvent till förmån av kuddkrig, kojbyggande, badhusbesök och en himla massa mys. Gott nytt år alla fina läsare!

20 st
400 g rödbetor
1 ½ dl finhackad schalottenlök
2 msk ghee
ett par nypor salt
½ tsk torkad rosmarin
80 g ädelost
1 dl ekologisk creme fraîche 34%
4 tsk citronjuice
2 dl valnötter, grovt hackade
nymalen svartpeppar
20 ark filodeg ca 10 x 10 cm
olivolja att pensla med

Gör så här:
Skala och tärna rödbetorna ca 3 x 3 mm. Värm gheen på medel värme i en stor stekpanna. Stek rödbetstärningarna i 5 minuter. Tillsätt lök, peppar, lite salt och smula ner rosmarinen. Rör runt och stek i ytterligare några minuter tills löken är genomskinlig. Sänk värmen och rör ner ost, creme fraîche och citronjuice. Blanda allt väl. Smaka av med salt och peppar. Ta av från värmen och rör ner valnötterna. Värm ugnen till 180°. Lägg ett filodegsark på en skärbräda. Pensla kanterna med olivolja. Lägg 1 msk röra i mitten av arket. Samla ihop sidorna och nyp ihop dem till ett toppigt paket. Upprepa med resterande ark och fyllning. Lägg paketen på en ugnsplåt och grädda i mitten av ugnen i ca 10 minuter eller tills de har fått en gyllene färg. Serveras varma eller rumstempererade.

5 kommentarer:

Christina sa...

Ser jättegott ut, ska rödbetorna vara kokta innan ?

Ann-Louise sa...

@ Christina: Rödbetorna behöver inte kokas innan. Istället tärnar man dem i små små bitar vilket gör att de hinner tillagas.

Anonym sa...

Fattar inte hur du hinner med ens en bråkdel men kul att ändå få inspireras av dig om än inte ofta

Charlotta Ljungblad sa...

Gud i himmelriket, vad gott det här låter! God fortsättning, kära du - jag hoppas vi ses snart! KRAM!

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Glädjande att kunna inspirera - trots att det inte är lika ofta. ;)

@ Charlotta: Hoppas att du gillar dem och vi MÅSTE träffas snart - evigheter sen sist. Kram!