4 oktober 2015

Superenkla jordnöts- & quinoabollar

Ny revolutionerade forskning visar att det bästa sättet att undvika jordnötsallergi är att utsättas för jordnötsprotein dagligen, redan från 4 månaders ålder. Studien har publicerats både i The New England Journal of Medicine och Läkartidningen och går tvärt emot tidigare rekommendationer. Dessa gick ut på att om ens bebis var allergisk mot andra nötter eller hade problem med eksem så skulle jordnötter undvikas, trots att dessa är en baljväxt och ingen nöt.
Forskning har visat att precis som med gluten så kan man bygga upp en tolerans mot jordnötsprotein när man utsätts för det. Men om du redan är allergisk mot jordnötter så ska du för allt i världen inte äta jordnötter! Det är en allergi som inte växer bort.
När Allan var 10 månader gammal upptäckte vi att han var allergisk mot flera olika sorters nötter. Dock inte jordnötter. Vi fick dock uppmaningen att utesluta jordnötter i hans kost, vilket vi har gjort. Fram tills nu. Studien visade att om man undvek jordnötter så löpte man större risk för att utveckla en intolerans än om man utsattes för dem.

Så fort jag fick reda på detta så gav jag Allan jordnötssmör, laddad med hans allergimedicin bredvid mig. Han fick ingen som helst allergisk reaktion, utan smaskade glatt i sig det. Numera får både Allan och Vera jordnötssmör dagligen. Vera har alltid en klick i sin favoritgröt och Allan älskar kex med massor av jordnötssmör på.

Varför är jordnötssmör så bra då? Först och främst så måste jag förtydliga att det är naturellt och ekologiskt jordnötssmör vi talar om. Inte Jif, Skippy eller andra processade sorter. Den produkt du använder ska enbart innehålla jordnötter och salt. Om du inte gör din egen förstås... Jordnötter är en utmärkt källa till nyttiga enkelomättade fetter, B6, E-vitamin, järn, kalium, fosfor, magnesium och zink. Dessutom är de vaninnigt goda!

Trots att mina barn har ätit quinoa ända sen de var små bebisar så är den ingen favorit hos dem. Men genom att blanda ihop den med jordnötssmör, dadelsirap och kakao förvandlas quinoan till sublima godisbollar, perfekta att mumsa på som mellanmål eller efterrätt. Om du utesluter dadelsirap och salt så kan de ges från 6 månaders ålder. De är allra godast direkt från kylen och håller sig i upp till en vecka eller kan frysas in.

Ursprungsrecept från Happy Healthy Mama.

ca 20 st
1 ½ dl vit quinoa
3 dl vatten
1 ½ dl naturellt, ekologiskt jordnötssmör (utan socker eller andra tillsatser)
1 msk kakao
2 msk dadelsirap (kan ersättas med lönnsirap)
ett par nypor flingsalt

Gör så här:
Skölj av quinoan i hett vatten. Koka upp quinoa, vatten och lite salt i en mindre kastrull. Sänk värmen och låt puttra tills allt vatten har absorbetats, ca 10-15 min.
Låt quinoan svalna lite. Tillsätt de övriga ingredienserna och blanda väl. Forma till små bollar och ställ dem på en tallrik. Låt stelna i frysen i 30 minuter. Förvara bollarna i kylen i upp till en vecka eller i frysen i upp till 2 månader.

10 kommentarer:

Isabel sa...

Låter gott! Kul att komma på nya sätt att fixa med quinoa. Jag har just fått ett paket raw, groddat, rött quinoamjöl som jag grunnar på hur jag kan använda. Har du några bra tips?

Cecilia Par sa...

Alltså åh, det här måste jag verkligen testa! Verkar både så otroligt enkelt och gott!

Johanna sa...

Superbra recept. Bara förtydligande: det är inte en dödssynd att ge barn under året salt. De kanske inte ska äta supersalt mat dagarna i ända, men ingen anledning att inte äta vanlig lättsaltad mat. Har en överläkare i urologi ("njurläkare") i familjen och han förstår inte varför det är dessa förbud. Läs även här:
http://www.barnakuten.nu/bebisar/borja-med-dig-sjalv-om-att-ge-bebisen-annat-an-mammamjolkersattning/

Gillar din blogg skarpt dock. Lagar mycket därifrån!!

Charlotta sa...

Gud i himmelriket, vad gott! Ska göra en variant till Clara, hon älskar jordnötssmör så de här går nog hem! Kram!

Ann-Louise sa...

@ Isabel: Vad spännande! Jag har aldrig bakat med quinoamjöl men jag kan tänka mig att det skulle vara gott att använda till plättar, knäckebröd eller pajbotten. Är du glutenintolerent?

@ Cecilia Per: Prova vetja!

@ Johanna: Kul att du gillar bloggen! Jag känner till att det är under det första året som kroppen bygger upp sin förmåga att hantera salt. Då jag själv inte är dietist så följer jag dock livsmedelsverkets råd. Jag gör bara undantag när jag har vetenskapliga studier som är erkända av läkarförbundet som visar det motsatta. Men precis som du skriver så är det ingen dödssynd att ge sin bebis små mängder salt. Exempelvis så innehåller parmesan och keso lite salt och det klara en bebis under ett år alldeles utmärkt. :)

@ Charlotta: Hoppas Clara gillar dem! Kram!

Ann-Sofie sa...

Kul med nytt mellis recept :-) Gissar att min 3-åring kommer att äta med god aptit, medan 5-åringen tittar skeptiskt på dem. Förresten så återupptäckte jag i veckan din grönkålspesto - jättesmarrig!

Anonym sa...

Låter smaskigt! Har du testat med något annat smör? T.ex. mandelsmör?

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Jag har även testat dem med hemmagjort melonkärnssmör (gjort på rostade melonkärnor). Blev gott, men inte lika gott som med jordnötssmör. ;)

Henry Linnsén sa...

Hej Ann-Louise!
Som du vet (?) så bor vi i Indien sedan ett år. Tänkt och tänkt göra recept från din blogg och nu ska jag komma längre än tänka.
Det finns inte naturellt jordnötssmör här men jag funderar på om det går att krossa jordnötter (runda med skal) i en mixer helt enkelt istället? Får smaken och det blir väl torrare..men det finns jordnötsolja att lägga till? :)
Lyckosamt nog så kommer ekologiska grönsaker, linser, nötter, mjöler mm på stark frammarsch så det är enkelt att hitta sånt här.

Tack för en bra matblogg!!

Henry

Ann-Louise sa...

@ Henry: Hej! Vad kul att du läser bloggen. Det går alldeles utmärkt att göra eget jordnötssmör. Det enda du behöver är just osaltade jordnötter. Kör dem i en matberedare eller blender i uppemot 7-8 minuter (beroende på din maskin) så får du nötsmör tillslut. När den har blivit krämig och rinnig så kan du smaksätta den med salt eller kryddor. Om du vill så kan du tillsätta lite olja men egentligen så behövs inte det. Nötterna innehåller så pass mycket fett som de släpper ifrån sig efter ett tag så att mer behövs inte tillsättas. Här kommer ett recept på hur du exempelvis gör smör på melonkärnor. Rosta gärna jordnötterna innan du mixar dem så får smöret en god rostad smak.

http://lillamatderiven.blogspot.se/2014/12/notfria-skinny-buckeyes.html

Det låter helt fantastiskt att bo i Indien! Glädjande att ekologiska produkter börjar komma i större utsträckning. Berätta gärna hur det gick med jordnötssmöret och lycka till. Kram!