En nötfri prinsesstårta. Jag kände mig som ett geni när jag kom på hur jag skulle göra den. Det finns ju hur många nötfria tårtor som helst. Varför skulle jag göra just en nötfri prinsesstårta tänker du. Anledningen var att Vera önskade sig just en prinsesstårta till sin födelsedag.
Med en lillebror som är nötallergiker (även mandlar) så förstod jag att vi hade ett problem. Vi kunde ju inte ha ett kalas där den ena efter den andra fick sig en stor, härlig bit tårtan och när det var Allans tur så skulle han inte få något. Jag kunde inte heller neka Vera just den tårta som hon med hela sitt hjärta önskade sig, bara för att hennes lillebror var allergisk. Nä, det var bara att kavla upp armarna, läsa på om allt som hade med prinsesstårtor att göra och börja baka.
Min största utmaning var (förutom att jag aldrig har gjort denna klassiska tårta tidigare) att göra nötfri marsipan, som dessutom inte skulle innehålla artificiella färgämnen. Lösningen blev melonkärnor, spenat och rödbetor. Melonkärnor har en mild och söt nötsmak. De är även ljusa i färgen vilket skulle underlätta färgning av marsipanen. Den milda pastellgröna kulören fick jag genom att tillsätta ett par blad färsk spenat. Till marsipanroserna använde jag några droppar rödbetssaft från en färskriven rödbeta. Mängderna är så små så att du inte kan känna smaken av dem.
Till marsipanen utgick jag från ett traditionellt recept där man utöver mandlar använder strösocker, florsocker, äggvita och lite vatten tills man får en bra konsistens. Allt detta körde jag i en matberedare tillsammans med spenat alternativt rödbetssaft. Första gången jag kavlade ut marsipanen blev den för klibbig och den gick inte att jobba med. Ner i matberedare igen tillsammans med ett par dl florsocker så blev den blev fastare och lätthanterlig.
Med hjälp av Youtubeklipp lärde jag mig hur man på bästa sätt monterar en prinsesstårta. Receptet jag framför allt fastnade för var ett av den duktige kocken Sebastien Boudet, vars recept på tårtbotten och vaniljkräm jag följde. Sebastien är expert på mjölsorter och till botten använder man dinkel- och skrädmjöl. Trots dessa något grövre mjölsorter får du en lätt och fluffig botten genom denna speciella teknik. Jag hittade även en god instruktion av hur själva monteringen skulle göras av konditorn Camilla Eriksson. Jag valde att göra en ganska syrlig hallonchiasylt samt använda färska hallon för att balansera upp de söta ingredienserna. Jag använder sällan vitt socker i mitt kök men till marsipanen använder jag det och florsocker just för färgens skulle, då jag ville ha ljusa pastellfärger.
Resultatet blev ett lyckligt födelsebarn och en glad lillebror, som fick var sin marsipanros. En riktigt smarrig prinsesstårta blev det också, som ingen kunde ana var nötfri. Gör gärna tårtbotten dagen innan som du förvarar i kylen. På så vis blir den lättare att dela. Marsipanen, sylten och vaniljkrämen kan du också göra i förväg så hinner de vila i kylen ett tag. Tårtan kan monteras ihop ett par timmar före servering och ska förvaras i kylen. Ta fram den 30 minuter innan den ska ätas så att den inte är för kall vid servering. Nu återstår det bara för mig att komma på ett bra namn till min melon ”marsipan”. Förslag någon?
ca 12 bitar
Botten
400 g ekologiska ägg
250 g ljust rättvisemärkt rörsocker
1 tsk vaniljpulver
200 g siktat dinkelmjöl
50 g skrädmjöl eller havregryn som du mixar i en blender till ett fint mjöl
5 g bakpulver
100 g smält smör
Vaniljkräm
100 g ekologiska äggulor (ca 5 st)
25 g vetemjöl
25 g potatismjöl
100 g rättvisemärkt strösocker
5 dl mjölk
1 tsk vaniljpulver
75 g rumstempererat smör
Tillbehör:
Nötfri marsipan
½ sats hallonchiasylt
250 g färska eller frysta ekologiska hallon (svenska om de är frysta)
5 dl vispgrädde + ¼ tsk vaniljpulver
Grön nötfri marsipan
200 g melonkärnor, rensade från ev. skalrester
200 g rättvisemärkt vitt strösocker
ett par blad färsk ekologisk babyspenat
450 - 550 g ekologiskt florsocker
1 äggvita från ett ekologiskt ägg
ett par msk vatten
Rosa nötfri marsipan
100 g melonkärnor, rensade från ev. skalrester
100 g rättvisemärkt vitt strösocker
ett par droppar rödbetssaft från en färskriven rödbeta
225 - 300 g ekologiskt florsocker
1/2 äggvita från ett ekologiskt ägg
ett par msk vatten
Gör så här:
Grön nötfri marsipan: Mixa spenat, melonkärnor och strösocker i en matberedare tills allt är pulveriserat, ca 5 min. Medan maskinen kör tillsätt lite äggvita i taget tills massan kommer samman och är varm. Tillsätt därefter 450 g florsocker tillsamman med en msk vatten och mixa i matberedaren. Tillsätt mer vatten om massan är för torr och mer florsocker om den är för lös. Forma marsipanen till en boll, linda in den noggrant i plastfolie och låt vila en timme i kylen före användning.
Rosa nötfri marsipan: Mixa melonkärnor och strösocker i en matberedare tills allt är pulveriserat, ca 5 min. Medan maskinen kör tillsätt ett par droppar rödbetssaft och lite äggvita i taget tills massan kommer samman och är varm. Tillsätt därefter 225 g florsocker tillsamman med en msk vatten och mixa i matberedaren. Tillsätt mer vatten om massan är för torr och mer florsocker om den är för lös. Forma marsipanen till en boll, linda in den noggrant i plastfolie och låt vila en timme i kylen före användning.
Botten: Lägg ägg, vanilj och sockret i en rostfri skål över ett vattenbad och vispa för hand konstant tills blandningen blir cirka 60-65°C. Fortsätt sen att vispa tills du får en ljummen och fluffig smet.
Sikta över mjöl och bakpulver och blanda in försiktigt med en slickepott. Häll över det smälta smöret och fortsätt blanda försiktigt.
Smörj en springform på 23-25 cm i diameter med smör och pudra med lite mjöl. Häll hela smeten ner i formen och baka den i 30-35 minuter på 190°C tills kakan är genomgräddad.
Vaniljkräm: Vispa äggulan med vetemjöl, potatismjöl, vaniljpulvret och hälften av sockret. Koka upp mjölk och resten av sockret i en liten kastrull. Tillsätt lite av den kokande mjölkblandningen i äggsmeten och häll sedan över äggblandningen i kastrullen. Koka upp igen medan du vispar kraftigt. Häll över krämen i en skål tillsammans med smöret och rör om med en slickepott tills smöret har smält. Täck krämen med plastfilm (plasten ska vara i direktkontakt med krämen) och ställ in i kylen i några timmar.
Grädde: Vispa grädden hårt tillsammans med vaniljpulver. Vispa den sista biten för hand så att grädden inte skär sig.
Montering:
1. Dela botten i tre lager.
2. Ta den översta delen och lägg den med ovansidan uppåt. Fördela ett lager hallonchiasylt över hela botten. Sylten ska inte gå ända ut i kant. Lämna 1 cm fritt utan sylt längs ut då sylten inte får komma i kontakt med marsipanen.
3. Bre ut ett tunt lager med grädde ovanpå sylten. Detta gör att nästa botten fastnar och inte glider runt.
4. Ta det nedersta tårtlagret och lägg på den med undersidan nedåt. Bred ut ett lager med vaniljkräm. (Jag kokade min kräm för länge och hade i mycket vaniljpulver. Den blev ganska tjock och mörk i färgen men smakade förträffligt.) Krämen ska inte gå ända ut i kant. Lämna 1 cm fritt utan kräm längs ut då krämen inte får komma i kontakt med marsipanen. Fördela färska/frusna hallon på vaniljkrämen.
5. Bre ut ett ca 3/5 av grädden som du formar som en tillplattad kon och även täcker sidorna med. Det gör inget om formen inte blir perfekt då du kan forma den ytterligare när du lägger på den sista botten.
6. Lägg på den mellersta tårtbotten och form grädden och tårtan med hjälp av botten.
7. Täck botten med den resterande grädden.
8. Mjöla ett bakbord med florsocker. Pudra marsipanen med florsocker och kavla ut den 2-3 mm tjock. Pudra över marsipanen med florsocker och rulla upp den på en rulle (exempelvis en plastfolierulle). Om marsipanen är för klibbig mixa den i matberedaren en gång till tillsammans med mer florsocker och kavla ut den på nytt.
9. Täck tårtan med marispanen genom att rulla ut den ovanpå. Tryck till och forma tårta försiktigt. (Kolla på videon!) Skär bort överflödig marsipan precis intill botten av tårtan med hjälp av en kniv. Borsta bort överflödigt florsocker. Pudra tårtan med nytt florsocker och dekorera med dina rosor. Servera!
10 kommentarer:
Helt fantastiskt!
Jag är galet imponerad! Vilken supermorsa du är!
@ Mat för en dam: Tack tack!
@ Kim: Vad gör man inte för sina minikompisar. ;)
Wow!
@ Ann-Sofie: God blev den oxå! ;)
Du måste vara världens bästa mamma... Don´t tell my kids!
Nu ska jag gå på receptjakt :-)
@ Beatatjata: Haha! Mina kids har ett och annat som de klagar högt och tydligt över, bl a så var mackorna vi hade med oss på picnicen idag oätliga enligt dem och Allan var inte nöjd med sin smoothie i morse. Men jag kämpar på! Hoppas du hittar något smarrigt bland recepten. :)
Vart hittar du melonkärnor
@ Anonym: Risenta har det i sitt sortiment så att jag brukar köpa en påse på Hemköp.
Jag som trodde att jag aldrig mer skulle kunna äta prinsesstårta. Det har alltid varit min tårta sedan jag var liten. Nu vid 53 år har man blivit nötallergiker. Vart så glad över ditt recept. Tack
Skicka en kommentar