8 oktober 2014

Kryddig bovetegröt med torkade fikon

På veckodagarna äter jag numera alltid frukost på jobbet. Antingen så tränar jag innan jobbet eller så lämnar jag barnen på förskola. För att spara tid och kunna sova längre så funkar det här upplägget bäst.
På måndagarna har vi frukostmöte med bröd levererat från Alvar & Ivar. Övriga dagar tar jag med mig den här favoriten. Jag älskar bovetegrötens lätta tuggmotstånd och nötaktiga smak. Rostade hasselnötter och kokos är också något jag inte kan få nog av för tillfället. Så himla gott. På måndagskvällen gör jag ett storkok som räcker hela veckan. På morgonen så är det bara att kasta ner en portion gröt i väskan och rusa iväg. På jobbet har jag ett lager med rostade nötter och kokos som jag toppar gröten med efter att jag har värmt den. Snabbt, bekvämt och enkelt!

4 port.
3 dl hela ekologiska boveten
6 dl vatten
1 ½ msk linfrön
¼ tsk finsalt
1 tsk malen ingefära
1 tsk malen kardemumma
1 tsk malen kanel
0,5 dl hackade torkade fikon, ca 2 st

Till servering:
rostade hasselnötter, grovt hackade
riven kokos, rostad i en stekpanna
mjölk, valfri sort

Gör så här:
Skölj först av bovetet i hett vatten och därefter i kallt vatten. Häll ner samtliga ingredienser i en stor kastrull och låt koka i 15-20 minuter. Låt svälla på eftervärme i 5-10 minuter. Under tiden kan du rosta riven kokos försiktigt i en torr stekpanna på medelvärme tills flingorna har blivit gyllenbruna. Passa dem noga då de lätt bränns vid. Toppa gröten med hackade hasselnötter och kokos. Servera tillsammans med mjölk. Gröten håller sig i kylen i upp till 5 dagar.

10 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Bovetegröt ska jag göra i helgen, det var längesen nu. Ska göra din variant - det kan ju inte gå vet med de kryddorna! :)

Charlotta Ljungblad sa...

Holy moly, vad gott det här ser ut! Jag gör nästan alltid fiberhavregrynsgröt till frukost, men ibland varvar jag med filmjölk eller smutti. Ska prova bovetegröt asap! KRAM!

Ann-Louise sa...

@ Sara: Hoppas att du gillar den!

@ Charlotta: Du måste testa! Dessutom om du kokar den i en järngryta och byter ut fikonen mot torkade aprikoser och serverar den med havremjölk så får du i dig en ordentlig dos med järn. :)

mrsb sa...

Åh, vilken bra pepp! Jag skall oxå ta mig i kragen o träna de morgnar jag inte lämnar barnen o då äta frukost på jobbet. Bara nyfiken, tränar du hemma till någon typ youtubevideo eller på gym?

Ann-Louise sa...

@ mrsb: Kul att kunna inspirera! Jag brukar smyga iväg till gymmet medan resten av familjen ligger och sover. Jag fokuserar på funktionell träning med TRX-band, Kettlebells och hantlar. Till det brukar jag komplettera med intervall-löpning på bandet. Efter det sitter frukosten riktigt fint. ;)

mrsb sa...

Har insett (tack vare dig) att nu kan ju faktiskt jag oxå träna på gymet innan jobbet vissa dagar (nytt jobb med kortare resväg bl.a. ). Och sen ha med färdiggjord gröt till jobbet

Moma sa...

Toppentips, jag äter nästan bara havregrynsgröt som jag kokar med banan och äter med kanel och rivet äpple, nu kan jag variera lite!

Åsa sa...

Oj vad jag önskade att ja orkade göra sånt här gott på morgonen :)

MoaMoa sa...

Hej!
Nu har jag gjort den här gröten flera gånger och är helt frälst! Men det är även resten av min familj, inklusive min lilla ettåring som glupskt sörplar i sig så mycket han får av mig (och han är ett kräset barn när det kommer till mat). Eftersom du själv har barn och tidigare gjort egen bebisgröt, så tänkte jag att du kanske vet om den här gröten är för "grov" (fiberrik...) för små magar eller om den är okej/lämplig? Jag vill gärna uppmuntra hans aptit men vet inte hur mycket jag vågar ge honom. Hur skulle du göra?
Tack för en extremt inspirerande blogg!
//Moa

Ann-Louise sa...

@ MoaMoa: Vad roligt att hela familjen gillar gröten. :) Gröten bör inte vara något problem för bebisar över ett år. Det enda jag skulle ändra på att är utesluta linfrön till bebisen. Linfrön kan innehålla förhållandevis höga halter av cyanogena eller vätecyanidproducerande glykosider vilket inte är bra för små barn. Små mängder är det ingen fara med. För vuxna är rekommendationen enligt Livsmedelsverket 1-2 msk/dag. För små barn kan man bara anta att det ska vara betydligt mindre. Krossade linfrön bör undvikas. Mitt råd är att du utesluter linfrön när du kokar gröten och istället strör över dem på övriga familjens gröt. Du kan läsa mer om linfrön på följande länk:
http://www.slv.se/sv/grupp1/Risker-med-mat/Vaxtgifter/Linfro/