I lördags var det dags för årets Thanksgiving-firande. Precis som sig bör var upplägget knytis och mitt bidrag blev småpajer med en sötpotatisfyllning. Den milda fyllningen har en tydlig smak av rosmarin, timjan och vällagrade ostar.
Känner ni igen receptet? Jag utgick från den här pajen som jag gjorde om lite här och där. Pajskalet är gjort på kikärts- och mandelmjöl så att även alla glutenallergiker kan äta dessa godingar. Om du har svårt att få tag på mjölsorterna så kan du istället laga pajskalet med det här väl beprövade receptet. Julen börjar närma sig med stormsteg och pajerna skulle även passa perfekt på julbordet.
8 st
Pajskal:
1 ½ dl kikärtsmjöl
0,75 dl mandelmjöl
2 msk potatismjöl
1 tsk flingsalt + 1 tsk torkad rosmarin, mortlat samman
1 msk färsk timjan, hackad
4 msk smakfri kokosolja
4 msk iskallt vatten
1 ekologiskt ägg, uppvispat
Fyllning:
800 g sötpotatis
1 gul lök, hackad
2 vitlöksklyftor, finhackade
¼ tsk färsk timjan
¼ tsk torkad rosmarin
flingsalt och nymalen svartpeppar
1 dl riven parmesan
1 dl riven västerbottenost eller annan stark ost
1 ekologiska ägg + det som blev över från pajskalet
Dekoration: färsk timjan
Gör så här:
Börja med pajskalet. (Kan även göras dagen innan.) Blanda ihop de torra ingredienserna och kryddorna i en skål. Tillsätt vatten och olja och arbeta ihop med dina händer. Forma degen till en tjock korv, linda in i plastfolie och låt vila i minst 30 minuter i kylen. Skär upp degen i 8 bitar. Tryck ut degen i en muffinsform (8 st), nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen på 175° i 13 minuter. Pensla pajskalen med det uppvispade ägget och grädda i ytterligare 2 minuter.
Koka eller ugnsrosta sötpotatisen tills den är mjuk. (Kan också göras dagen innan.) Låt den rinna av och svalna. Stek lök och vitlök tillsammans med timjan, rosmarin, salt och peppar på medelvärme i en stekpanna med lite olivolja. Mixa ihop löken, sötpotatisen och osten i en blender eller matberedare. Smaka av med salt och peppar. Tillsätt äggen blanda allt väl.
Fyll pajskalen med fyllningen och grädda i mitten av ugnen på 175° i ca 15 minuter. Låt pajerna svalna i minst 5 minuter innan du tar loss dem ur formen. Toppa med färsk timjan och servera tillsammans med en stor sallad.
11 kommentarer:
Vilka söta små pajer! Perfekt som xtra grönt på julbordet - tackar för tipset! Såg liknande pajer i en app jag har, där hade man toppat pajerna med karamelliserad rödlök. Såg läckert ut!
Var i Göteborg köper du ditt kikärtsmjöl. Jag har letat som en tok.
/Annica
@ Sara: Oooo, det där lät gott! Vad är det för app du har? Nyfiken...
@ Annica: I Gbg kan du köpa kikärtsmjöl på bl a Fram på Nordenskiöldsgatan eller på Nya Allén. Annars är det enkelt att göra själv.
Skölj av torkade kikärter i ett durkslag. Torka dem på en ugnsplåt på 175 grader i ca 8 minuter. Låt den svalna. Mixa dem därefer i en stark blender till du har malt ner dem till mjöl. (Jag använder en KitchenAid)Du skulle säkert kunna använda en kaffekvarn till detta oxå. Lycka till!
Ser lika ljuvligt ut som det låter! Har aldrig använt kikärtsmjöl, men nu blev jag lite sugen på att testa det.
Låter väldigt gott. Även om jag nog skulle laga pajen med andra mjölvarianter så tycker jag kikärtsmjöl låter himla intressant. Är det lika nyttigt som kikärtor (tänkter främst på att kikärtor innehåller mycket järn)?
Gud vad gott!! www.saralouisespluggkrubb.com
Detta ska jag prova snart, ser gott ut! Pensla ägget på pajskalet, varför? Tack!
Bättre sent än aldrig: Appen heter Elegantly Vegan :)
@ Ekomamman: Lika nyttigt!
@ Theresia: Ägget blir till en fuktspärr så att pajskalet inte blir blött.
@ Sara: Tack! Den ska jag kolla in!
Alltså, allt ALLT ser helt fantastiskt ut! Jag vill laga mat NU. Denna blogg kommer komma väl till användning! TACK!
@ Anonym: Glädjande att höra - tack!
Skicka en kommentar