6 november 2013

Anti-inflammatorisk hummus

Egentligen hade jag tänkt skriva ett inlägg om matlagningskursen ”Nyttiga sötsaker”. Men tidbrist gör att jag idag istället bjuder er på hummusen som jag lagade till mina duktiga deltagare. Detta tillsammans med färskt bröd och färggranna grönsaker höll hungern i schack tills det var dags att provsmaka alla bakverk vi gemensamt trollande fram.

Upphovskvinnan till receptet är den numera legendariska Luise från Green Kitchen Stories. Jag har gjort några minimala justeringar på hennes recept. Gurkmeja är inflammationshämmande och välgörande för kroppen. Då hummusen inte innehåller vitlök så håller den sig bra i kylen i flera dagar. Den går till och med att frysa in. Tusen tack till både Luise för det goda humusreceptet och mina deltagare för en inspirerande, rolig och delikat god dag!

Tid: Ett ögonblick
En stor sats
400 g kokta kikärtorna
1 ¼ dl vatten
0,75 dl tahini
juicen från ½ citron
3 msk extra virgin olivolja
½ tsk flingsalt
en nypa svartpeppar
½ tsk gurkmeja
½ tsk cayennepeppar
½ tsk malen spiskummin

Gör så här:
Blanda ihop samtliga ingredienser i en blender eller matberedare. Mixa tills massan är slät. Tillsätt eventuellt lite mer vatten och olivolja. Smaka av med salt. Servera!

4 kommentarer:

Sara på Vardag.nu sa...

Alltså jag gillar idén med hummus och det är rätt okej... MEN - jag gillar inte tahini. Haha! Failar på en viktig ingrediens. Men hummusliknande kikärtsröror är goda ;) Gillar den andra kryddblandningen du har här, jag ska testa det imorgon! Tack :)

Ann-Louise sa...

@ Sara: Prova med mandelsmör i istället. Sjukt gott! :)

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Åh, vilket bra tips! Älskar hummus med vitlök, men det doftar ju inte så gott i munnen efter några lass av den sorten. Den här blev jag verkligen sugen på att prova.

Unknown sa...

Hummus passar till så mycket!