24 oktober 2013

Grönsaksrisotto med linser för små

När Vera var liten åt hon risotto jämt. Favoriterna var svamprisotto och pumparisotto. Nu när det är Allans tur så har jag utvecklat en av Veras gamla favoriträtter genom ett tillägg av gröna linser. Med rivna morötter i får risotton en mild sötma vilket brukar gå hem hos småkompisarna. Rätten är lämplig att ge från 8 månaders ålder.

6-8 bebisportioner
tid: 30 min


1 gul lök
1 dl riven zucchini
1 liten morot, skalad och riven
2 msk gröna linser, okokta och avsköljda
2 dl grötris
4,5 dl vatten
1/2 dl riven parmesan
1 dl kesella 10%
3 msk smör
2 msk rapsolja
ca 1 dl mjölk
smaka av med färsk eller torkad timjan

Gör så här:
Hacka lök så smått som möjligt. Smält 2 msk smör med rapsoljan. Fräs löken på svag värme tills den är genomskinlig. Tillsätt grönsakerna och timjan. Stek på svag värme i 3 min. Häll på riset, linserna, vattnet och parmesanen. Rör om och låt det puttra på svag värme i 20 minuter eller tills riset är mjukt. Rör ner kesellan och en stor klick smör. Späd ut med mjölk tills du får en krämig konsistens. Smaka av med timjan och servera!

9 kommentarer:

Sandras Matkrypin sa...

Vilket bra tips för de små!

Kim sa...

Risottoris istället för grötris och en skvätt vin i så är den Kim-anpassad ;) Gott med linser i!

Unknown sa...

@ Sandra: Tack tack!

@ Kim: Ingen dum idé! ;)

Du fattas mig sa...

Hej!
Jag är här inne minst 1gång/dag och tittar. Det är så kul att se allt du hittar på!

Har en fråga. När du skriver barnmat-recept skriver du alltid för vilken ålder (vilket är jättebra), men det går inte att söka recept för en viss ålderskategori.

Jag har en dotter på snart 7 mån, som av olika skäl inte börjat (nämnvärt) med smakportioner. Därför skulle jag vilja ha recept på mat för 4-6mån och vet inte hur jag ska leta upp dem.

Tack för inspirerande recept!
//Mary

Ann-Louise sa...

@ Mary: Grattis till din lilla bebis och vad kul att du gillar bloggen! Angående mat för bebisar i åldern 4-6 mån så går det ganska fort från de första smakportionerna tills de kan äta mat för lite större bebisar. Det som man behöver tänka på är att hitta en konsistens som ens lille kompis klarar av att äta och som den gillar. Med de första smakportionerna så är det bara att tuta och köra med att mosa olika frukter och grönsaker. Ha tålamod och gör det i din bebis takt. Alla bebisar börjar att äta så småningom. vissa behöver lite längre tid på sig medan andra slukar allt omedelbart. Bläddra igenom recept under fliken bebispuré så hoppas jag att du hittar mycket inspiration, fastän de inte är indelade efter ålder. Lycka till!

Anna N sa...

Låter ju smarrigt värre! Hur funkar risotton att frysa? Går det bra att använda avorioris till en liten go-skrutt på 10 månader eller är grötriset bättre?

Tack för härlig inspiration! :-)

Ann-Louise sa...

@ Anna: Risotton går utmärkt att frysa in och du kan byta ut grötris mot avorioris. Hoppas go-skrutten gillar maten! :)

Ann-Louise sa...

@ Anna: Risotton går utmärkt att frysa in och du kan byta ut grötris mot avorioris. Hoppas go-skrutten gillar maten! :)

Anna N sa...

Tack för tipset! Min lille Algot är dock just nu inne i en period då han vill plocka maten själv med händerna. Och då är ju inte risotto helt praktiskt... Broccoli piff- och zesty zucchinibiffarna gör dock succé! :-)