17 maj 2013

Tre enkla ingredienser

Trots att jag lagar mycket mat så äger jag inte särskilt många köksapparater, som exempelvis en glassmaskin. Men det hindrar mig inte från att göra hemmagjord glass. Istället har jag ett gäng glassformar som jag använder flitigt.

Förra sommaren gjorde jag oräkneliga varianter av frukt- och yoghurtglass vilka Vera älskade. Men på sistone har hon frågat efter chokladglass och det var då jag mixa ihop den här glassen. Med enbart tre ingredienser och en minimal arbetsinsats får du en nyttig glass att svalka dig med i sommarvärmen. Man skulle även kunna ha med en banan i smeten eller röra ner hallon eller chokladbitar. Då glassen innehåller honung är den lämplig att ges från ett års ålder.

Choklad- och kokosglass

ca 10 små eller 4 större glassar
1 burk ekologisk kokosmjölk (ej light)
0,75 dl fair trade kakao
0,75 dl honung
en nypa salt (kan uteslutas)


Gör så här:

Mixa ihop allt till en slät massa i en blender eller med en stavmixer. Fördela smeten i dina glassformar och ställ in i frysen. Ta ut dem efter en timme och stoppa ner glasspinnen och ställ tillbaks. Hur länge de behöver stå i frysen beror på storleken. Låt dem tina i fem minuter före servering. Enjoy!

14 kommentarer:

M. sa...

åh, de här måste jag testa :) Hittade äntligen mina glassformar idag :P

Plus för att de är enkla att göra :)
Önskar dig en fortsatt fin kväll samt helg. kram

tina sa...

Postar du några norrut?

Oh my green darling sa...

Åh den här blir ju perfekt nu när Stora lilla efterfrågar glass för att solen kommit fram. Ska testa med banan i. kanske kan man skippa chokladen i mellan åt och ha lite ananas i för en tropisk variant?

Nina sa...

Jag älskar enkla recept och få ingredienser=) Satt faktiskt också häromdagen och funderade på att köpa mig några glassformar till sommaren så det passar ju ypperligt nu då!

Charlotta Ljungblad sa...

Oj-oj-oj! Här är någon som måste köpa glassformar, förstår jag nu... Vi har en glassmaskin, men det är inte alltid vi orkar dra fram den (eller så har vi glömt att lägga kylklumpen i frysen) - då är sådana här recept bra! KRAM!

Ida sa...

Det här låter ju hur gott som helst, måste provas! Men först införskaffa formar då, jag har letat efter bra glassformar, vad är det för några du har? :)

Anonym sa...

Men då undrar jag: nya direktiv, eller rön snarare, säger att det kan vara idé att vänta med honung ända till sex år nu, vad tänker du om det? Jag vet själv inte riktigt hur jag skall göra. /Vänligen Lisa.

Kim sa...

Från ett års ålder säger du? Finns det någon max-ålder också? Nej? Bra! :)

Ann-Louise sa...

@ M: Tack det samma! Då är det bara för dig att göra smeten och frysa in. :)

@ Tina: Leveransen bör vara framme tills på mån. ;)

@ Oh my green...: En tropisk variant låter förträffligt!

@ Nina: Köp! Formarna kostar nästan ingen och det finns hur många roliga recept som helst på nätet.

@ Charlotta: Jag köpte en bra form från Åhléns förra året. Ett tips. ;)

@ Ida: Dem som jag använde till glassen på bilden är barnmatsformar från www.barnmatsbutiken.se. Superba! Till större glassar har jag dels en form från Åhléns och en från en järnhandel i Göteborg.

@ Lisa: Enligt Livsmedelsverket och Vårdguiden ska man inte ge honung till barn under ett år. Jag känner inte till att det ska vara farligt ända upp till sex-års åldern.

@ Kim: Det är bara att äta så många som du orkar!

Blauauge/Emmi sa...

Grymt recept för oss som har en mjölkallergiker i familjen! Detta ska testas.

mumsfillibaba sa...

Gud, så gott det låter!!

Anonym sa...

Det stämmer inte, livsmedelsverket har tydliga riktlinjer att det är ok med honung från 1 års ålder. Vet inte varifrån du hört 6 år men det är alltså inte korrekt.

Unknown sa...

Gott och nyttigt, oslagbar kombo!

Andrea sa...

Glassformar finns på Pufz.se