14 maj 2013

Machu Picchu-torn med chimichurri

Ni vet väl om att det var tack vare quinoans fenomenala näringsegenskaper som Inkariket växte sig så starkt? För att hedra rikets storhet har jag gjort dessa kraftfulla torn. Quinoa- och linssallad smaksatt med chimichurri insvept med grillade aubergineskivor och tillslut toppat med färsk mango och fetaost.

Chimichurrin, som är en smakrik argentinsk sås skänker rätten starka och friska smaker såsom mynta, persilja, koriander, chili, lime och vitlök. Såsen serveras vanligtvis till grillat kött, fisk eller fågel och kan även användas som en marinad. Perfekt att mixa ihop inför grillsäsongen och den är sjukt god tillsammans med mangosalsa.

4 port.
Chimichurri

1,5 dl färsk koriander
1,5 dl färska myntablad
2,5 dl färsk bladpersilja
ca 1 tsk färsk chilifrukt, finhackad (justera mängden efter tycke och smak)
2 vitlöksklyftor, finhackade
4 msk limejuice
4 msk extra virgin olivolja
flingsalt och nymalen svartpeppar

Gör så här:

Blanda ihop alla ingredienser i en mortel eller blender.

2,5 dl quinoa, okokt
1,5 dl svarta linser, rensade och avsköljda
ca 400 g grovt riven zucchini
1 aubergine
100 g fetaost
½ färsk mango, tärnad
extra färska kryddor, ex. persilja, koriander och mynta

Gör så här:
Koka quinoa och linser enligt förpackning. Skiva auberginen i långa skivor ca ½ cm tjocka. Dela dem även en gång i mitten så att skivorna inte blir så breda. Strö över salt på bägge sidor och låt dem vattnas ur i minst 10 minuter. Skölj av saltet, torka skivorna med hushållspapper och pensla dem med lite olivolja. Peppra skivorna och grilla dem i en rykande het grillpanna eller på en utomhusgrill. Ta fram en stor skål och rör ihop quinoan, linserna, zucchinin, chimichurrin och ett par nävar färska örter.

Ta fram fyra mindre skålar. Klä sidorna på skålarnas insida med aubergineskivor. Fyll skålarna med quinoasalladen och platta till salladen med baksidan av en slev. Vänd skålarna upp och ned på var sin tallrik och ta försiktigt bort dem. Nu bör du ha fått fyra fina torn. Toppa dem med mango och smula över fetaost. Servera omgående, gärna tillsammans med några extra limeklyftor.
6 kommentarer:

Amy's piece of cake sa...

Du bjuder alltid på så goda saker Ann-Louise! Älskar dina kreationer och detta låter ju bara ljuvligt gott. Måste testas helt enkelt.

Matarkivet sa...

Vilken festmåltid! Snyggt och alldeles säkert delikat.

Moma sa...

Jag håller med Amy; jag älskar dina vackra fantasifulla kreationer!

Ann-Louise sa...

@ Amy: Tack för de snälla orden. Right back at ya!

@ Matarkivet: :D

@ Moma: Jag blir helt rörd. Tack snälla du! :)

Elisabeth sa...

Det här ser ju helt fantastiskt gott ut!

Elinor - Dietist om barnmat sa...

Detta var ju bara så vackert!!