4 mars 2013

Rotsellerisoppa med citron- & rosmarinkikärtor

Nu är min mjölkfria diet officiellt över. Jag har provat att införa mjölkprodukter och därefter uteslutet dem två gånger den senaste månaden utan att märka någon skillnad på Allans hy. Däremot har babykrämen som jag köpte i en allergiaffär hjälpt. Den innehåller enbart olika rena oljor och känns väldigt mild och skonsam.

Under denna period har jag trollat lite extra med olika smakkombinationer ur växtriket. Experimenterat och laborerat med diverse örter och grönsaker för att kompensera de uteblivna mejeriprodukterna. En av mina nya favoriträtter är denna rotsellerisoppa med citron- och rosmarinkikärtor. En len och mättande soppa som fyller dig med energi istället för att tunga ner dig. Den är en smula inspirerad av den här soppan där du även kan läsa om hur grymt bra rotselleri är.

Kikärtorna påminner om mina ugnsrostade och agerar som små smakexplosioner. Justera hetta och mängd rosmarin efter egen smak och servera gärna soppan tillsammans med en bit bröd eller en skopa quinoa. Rätten föll även Vera i smaken och hon åt sin soppa tillsammans med kikärtor smaksatta med olivolja, lite citron och salt. Men allra godast tyckte hon var att doppa brödbitar i soppan och att äta den som en sås.


4-6 port.
1 rotselleri, skalad och tärnad (ca 500 g)
1 blomkålshuvud, skuren i mindre bitar (ca 500 g)
2 gula lökar, hackade
6 vitlöksklyftor, hackade
1 ½ l grönsaksbuljong
ca 2 msk färsk rosmarin alt. 2 tsk torkad
1 msk kokosolja alt. olivolja att steka i
salt och nymalen svartpeppar

Gör så här:
Förbered dina grönsaker. Värm oljan i en stor gryta och fräs löken med några nypor salt tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlöken och stek i ytterligare en minut. Häll i grönsakerna och låt dem fräsa i några minuter. Tillsätt buljong, rosmarin och lagerbladen. Koka upp och sänk därefter värmen. Låt puttra i ca 25 minuter. Mixa slät med en stavmixer eller i en blender. Smaka av med salt och peppar. Servera toppat med citron & rosmarinkikärtor.

Under tiden som soppan puttrar gör du kikärtorna.

En sats
4 dl kokta kikärter, avsköljda
2 msk extra virgin olivolja
ca 1/4 tsk chipotle pulver (rökt paprika)
1 1/2 tsk flingsalt
3 tsk färsk rosmarin alt. 1 tsk torkad
zest från en citron
juice från ½ citron

Gör så här:
Börja med att mortla salt tillsammans med rosmarin. Tillsätt därefter olivolja, chipotle, citronjuice och citronzest. Mortla ihop i ytterligare någon minut. I en stor blanda ihop kikärtor och röran tills bönorna är jämnt täckta.


9 kommentarer:

Anonym sa...

Soppa med rotselleri, bland det bästa som finns!

Ann-Louise sa...

@ Moma: instämmer helt! Nu börjar jag fantisera om en soppa med både rotselleri & sötpotatis...

Charlotta sa...

Aldrig provat! Men det ska jag såklart, för jag är just nu inne i en sopp-period deluxe (den som normala människor har på hösten...)

KRAM!

Charlotta sa...

Kompis!

När jag gått på lunch kom jag på att du kanske sa att du skulle komma tillbaka? FÖRLÅT i så fall! Jag tog lunch :=( Hoppas hoppas att vi ses snart igen! Hälsa finaste Allan! KRAM!

Tissi sa...

Både delikat och vackert!

Pernilla sa...

Alltså. Den här soppan! Kan vara det godaste jag ätit i år. Så sjukligt god. Kikärterna blev liksom ännu godare efter ett par dagar när det helt marinerats i citron

Emmy sa...

Soppan verkar supergod, så jag sätter den på menyn för nästa vecka! Skriver inköpslista, men i beskrivningen så står det att man ska tillsätta lagerblad, men hittar inga i ingredienslistan? Det är ju inte ett dugg svårt att bara ha i några blad på egen hand, men jag bara undrade om du hade tänkt att de skulle vara med eller inte :)

Ann-Louise sa...

@ Emmy: Oops! Tack för påpekandet. Lagerbladet ska vara med och jag ska justera ingredienslistan. Tack!

Anonym sa...

Hur många lagerblad?