7 februari 2013

Smoky Black Bean and Sweet Potato Chili


Än så länge går det bra med min nya mjölkfria diet. Igår kväll tyckte jag lite synd om mig själv. Fastän jag vet att det finns hur mycket mat som helst som jag faktiskt kan äta utav. Dessutom är detta ett ypperligt tillfälle för mig att äta mig igenom min långa lista på veganska rätter som jag har varit sugen att testa.

Först ut blev Gena Hamshaws Smoky Black Bean and Sweet Potato Chili. God damn, vad god den var! Söt, rökig och med en mustig och djup smak. Avokadon skänkte rätten en härlig krämighet och de rostade solroskärnorna gav maten ett salt och knaprigt inslag. Vera och hennes pappa åt chilin toppat med turkisk yoghurt och alla gillade maten. Till Vera gjorde jag en variant i en liten kastrull bredvid utan chipotle och med gojibär i. Precis som det brukar vara med grytor så var chilin ännu godare dagen efter, då jag åt resterna till lunch.

4 port.

6 dl kokta svarta bönor
1 l skalade och tärnade sötpotatis (ca 2 stora)
1 msk kokosolja
5 dl hackad gul lök (ca 1 stor eller 2 mindre)
2 vitlöksklyftor, finhackade
1 hackad chipotle pepper en adobo alt. ca ¼ tsk malen chipotle
2 tsk spiskummin
1 msk paprika pulver
1 burk krossade tomater
5 dl grönsaksbuljong
flingsalt att smaka av med

Till servering: 2 skivade avokados, salta och rostade solroskärnor

Gör så här:

Värm oljan i en stor kastrull och stek löken tillsammans med en nypa salt tills den blir genomskinlig. Tillsätt vitlök och sötpotatis och stek i ytterligare 8-10 minuter. Tillsätt kryddorna och stek hastigt tills det doftar. Häll i tomaterna och buljongen och koka upp. Sänk därefter värmen och låt grytan puttra i 30 – 35 minuter. Smaka av och tillsätt bönorna. Låt grytan puttra i ytterligare fem minuter. Om du har tid får den gärna stå ett tag så att smakerna hinner utvecklas ännu mer. Servera toppat med avokadoskivor och solroskärnor.

14 kommentarer:

M. sa...

låter jättegott och ser gott ut också :) det här får jag komma ihåg.

önskar dig en god fortsättning på veckan :)

Plommonet sa...

Det här är matlådemat, det ser jag vid första anblicken! Jag har liksom kommit ur både min sötpotatis/pumpafas, men jag misstänker att det här är en direktbiljett dit igen... och nu när jag har frys och ett mycket mindre fyllt kylskåp så KAN jag ju till och med laga den med gott samvete! Jag har bara jättesvårt att hitta de konserverade chipotlarna - vart köper du dina? Fram?

Tissi/Nectar sa...

Vilken fantastisk rätt, den tänker jag fira detox-slut med när det blir dags!

Härligt med mjölkfri diet. Jag minns att speciellt osten var svår att släppa då för länge sedan, när jag blev vegan. Men vem behöver mejerier när det finns så mycket god vegansk mat ;D

Amy's piece of cake sa...

Ser underbart gott ut och jag är sugen på att göra en chiligryta med chipotle i... gillar den rökiga smaken mycket!

Ann-Louise sa...

@ M: Tack!
@ Plommonet: Det här är suverän lunchlådemat! Jag köper mina chipotles in adobo på Extreme Food men jag tror att de även finns i kryddbutiken i Haga.
@ Tissi: Goda glassar & ostar kommer jag nog att sakna snart. Men än så länge går det bra. :)
@ Amy: den rökta smaken är helt grym. Ger vegansk & vegetaeisk mat en helt annan djup.

Millas Hälsoblogg sa...

Verkar fantastiskt gott:9

Jessica jessica.sundberg@bredband.net sa...

Låter riktigt gott! Om maken ändå kunde tänka sig att äta vegitariskt.. Kanske kan man blanda ner lite köttfärs också?

Åsa sa...

Skulle säkert smaka gott med den svarta kardemumman i den rätten. Förresten om stora sötpotatisar. I helgen låg de absolut största sötpotatisarna i lådan. Jag tog en av de mindre - väger 745 g! Som 2-3 "vanliga" stora. Mmmm, mycket sötpotatis är det nu!

Ann-Louise sa...

@ Milla: Tack!

@ Jessica: Han har bara inte ätit riktigt god vegetarisk mat än. ;)

@ Åsa: Vilken utmärkt idé! Ska prova det nästa gång. Vart hittade du dem super sötpotatisarna? Glada gurkan?

Anonym sa...

Vi gjorde denna förra veckan - sååå god! Tack för receptet!!! Mvh /Frida

Anki sa...

Alltså: NOM! Är nu andra gången jag gjort den och trots att jag har i 1 tsk istället för ¼ chipotle så är den fortfarande lent rökig. Första maträtten jag gjort med sötpotatis också, men nu kommer jag att fortsätta, det är ett som är säkert.

Ann-Louise sa...

@ Frida: Yay!

@ Anki: Jag känner mig stolt över att vara delaktig med att introducera sötpotatis i din diet, som jag för övrigt ä-l-s-k-a-r. :)

Linnéa sa...

Lagade detta idag, ojoj! Mustig, rökigt, sött, kryddigt och så himla gott, speciellt med den lena avokadon till! Perfekt en ruggig höstkväll som denna. Dessutom blev det flera matlådor till resten av veckan. Tack för ett toppenrecept! Nya favoriträtten!

Unknown sa...

Håller med om att den är ännu godare dagen efter. Så gott! Grekisk yoghurt till blev verkligen en fin touch. Kryddade med lite extra chipotle samt rökt paprika det blev jättebra. 😊