5 februari 2013

Två ingredienser, en dessert


Detta är snarare ett tips än ett recept - dadlar fyllda med nötsmör. Stillar sötbehovet effektivt och är ett snabbt och enkelt sätt att fylla på energiförrådet när blodsockret börjar dala. Jag älskar verkligen mina nötsmör och favoriten just nu är hasselnötssmör. Ibland strör jag även över en nypa flingsalt för att förstärka den salta smaken. Heavenly.

Idag var jag även på BVC med Allan. Han är frisk på alla sätt och vis förutom att han verkar ha lite eksem. Barnsköterska tipsade mig om att utesluta komjölk ur min kost ett tag, för att se om Allans torra hy blir bättre. I två veckor framöver ska jag därför hålla mig borta från mejeriprodukter. En spännande utmaning vilket faktiskt känns roligt. Ikväll ska jag göra en omgång mandelmjölk och samtidigt klura kring mjölkfria recept…

Dadlar med nötsmör
urkärnade ekologiska dadlar, valfri sort
ekologiskt nötsmör, ex. jordnötssmör, hasselnötssmör, mandelsmör, cashewsmör

Gör så här:
Dela dadlarna i mitten och fyll dem med nötsmör. Klart!


9 kommentarer:

Rut sa...

Måste tipsa om det här fantastiska (och barnvänliga) receptet som man kan variera i oändlighet! :)

Anonym sa...

Angående torr hy, har du provat ekologiskt kokosfett? Mycket effektivt och utan tillsatser. Finns t.ex. på Fram i Linné.

Helena mitt i smeten sa...

Jag har varit i samma situation för några år sedan när ett av mina barn visade sig vara mjölkproteinallergisk. Då började jag samla på mjölkfria recept och även om jag inte längre behöver tänka på det (allergin gick över efter ett par år) fortsätter jag samla. Det är bra att ha helt enkelt!

Ulrika på Timjan och pioner sa...

Vilka superinspirerande recept du delar med dig av! Kommer helt klart återkomma hit1

Ann-Louise sa...

@ Rut: :)
@ Anonym: tack för tipset!
@ Helena: Då ska jag titta runt hos dig för inspiration. :) än så länge tycker jag nog att Allans hy har blivit bättre men vi får avvakta & se.
@ Ulrika: Tack & välkommen åter. :)

Julia Ahlin sa...

Jag har varit i din situation. Min son har under största delen av sitt 1åriga liv haft stora besvär med eksem. Han visade sig allergisk mot mjölk, ägg, vete och jordnöt. Hans torra hud (atopisk) och eksem har vi nu äntligen fått bukt med. För oss hjälpte de otroligt mycke att smörja med mjukgörande kräm. Miniderm på morgonen och locobase på kvällen. Stora mängder kräm!!! Vi fick även ta till kortisonkrämer då hans besvär inte var av den lindriga sorten men för er kanske det räcker med att hålla hans hud mjuk och återfuktad. Tror inte du kommer ha problem med att hålla dig mjölkfri. Jag använder ofta din blog som inspirations till sonens "utan allt" mat :) Lycka till och hoppas Allans hud mår bättre!!! / Julia

Ann-Louise sa...

@ Julia : Tack för tipsen & stödet. Jag märkte ingen skillnad när jag slutade med mjölkprodukter. Istället får jag smörja jättemycket precis som du skriver. Miniderm på morgonen & bepanthen på kvällen. Jag använder även en babykräm gjord på jojobaolja, solrosolja, bivax, avokadoolja & lite annat.

@ Viktor: Tack för länken! :)

Anonym sa...

Hej, jag funderar på om du kommer att ha fler kurser snart, jag upptäckte precis att jag har missat de i mars. /Vänligen Lisa.

Ann-Louise sa...

@ Lisa: Vad synd att du missade kurserna. Förhoppningsvis hinner jag hålla några till hösten. Isf kommer info om det på bloggen. :)