12 februari 2013
Marockansk bessara
Sist jag var i Brooklyn åt jag den mest gudomliga varma bondbönshummus – bessara. Varm hummus var ett helt nytt koncept för mig men är tydligen vanligt i det marockanska köket. Till röran serverades rykande heta pitabröd gjorda på fullkornsmjöl som vi slukade tillsammans med ett par Red Stripes. Himmelskt gott efter en lång dag i The Big Apple. Oftast åt vi inte middag förrän framåt tiotiden efter att Vera hade slocknat i vagnen. Det har tagit mig nästan två år innan jag gjorde min egen variant. Nästa gång ska det inte dröja lika länge.
En sats
1 burk kokta bondbönor, avsköljda
½ citron
3 msk extra virgin olivolja + mer att ringla över
2 msk tahini
ca 3 msk vatten, ev. mer
1 ½ tsk malen spiskummin
1 vitlöksklyfta (kan uteslutas)
en näve bladpersilja
Gör så här:
Mixa allt slät i en blender, matberedare eller med en stavmixer. Tillsätt eventuellt mer vatten, en msk i taget tills du får en lös men inte rinnig hummus. Värm röran på svag värme i en kastrull. Häll över i en skål och ringla över extra olivolja. Serveras varm tillsammans med rykande heta pitabröd, grönsaksstavar eller syrade grönsaker.
Etiketter:
glutenfritt,
lunch,
marockanskt,
mellanmål,
mellanöstern,
sås,
tillbehör,
tilltugg,
veganskt,
vuxenmat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
6 kommentarer:
Var hittar man bondbönor på burk?
Så gott tillsammans med pita!
Låter helt fantastiskt gott ut! Jag har aldrig provat detta, men jag ska genast spara receptet :)
@ Anonym: Jag hittade mina på Oriental hus i Gamle stan, Göteborg. Annars brukar det finnas i utländska livsmedelsaffärer.
@ Hovkonditorn: Pita is da shit!
@ Sandra: :)
Ohh! Låter supergott! Bondbönor är min absoluta favvo. Måste verkligen testa!
@ Karin: Jag använde färdigkokta bondbönor på burk som jag hittade på Orient Hus i Gamlestan. Hoppas att du gillar receptet och bessaran är allra godast med nygräddade fullkornspita med extra olivolja ringlat över. :)
Skicka en kommentar