22 oktober 2012

Nattjästa bettanfrallor


Lyckosamt för mig bor jag bara ett stenkast från stans bästa ekologiska surdegsbageri – Alvar och Ivar. På morgonen kan man köpa rykande färsk bröd som fortfarande är varmt när det stoppas ner i påsen. Otroligt lyxigt.

Utöver bageriets vanliga sortiment brukar det alltid finnas ett säsongsbetonat bröd. I våras var det nässelbröd och under kräftsäsongen säljer de limpor smaksatta med dill och ost. Nyligen köpte vi ett rödbets- och dinkelbröd vid namnet Bettan. Helt sagolikt gott. När jag själv skulle göra nattjästa frallor i förra veckan lät jag mig inspireras. Bröden smaksattes med rödbetor och hasselnötter och fick där av en mild sötma som passade fint ihop med de rostade hasselnötterna. Rykande färska åt jag och min vän Jessica frallorna med bara smör som pålägg och tillsammans med italiensk lenticchiesoppa, medan våra bebisar om vart annat jollrade, skrek och sov.

Ursprungsreceptet kommer härifrån.
10 st
4 dl kallt vatten
5 g färsk jäst
1,5 tsk salt
1 dl kikärtsmjöl
½ dl vetekli
0,75 dl linfrön
2 dl dinkelmjöl, fullkorn
4 dl dinkelmjöl, siktat
0,75 dl rostade hasselnötter
1 medelstor rödbeta, kokt, skalad och delad i mindre bitar


Gör så här:

1. Ta fram en stor skål och rör ut jästen i vattnet. Tillsätt resten av ingredienserna och rör ihop till en lös deg. Avsluta kvällens arbete med att pudra lite mjöl över, täck med en plastpåse och låt jäsa över natten i rumstemperatur.
2. På morgonen, värm ugnen till 250° och ställ in en plåt i botten av ugnen och en i mitten. Mjöla därefter din arbetsbänk rikligt.
3. Stjälp upp degen på ditt mjölade bakbord och mjöla ovanpå degen. Med hjälp av en kniv eller tårtspade skär du upp degen i 10 mindre bitar av valfri form. Det enda du behöver tänka på är att bitarna jämnstora.
4. Lägg dem på ett bakplåtspapper och låt jäsa under bakduk i 30 minuter.
5. För över bakplåtspappret och bröden på en skärbräda. Fyll ett dl-mått med vatten. Skjutsa in bröden i ugnen på den varma plåten, töm dl-måttet på bottenplåten och stäng snabbt igen luckan! Sänk värmen till 225 grader.
6. Grädda i ca 30-35 minuter. Titta till dem efter 25 minuter. Om de börjar mörkna täck frallorna med en bit folie under de sista 5-10 minuterna så att de inte bränns vid.
7. Låt bröden svalna på ett bakgaller i några minuter innan du serverar dem till dina hungriga gäster. Bröden går alldeles utmärkt att frysa in.

4 kommentarer:

Katarina sa...

Vilka härliga, hälsosamma och fina frallor!

Jessica sa...

Trots att min bebis mest skrek, lyckades jag få i mig både av brödet och soppan. Båda två var delikata naturligtvis!

Moma sa...

Vilka vackra bröd! Kul att ses i fredags, hoppas vi ses snart igen!

Kim sa...

Åh jäklarns vilka fina och smaskiga bröd! Jag kanske tar genvägen och går till Alvar och Ivar...