26 januari 2012

Svarta risnudlar med tempeh och mango

Det här receptet innehåller ett par moment men det är väl värt mödan. Inspirationen till rätten är hämtad från Yotam Ottolenghis bok Plenty. Tydligen lagar hans mamma rätten varje gång hon vill imponera på sina middagsgäster och det är bara att instämma att resultatet blir väldigt gott. Om du inte får tag på svarta risnudlar går det bra att ersätta dem med sobanudlar. Tempehn kan bytas ut mot fast tofu som du pressar vätskan ur.

Vera fick en variant där jag skippade såsen och istället ringlade över lite sesamolja, soja och limejuice. Istället för grönsakerna blandade jag ner rivna morötter. Hennes favoritfilm är för tillfället Ponyo vilket även innebär att nudlar är hennes favoritmat. Till en början vägrade hon smaka på mangobitarna. Trodde kanske att de var någon konstig grönsak. Men när vi väl hade lyckades övertala henne att provsmaka slukade hon samtliga bitar, så klart.
6 port.
120 ml risvinsvinäger
2 msk rårörssocker
½ tsk bordssalt
2 vitlöksklyftor, krossade & finhackade
½ färsk chili alt. 1/8 tsk chiliflakes
2 tsk sesamolja
zest och juice från en lime
1 msk kokosolja
1 aubergine, skuren i tärningar 2x2cm
1 zucchini, skuren i tärningar 2x2 cm
250 g svarta risnudlar alt. sobanudlar
1 stor mogen mango, skuren i skivor alt. tärningar
40 g färsk basilika, hackat
40 g färsk koriander, hackat
½ rödlök, väldigt tunt skuren

400g tempeh
3 msk japansk soja
1 msk sesamolja

Gör så här:

1. Skiva tempehn i cm-tjocka skivor som du därefter skär i mindre trekanter. Koka dem i vatten i 20 minuter. Häll av och blanda ihop soja och 1 msk sesamolja och låt bitarna dra i marinaden medan du tillagar de övriga ingredienserna.

2. Gör din dressing. Värm vinäger, socker och salt i en liten kastrull och låt koka i en minut, tills sockret har lösts upp. Ta av från värmen och tillsätt vitlök, chili och 1 tsk sesamolja. Låt svalna och blanda därefter ner zest och juice från limen.

3. Värm ugnen till 225°. Klä en ugnsplåt med bakplåtspapper. Värm kokosoljan och 1 tsk sesamolja tills kokosoljan blir flytande. Häll över aubergine- och zucchinibitarna på plåten och ringla över oljan. Salta och peppra och rör ihop allt så att samtliga bitar täcks av olja. Grädda i ugnen tills bitarna har fått en fin gyllenbrun färg, ca 20-30 minuter.

4. Koka nudlarna enligt förpackning. Häll av vattnet i ett durkslag och skölj därefter nudlarna i kallt vatten tills de svalnat. Skaka av så mycket vatten som möjligt och låt de sedan ligga och torka en stund (ca 5-10 minuter) på en kökshandduk.

5. Blanda försiktigt ihop nudlar, dressing, mango, grönsaker och hälften av löken och örterna. Nu kan du antingen välja att låta salladen vila i 1-2 timmar innan servering eller servera omgående. Om du vill vänta rör ner de sista örterna och löken precis innan servering.

6. Till sist värm kokosolja i en stor stekpanna på medelhög värme. Stek tempehn på bägge sidor tills de har fått en fin gyllenbrun färg. Toppa salladen med den nystekta tempehn och servera.

13 kommentarer:

Katarina sa...

Oj, det här låter riktigt gott och ser så fräscht ut!

Anonym sa...

Oj, vilken vacker rätt! Var köper du dina svarta risnudlar och tempeh?

Moma sa...

Vadå "anonym", det är jag inte, jag råkade bara vara lite för ivrig att trycka på tangenterna!

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Roligt att höra! :)

@ Anonym/Moma: Ditt omedvetna jag kanske känner sig lite blyg idag. ;)
Jag köper mina svarta nudlar på Ecostore i Göteborg och tempeh brukar jag köpa på Hung Fat, en asiatisk livs i nära Haga eller på Ecostore.

Moma sa...

Aj då, inte precis nästgårds... Jag lider av stockholmssjukan och tror att ALLA bor i Stockholm! :-o

Trevlig helg på dig!

Camilla sa...

Hej!
Tack för en superbra blogg! Finns alltid inspiration att hämta här.

Jag har precis köpt en ångkokare i bambu och håller som bäst på att ta reda på hur jag ska använda den på bästa sätt. Jag har läst att man kan/bör ha bakplåtspapper i den så att inte maten ska fastna, men det ser inte du ut att ha och det verkar ju gå bra ändå :)
Hur gör du? Och hur gör man med fisk t.ex.? Lämnar den inte smak i själva ångkokaren?

Ha en bra dag!
Mvh Camilla

Ann-Louise sa...

@ Moma: Isf hade jag våldgästat dig för länge sen. ;)
Ha en skön helg!

@ Camilla: Tack för de snälla orden. :) Om du ska ångkoka dumpling eller annan mat som kan fastna på botten så ska du alltid använda bakplåtspapper eller salladsblad. Med stark mat eller ex. fisk som lämnar mycket smak är det också bra att täcka botten, men inte nödvändigt. Med grönsaker, tempeh och tofu täcker jag aldrig botten och för dessa råvaror klibbar varken fast eller lämnar smak efter sig. Efteråt diskar jag av min ångkokare med vatten och låter den torka i diskstället i flera dagar. Om man ställer in den i ett skåp innan den är helt torr kan det börja växa mögel. Lycka till med ångkokandet!

Fröken Dill sa...

Supersnygga nudlar, ja överhuvudtaget en vacker rätt. Vill ha!

Matarkivet sa...

Jag älskar den boken! Har inte testat denna rätt dock, men det måste jag göra, ser så snyggt ut med!

Anonym sa...

Åh tempeh, det var längesen. Så himla gott!

month day year sa...

Tempeh ser ju riktigt god ut här! Förresten, köpte steel cut oats idag och tänkte göra gröt imorgon. Har höga förväntningar nu :) Tack för tipset!

Tant Gul sa...

Vilken spännande rätt. Vill jag gärna prova...:-)

Ann-Louise sa...

@ Fröken Dill: Det är bara att börja trolla i köket! ;)

@ Matarkivet: Jag blir genast jättenyfiken på vilka rätter du har testat - tips tack!

@ Anonym: Varje gång jag lagar tempeh inser jag att det var alldeles för länge sen sist och lovar mig själv att äta det oftare. :)

@ Month Day Year: Vad kul! Hoppas att du inte blir besviken. Jag har veckans laddning av steel cut oats på spisen as we speak.

@ Tant Gul: Prova vetja!