4 januari 2012

Ny frukostvana

Ett nytt år börjar sakta ta form och jag har - hör och häpna börjat med nya frukostvanor. När vi åkte till New York i maj köpte jag med mig hem en stor påse Bob’s Red Mill Steel Cut Oats. Steel cut oats vilka även kallas för Irish eller Pinhead oats består av hela havrekorn som styckas till i mindre bitar. Den svenska motsvarigheten tror jag är havrekross. Enligt mig är detta det absolut godaste sättet att äta havregrynsgröt på och önskar verkligen att det vore enklare att hitta i Sverige.
Men nu kanske du undrar varför jag inte genast åt upp min påse, om jag nu tycker att steel cut oats är så goda. Att laga gröten tar nämligen tid. Mer exakt cirka 40 minuter. Men det är då storkok kommer in i bilden. I söndags gjorde jag en rejäl sats som räcker till 5 frukostar, en för varje dag innan jobbet. På så vis har jag kunnat njuta av min krämiga gröt men härligt segt tuggmotstånd och nötaktiga smak efter att enbart ha behövt värma upp den i mikron. Som topping har jag använt nötter som blev över från i julas, banan och kanel. Vissa morgnar har jag även slängt på en näve pumpafrön och skippat bananskivorna. Möjligheterna är oändliga...

Steel Cut Oats
5 port.

1,5 l vatten
½ tsk finsalt
3,75dl Steel Cut Oats (havrekross, ex. Saltåkvarn)
2 msk chia- alt. linfrön

Gör så här:

Koka upp vattnet i en stor kastrull. Tillsätt salt och dina oats. Vispa därefter ner chiafröna utan att de klibbar ihop. Sänk värmen och låt gröten småputtra, som en vulkan utan lock i 35-40 minuter. Om du vill att gröten ska vara tunnare koka något kortare tid. Om du gillar tjockare gröt (som jag) låt den koka lite längre. Smaka av med salt och toppa med nötter, frukt, kanel eller något annat som du är sugen på.

11 kommentarer:

Katarina sa...

Det här lät intressant. Jag måste kolla om det finns att få tag på här i Singapore :) Ha en fin dag!

GO sa...

Har också tänkt uppgradera min vanliga havregrynsgröt till steel cut oats, men inte satt igång än, kanske blir det här kicken jag behöver..? :) Och ja, det är havrekross som är den svenska motsvarigheten.

Hur länge håller färdiglagade steel cut oats i kylen? Fem dagar känns så länge...??

Ann-Louise sa...

@ Hovkonditorn: Om du gillar gröt så tror jag att du kommer att fullkomligt ä-l-s-k-a steel cut oats. :)

@ Gloria: Min erfarenhet är att gröten håller sig utan problem i 5 dagar. Längre än så har jag aldrig provat. Jag delade upp gröten i 5 mindre påsar där jag har tagit en påse om dagen. Gröten innehåller inga mejeriprodukter vilket kanske förklarar varför den håller sig så bra. Prova vetja!

Plommonet sa...

Jag vill också ha en frukost som är som en vulkan utan lock! Speciellt i det här vädret, fy bubblan vad jag tar till alla extra knept för att värma mig extra på mornarna nu! Huvva!

Ska köpa på mig en påse havrekross så fort jag kommer till en affär och återkommer med recension! :)

Ny frukost igen förresten? Herrejösses. Innan du vet ordet av så kanske du byter frukostvana varje månad? ;)

tinekatrine sa...

jeg må prøve sånne snart, det virker så godt.
og forresten:
du kan jo bestille mer her når du går tom? http://www.iherb.com/Bob-s-Red-Mill-Gluten-Free-Steel-Cut-Oats-Whole-Grain-24-oz-680-g/29585?at=0
bruker den siden masse, billig og enkelt.

Matarkivet sa...

Det är sån här fräsch mat som jag vill äta, men tyvärr kan inte magen min hantera så mycket fiber. Synd, men kul att ta del av dina recept och bilder ändå!

Ann-Louise sa...

@ Plommonet: Haha! Du är rolig du! För ett år sen hade jag aldrig trott att det var möjligt för mig att börja experimentera med min trygga frukost men man vet aldrig vad livet kommer att hitta på. Jag ser fram emot din recension!

@ Tinekatrine: Tack snälla du för länken! Du är en ängel och oj oj oj vad jag ska shoppa loss. :D

@ Matarkivet: Stackars dig och din lilla mage. :(
Men sån tur är finns det mängder med goda rätter utan mycket fibrer i som du kan avnjuta istället. :)
Riktig "comfort food" för mig är en stor varm skål med mannagrynsgröt med russin i. Mamma lagade det alltid till mig som liten och mannagryn är en staple i mitt skåp som jag inte kan leva utan.

Amy's piece of cake sa...

Spännande men något nytt, det här ska jag se om jag inte kan köpa in!

tina sa...

Jag gillar havregrynsgröt så himla mycket. Tror fakiskt att jag har havrekross i skafferiet, måste testa. Tack för tips!

Plommonet sa...

Alltså, VARFÖR tar det (nästan) alltid en evighet innan de recepten som en blir nyfiken på faktiskt prövas?! OK, jag spenderade en vecka med att leta efter havrekross, men sen dess har det ju bara stått i skåpet hemma och sett lockande ut... tills imorse! Jag fattar totalt grejen med steel cut oats, så himla krämigt och ljuvligt och... nam namn. Ingen vulkan i min kastrull dock, men det blev gott ändå! ;)

Jeux sa...

Hej fina och tack för härlig inspiration :) Ville tipsa om att blötlägga steel-cut oats (eller havrekross) över natten så tar det max 20min att koka.. :))

Sen kan man tydligen skippa kokningen helt såg jag nyligen i ett recept!!! Bifogar länken här: http://www.vegetariantimes.com/recipe/overnight-chai-steel-cut-oats/?utm_source=Fitness&utm_medium=newsletter&utm_campaign=Fitness

Kram