15 januari 2012

Snälla godisbollar

När jag gjorde Skinny Buckeyes i julas blev jag rätt nöjd med resultatet. Den enda nackdelen var att det kändes tomt i frysen efter att jag hade ätit upp alla... Även Vera fick äta av godiset men bara bollarna som inte var doppade i choklad. Detta fick tankarna att spinna vidare på en lite nyttigare variant som man kan mumsa på då man vill ha något sött men ändå hälsosamt. Där av föddes mina Snälla godisbollar.
Istället för att doppar bollarna i choklad har jag rullat dem i chiafrön och kokosflingor. Några förblev osmaksatta. Smeten har jag sötat med agavesirap. Fördelen med detta sötningsmedel är att det har en lätt och neutral smak och ett betydligt lägre glykemiskt index än exempelvis honung eller vitt raffinerat socker. Dessutom upplever man agavesirapens sötma starkare än de flesta andra naturliga sötningsmedel vilket gör att man inte behöver använda lika mycket för att uppnå samma söta smak. Resultatet blir ett proteinrikt godis med en mild sötma som både är fritt från gluten och mejeriprodukter. Servera dessa tillsammans med en kopp te på kvällen eller som godis på barnkalaset. Barnen kommer aldrig ana att de har mumsat i sig välgörande kikärter samtidigt som föräldrarna slipper sockerhöga barn. Du kan servera godisbollarna från ett års ålder.

ca 30 st
2 dl kokta kikärter, avsköljda
1,5 dl osaltat jordnötssmör
0,5 dl agavesirap
½ tsk vaniljpulver
¼ tsk salt
kokosflingor och chiafrön att rulla i

Gör så här:
Mixa kikärterna i en blender eller matberedare tills de blir till ett grovt pulver. Tillsätt jordnötssmör, agavesirap, salt, och vanilj och mixa tills allt är välblandar, ca en minut. Klicka ut smeten på bakplåtspapper med hjälp av en sked. Ställ i frysen i 15 minuter. När de har stelnat rulla dem till bollar. Om du vill kan du nu rullar dem i kokosflingor, chiafrön eller något annat du är sugen på. Förvara godiset i kylen i minst 10 minuter innan servering. Bollarna ska serveras kylskåpskalla och håller sig i flera dagar. De går även bra att frysa in och äta direkt från frysen.

15 kommentarer:

Ine sa...

Dine skinny buckeyes var en stor suksess, så jeg prøver meg gjerne på disse også. Men det kan nok hende at jeg dypper noen i sjokolade... :)

Anonym sa...

Vad spännande med kikärter i bollarna, det måste ju provas!b

Linn sa...

Vi provade att göra skinny buckeyes i julas och de var en stor succe! Min man som är från USA - Connecticut - hade dock aldrig hört talas om dem. Däremot kände han såklart till Reeses :) Vi gjorde dem med honung men de vart aningen söta - så nästa gång kör vi med agave!
Tack för en inspirerande blogg! Alltid något nytt o spännande att addera till matsedeln :)

Ann-Louise sa...

@ Ine: Haha! Det gör du helt rätt i! :)

@ I love fruktsallad: Prova vetja!

@ Linn: Vad kul att the buckeyes gick hem och att du gillar bloggen. :)
Jag är uppvuxen i Kalifornien och har även bott i NY men hade aldrig hört talas om dem tidigare. Lycka till i köket!

Matarkivet sa...

Perfekta när det berömda sötsuget slår till! Har du något tips på vad man skulle kunna använda istället för kikärter

Tant Gul sa...

Hmm...det där blir jag lite nyfiken på.

Emma (torsk på lax) sa...

Åh, ännu ett recept jag vill "laga" från din blogg. I söndags gjorde jag granola bars och majs/hirs(quinoa)-muffins härifrån ( i lite egen tappning, men ändå). Och i lördags när jag skulle riva pepparot till ärtpurén så stötte jag den mot rivjärnet, efter tips från dig och ja - va bra det blev..små fina pepparotsflingor. Keep it up!

Miss Marie sa...

Åh! Jag gjorde dessa idag och satan i gatan vad goda de blev! Jag gjorde även dina granola grape bars, också helt gudomligt goda. Tack för alla bra mattips, keep 'em coming! :)

superSHEro sa...

Sparas och skall testas vid rätt tillfälle! Desåg ju goda ut iallafall, även om jag alltid är skeptisk till "låtsasgodis"... :)

Amy's piece of cake sa...

Oj vad spännande! :) Ser jättefina och goda ut!

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: Hmmm... man skulle kunna använda andra bönor eller kanske en blandning av sötpotatispuré och mandelmjöl. Jag får nog fundera och experimentera lite till innan jag kan ge dig ett bättre svar.

@ Tant Gul: Prova vetja!

@ Emma & Marie: Vad glad jag blir! Det känns helt otroligt att höra att ni faktiskt gör mina recept. Och att det blir bra! :D

@ superSHEro: Dessa slår allt traditionellt godis med hästlängder utan att kompromissa smaken. I promise!

@ Amy: :D

sara alf sökare sa...

alltså jag är alldeles superförtjust i dessa! så himla bra idé! nu ska jag göra andra laddningen :)

Elisabeth sa...

Älskar dessa bollar och har alltid ett gäng i frysen! Idag kom dem till ny spännande användning. Kokade upp en lite blaskig blomkålssoppa från i förrgår till lunch, funderade lite på hur jag skulle kunna piffa upp den. Testade att slänga ner en boll (neutral, ej rullad i kokos el dyl) som smälte ner och skapade en mustig sötma och maffigare konsistens till soppan. Så himla bra!

Ann-Louise sa...

@ Sara: Vad roligt att höra!

@ Elisabeth: Men herre gud vilken bra idé! Det hade jag aldrig kommit på att göra men nu när du säger det så känns det så självklart. :D

Miss H sa...

Oh lord!
Måste jag ju testa!!
Men tror du man kan använda nåt annat än
jordnötssmör? Jag tål inte jordnötter nämligen :/