24 januari 2012

Havregrynsgröt med jordnötssmör till små

Jag brukar alltid variera min gröt på morgonen med olika frön, nötter, kryddor och frukt. Likadant gör jag med Veras. Bland alla varianterna har hon en klar och tydlig favorit – havregrynsgröt med jordnötssmör och kanel. Ibland toppar jag den med bananbitar och frusna blåbär, vissa dagar med rivna äpplen och ibland äter Vera den naturell. Till skillnad från min gröt som görs på vatten kokar jag hennes på mjölk och utesluter salt. En bra start på dagen för en liten som ska orkar leka länge. Gröten kan ges från 10 månaders ålder.

1 större bebisportion

0,75 dl ekologisk havregryn
1 tsk osaltat jordnötssmör
1,25 dl mjölk, valfri sort
lite kanel

Till servering:
mjölk och frukt

Gör så här:
Koka ihop alla ingredienser i en liten kastrull eller i micron i 3 minuter. Servera tillsammans med mjölk och gärna lite frukt.

8 kommentarer:

mumsfillibaba sa...

Det där jordnötssmöret skulle jag också kunna tänka mig på gröten. Kommer jag ihåg det testar jag redan imorrn...:)

Ann-Louise sa...

@ Sofie: Gröten får en väldigt runt smak med lätt sötma. När man kokar den på mjölk blir den även extra krämig. Kan rekommenderas för stora oxå. :)

Mikaela de Ville sa...

Havregrynsgröt är guld värt på morgonen. Vår Vera äter det alltid. Även hennes är gjord på mjölk. Vi brukar blanda i en matsked hemkokt katrinplommonpuré. Själv äter jag exakt samma, fast med lite hallon i också. En riktigt bra start på dagen! Och en mage som är i form! :)

Eleonor sa...

Det är inte så ofta barnet hemma får gröt men då brukar jag göra havregrynsgröt på vatten och så blanda i naturell yougurt istället för att servera mjölk till. Gröten blir sådär lagom krämig och geggig och lättäten. Sedan kan man komplettera med kanel eller frukt för att göra den ännu godare.

Ann-Louise sa...

@ Mikaela: Vilken bra idé med katrinplommonpuré! Lite sött tillsammans med nötter är riktigt goda grejer. :)

@ Eleonor: Vilken intressant kombination. Vera gillar både fil och yoghurt så att detta måste jag testa. Tack för tipset!

carolina - med Lo:s syskon i magen sa...

Kommer nog testa detta till mig själv =)

Tant Gul sa...

Undrar om jag kan få min sexåring att äta den varianten där man kokar mjölk. Han äter fortfarande barn/bebisgröt. Jag har försökt få honom att äta havregrynsgröt men han vägrar...hmm det är värt ett försök..Tack för tipset!

Ann-Louise sa...

@ Carolina: Ibland hjälper jag Vera att äta upp det sista av gröten och även jag tycker att den är god... ;)

@ Tant Gul: Veras övergång från bebisgröt till vuxengröt började med att hon hela tiden ville smaka och äta av våran. Då var hon nog runt 1,5 år. Då slutade vi helt enkelt att köpa bebisgröt men det var efter att hon visad tydliga tecken på att hon gillade "vanlig" gröt. Du skulle kunna prova att blanda i lite vanlig gröt i bebisgröten och så småningom vänja av din son.