22 november 2011

Vintrig quinoagröt med apelsin

Jag är en hopplöst inbiten grötmänniska. Jag älskar att läsa om olika frukostar och blir oerhört sugen på att prova mängder av recept men det slutar nästa alltid med att jag äter gröt ändå. År ut och år in i nästan 20 år…
För att få lite variation på min vanliga havregrynsgröt har jag börjat experimentera med olika sorters quinoagröt. Numera kan jag inte förstå varför jag inte har provat detta tidigare?! Både gott och mättande. Dessutom innehåller gröten betydligt mer protein än andra sorter vilket får åtminstone mig att skutta extra högt. Den här varianten är både mild, söt och fylld med smaker som påminner om julen. Månadens tema på Söta saker är Vinter och jag tänkte att detta kunde vara ett passande bidrag. Gröten tar en smula extra tid att laga men om du låter allt puttra samman medan du är i duschen kommer du att bemötas av ett kryddigt doftande kök 10 minuter senare. Om du utesluter lönnsirapen och valnötterna så kan du ge den till bebisar från 6 månaders ålder.

Tid: 15 minuter
4 portioner

2,5 dl vit quinoa, avsköljd i hett vatten
3,5 dl mjölk, valfri sort
1,5 dl färskpressad apelsinjuice
1 msk linfrökross
rivet skal från ½ apelsin
½ tsk vaniljpulver
½ tsk malen kanel
en nypa muskot
1 bit hel nejlika
1 ekologisk banan, mosad
1 msk lönnsirap
1,5 dl valnötter

Till servering: mjölk

Gör så här:
1. Koka upp mjölk, apelsinjuice och apelsinskal i en liten kastrull. Rör ner kryddor, linfrökross och quinoa. Sänk värmen till lågt, täck med lock och låt puttra i 12 minuter.
2. Under tiden rostar du valnötterna i en ren stekpanna på medelvärme. Rör om ofta så att de inte bränns vid.
3. Mosa bananen i en liten skål tillsammans med lönnsirapen.
4. Ta av quinoan från värmen och fiska upp nejlikan. Rör ner bananblandningen. Skeda upp i skålar, häll över en skvätt mjölk och toppa med valnötter. Servera varmt.

17 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag är, precis som du, en inbiten grötmänniska - min morgon är helt enkelt inte komplett utan en tallrik gröt! Det kvittar hur många goda frukostrecept jag hittar, det blir ändå den där gröttallriken som står framför mig på morgonkvisten... Quinoagröt måste jag verkligen prova, det här låter ju helt fantastiskt! Tack snälla för tipset :D

mumsfillibaba sa...

Känner igen mig där. Havregrynsgröt(fiber) går av bara farten. Försöker variera men blir typ samma. Och gott är det ju. Får nog testa denna. Tyvärr tycker jag många gröter är svåra att bara koka en portion av. Bränns vid mm. Får väl koka lite mer och se om den går att äta kall.

Plommonet sa...

Quinoagröööt! <3
Jag har också snöat in totalt, min kombo är päron, toppat med mango, blåbär och rostade valnötter/mandel. Och så sojamjölk. Snacka om bra start på morgonen! Din variant låter också helt super, verkligen något att skämma bort sig med på en grå novembermorgon. Tror du bananblandningen håller sig i kylen, om jag gör hela receptet och sen har det några dar framöver?

Ann-Louise sa...

@ Alex: Prova vetja! Jag brukar laga en stor sats som jag både kan äta uppvärmd eller kall.

@ Sofie: Gröten håller sig i kylen i flera dagar. Moa kan du göra hela satsen och sen äta resten antingen till frukost senare i veckan eller som mellanmål. Jag har även ätit den som efterrätt med lite extra lönnsirap till. :)

@ Plommonet: Din variant låter supergod och måste provas! Bananblandningen tror jag håller sig i kylen. Den kommer säkert att mörkna lite men smaka likadant. Annars kan du göra en hel sats och sen värma upp den, antingen i mikro eller i en kastrull med lite extra mjölk. Jag kan verkligen rekommendera att ha mandelmjölk till. :)

Anonym sa...

du är min favoritblogg lilla matderiven! just tryckt i mitt lilla troll sin allra första gröt och längtar efter att få ge honom riktiga godsaker med inspiration från din sida vad det lider. Jag trotsar BVC och ger honom vanliga gryn;)

Klara

Kim sa...

Åh det här vill jag testa till helgen. Gröt is da shit!

Smaljeansen! sa...

Det låter underbart gott!

Ann-Louise sa...

@ Klara: Tack snälla du för de fina orden. Det känns väldigt givande och upplyftande att höra att bloggen uppskattas. :) Grattis till ditt lilla troll och jag hoppas att han/hon kommer att gilla mina recept.

@ Kim: Jag ska göra en ny sats till helgen och längtar redan... ;)

Ann-Louise sa...

@ Smaljeansen: Gott för både kropp och själ! :)

Elin sa...

Høres kjempe godt ut :-)

Anonym sa...

Provar denna gröten nu och jag är inte längre någon större grötmänniska! Bedrift lilla md!

Min är smaksatt med rivet apelsinskal och saffranslag.. och toppad med just apelsiner!

tack för härlig, nyttig och vegetarisk inspiration!
/malin

Solgerd sa...

Är också totalt grötfrälst och vill tipsa om att göra gröt på canihua eller amaranth -det blir betydligt "grötigare" än om man gör på quinoa. Jag kokar dem med vatten, kanelstång, russin och ett hackat fikon. Godast är att äta med nötmjölk till...

Ska pröva ditt recept vid tillfälle! Kul blogg!

Elin sa...

När du kokar quinoa, använder du dig av frön eller gryn? Är lite fundersam innan jag provar själv nämligen!

Ann-Louise sa...

@ Solgerd: Tack för tipset! Jag har en påse amaranthfrön hemma som jag behöver hitta på något med.

@ Elin: Jag använder mig alltid av quinoafrön. Lycka till med gröten! :)

Tove sa...

Detta blev min dotters premiärgröt idag! Stod med gratisproverna från Nestle i handen och är mer än nöjd att jag gjorde den här istället. Dottern verkade gilla den och åt med god aptit. En fråga bara, hur har du gjort för att tillgodose järnbehovet hos din dotter? Äter inte kött själv och vill begränsa det till ett minimum även i barnmaten. Oroar mig för att gojibär, broccoli och liknande inte räcker.

Ann-Louise sa...

@ Tove: Vad kul att din dotter gillade gröten! Om du håller dig till ekologiska sprodukter och ger henne mycket bär, torkade aprikoser och annat järnrikt och inte tillsammans med mejeriprodukter så tror jag inte att din dotter kommer att drabbas av järnbrist. Vera har även druckit välling varje kväll innan hon har somnat vilket också är järnberikat. Jag är ingen dietiskt men har varit uppmärksam på hennes allmäntillstånd. Vera har aldrig visat några tecken på järnbrist och då har jag inte känt mig orolig.

Tove sa...

Tack för tipsen! :)