8 november 2011

Grönska i höstmörkret

Nyligen berättade en vän lyriskt för mig om en sagolikt god grön ärtsoppa som han åt på ett bröllop. Sen dess har jag klurat på en egen variant och här kommer resultatet. Jag vet - alla är inte lika förtjusta i gröna ärter som han och jag. Men till er som är det lovar jag att ni inte kommer att bli besvikna. Soppan är både enkel och blixtsnabb att laga och den klara gröna färgen kommer att pigga upp även de tröttaste av trötta höstögon!

Du kan enkelt göra en tjockare variant av soppan till din bebis i en liten kastrull bredvid. Tänk då på att utesluta buljongen, då man ska undvika att ge bebisar under ett år salt.

Grön ärtsoppa

Tid: Två ögonblick
4 pers.

5 dl grönsaksbuljong
5 dl gröna ärter
1,5 dl osaltade solroskärnor
1 tsk korianderfrön, mortlade
2 tsk torkad dragon
ett par tsk äppelcidervinäger

Till servering: Krutonger frästa i Kung Markattas olivolja, flingsalt och chiliflakes

Gör så här:
Koka upp vatten och buljong. Mixa solroskärnor och ärter i en blender eller med stavmixer i en stor kastrull tills du får en jämn massa. Tillsätt hälften av buljongen och fortsätt mixa i ytterligare några minuter tills soppan blir väldigt len. Tillsätt kryddorna och späd ut soppan med buljongen till önskad konsistens. Värm därefter upp soppan försiktigt, utan att den börja koka. (Om den börjar koka mister den sin klara gröna färg.) Smaka av med äppelcidervinäger, en tsk i taget.

19 kommentarer:

tina sa...

Alltså, jag gillar ju inte gröna ärtor. Men du och dina foton och dina recept är nog den enda på jorden som skulle kunna få mig att smaka.

Kul förresten att du börjat blogga hos Kung Markatta!
:-D

Matarkivet sa...

Jag är inte så förtjust i ärtor som de är, men grön ärtsoppa fullkomligen älskar jag!

Eleonor sa...

Skall ärtorna mixas frysta? Blev lite nyfiken på att prova detta recept.

Ann-Louise sa...

@ Tina: Jag tänkte specifikt på dig när jag nämnde att vissa inte gillar gröna ärtor. ;)
Om jag lyckas få dig att ens fundera på att provsmaka så vet jag att jag har kommit långt.
Det känns jättekul att blogga för Kung Markatta och synd att du precis ska sluta. :(

@ Matarkivet: Det var Jamie Olivers fantastiska fiskgratäng som fick mig att upptäcka gröna ärtor. Numera är jag hooked.

@ Elenor: Ärtorna ska vara upptinade när de mixas. Prova vetja!

Eleonor sa...

Tack för svaret, skall sälja in receptet hos maken (dottern får inte vara med och bestämma :), men hon älskar å andra sidan gröna ärtor)

Amy's piece of cake sa...

Spännande, denna får jag testa! :) Fina foton du tar!

vegomums sa...

Åh!
Precis vad jag längtade efter!!

Men, brödet ser ju också så gott ut...vilket är det?
Recept efterlyses ;)

Ann-Louise sa...

@ Eleonor: Vera älskade gröna ärtor tidigare men är inne i en period där hon absolut inte vill äta dem. Hon tog en tugga på soppan och ville inte har mer sen. Men jag ska nog göra ett nytt försök snart igen. ;)

@ Tacktack! :)

@ Vegomums: Brödet är Kung Markattas extra grova rågbröd. Det smakar ungefär som pumpernickelbröd och är riktigt saftigt och gott.

Åsa sa...

Men vilken härlig, inspirerande och hälsosam blogg!

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag tycker faktiskt jättemycket om gröna ärtor, men jag använder det väldigt sällan, av någon anledning. Det blir inte av att jag köper hem dem, helt enkelt O.o Får göra det nu, och testa det här receptet - låter galet gott!

Och du, ser att du skriver lite i Kung Markattas blogg också - vad roligt!

Plommonet sa...

Alltså, det här låter nästan liite för snabbt, gott, enkelt och sådär härligt fint för kroppen för att vara sant. Precis ett sånt recept att ha på lut när en kommer hem klockan aldleles-för-sent, vrålhungrig efter träning och jobb och bara allmänt höstfrusen. Nu hoppas jag i och för sig inte på att få en sån kväll... men ändå! Toppen! Vad är det för gott bröd som skymtar i bakgrunden på den nedre bilden förresten?

Charlotta sa...

Grön ärtsoppa står högt på min lista! Vi brukar göra Tore Wretmans variant med champagne och grädde. Mums. Inget för kids, dock :=)

Eleonor sa...

Här blev det ärtsoppa en fredag!
Dottern (2,5) gillade den men ville ändå inte äta så mycket, men eftersom jag fotat tallrikarna så skulle jag också fota när hon åt. Så då åt hon och åt och jag visade fotona. Fint grön var hon sedan :)

Kim sa...

Nu fick jag vårfeeling! Härligt.
Grön ärtsoppa är grymt gott tycker jag. Låter som en spännande kryddning. Själv brukar jag göra en med mynta och parmesan i.

Ann-Louise sa...

@ Åsa: Tack och vad kul att du tycker det! :D

@ Alex: Det är jätteroligt att ha börjat ett samarbete med KM.:) Köp genast hem en påse gröna ärtor och börja experimentera!

@ Plommonet: Snabba soppor är guld värt! Brödet du skymtar är Kung Markattas Extra grova rågbröd. Super gott och smakar ungefär som pumpernickelbröd.

@ Charlotta: Det där receptet låter helt förträffligt. Något man kan hitta på din blogg tro?

@ Eleonor: Vad kul att du provade receptet och att din dotter till slut fick i sig en hel del. Kameran är det bästa tricket för att locka fram aptiten. ;)

@ Kim: Och nu fick jag vårfeeling av dig! Jag vill ha ditt recept med mynta och parmesan. Låt grymt gott!

Mårtenssons kök sa...

Det är verkligen en riktigt god ärtsoppa, den gröna varianten. Låter gott att piffa till den med koriander och dragon.

Ann-Louise sa...

@ Mårtenssons: Tack! Jag är så himla sugen på att prova tipsen från Charlotta och Kim. :)

Mor Grön sa...

Mina ärtor blev lite beska i år (en av sorterna...men jag hade redan blandat dem när jag upptäckte det)så nu samlar jag på mig ärtrecept för glatta livet. Det känns bara när man äter dem naturella nämligen. Jag brukar häva avocado i grönartsoppan ibland för att fetta till det lite med tanke på barnen (själv är jag fanimej nog tillfettad som det är). Buljong går ju lika bra att göra saltfri om man vill kunna ha det till bebismat. Ett tips är att du slänger upp några recept på det för man har aldrig så mycket nytta av hemgjord buljong som under bebisåren tycker jag (tror många inte ens tänker på att man kan göra det själv, men det är ju lättare än många av de andra recept du beskriver här). Brukar ha buljong infryst i istärningskuber. Megapraktiskt.

mumsfillibaba sa...

Jag älskar gröna ärtor och åt en grön ärtsoppa för ett tag sedan som var sååå god! Och inte speciellt komplicerad att fixa ihop. Köpte faktiskt ärtor som ligger i frysen och väntar...:)