21 augusti 2011

Carrot Cake Smoothie

Trots det onyttiga namnet är den här smoothien enbart fyllt med godheten som gör din kropp pigg och glad. Vera har slurpat i sig smoothien efter förskolan flera dagar denna vecka. Då hon inte har ätit särskilt mycket på dagis har det verkligen känts bra att se henne få i sig både havregryn, morötter, yoghurt och en massa antioxidanter när jag har hämtat henne.

Idén till receptet fick jag från bloggen Happy Healthy Mama. Utifrån det ändrade jag om och la till lite här och där. Smoothies är ett väldigt enkelt sätt att få i din lilla kompis grönsaker så det är bara att låta din fantasi spinna loss! Igår köpte jag och ett gäng matbloggare grönkål på Bondens Marknad i Haga vilken kommer att åka ner i nästa smoothie. Smoothies baserade på mjölk och yoghurt är lämpliga att bebisar från 10 månaders ålder.
2 stora smoothies
3 dl mjölk, valfri sort
1,25 dl naturell yoghurt
1 dl havregryn
3 medelstora morötter, skalade och ångkokta
1 banan
1 msk gojibär
1 tsk vaniljpulver
¾ tsk kanel
½ tsk färsk ingefära, riven
en nypa muskot

1. Blötlägg gojibären i mjölken i minst 1 timme.
2. Ångkoka morötterna. Skölj bitarna i kallt vatten.
3. Mixa alla ingredienser i en blender. Häll i en eller två nävar is och mixa tills isen är krossad. Servera!

15 kommentarer:

Alexandra - Kärlek på tallrik sa...

Jag som aldrig trodde jag skulle kunna bli sugen på att DRICKA morot, men så döper du den till något så gott som carrot cake smoothie och väljer så goda ingredienser och jag är såld. Igen. Det ser galet gott ut.

Och jag gjorde faktiskt också smoothie idag, i vilken jag också plockade ner kanel och gojibär! Fast jag använde mig, istället för morot, av hallon, blåbär och björnbär, det gick bra det med =)

Katarina sa...

Det här låter supergott!

tina sa...

Men där är ju receptet, toppen! Tack för i lördags. Det var fantastiskt kul att ses och tack för alla fina Göteborgspärlor du delade med dig av. Nästa gång du kommer till Uppsala så ska jag rita ut mina favoriter på kartan.
:-)

Plommonet sa...

Kaka i flytande form, alltså? Jösses, det låter hur gott som helst! Jag tycker att havregryn i smoothie kan bli liksom lite rivigt ibland och hittade på ett tips om att blötlägga dem i någon timme innan. Har du prövat det någon gång? Knäckebrödreceptet ligger ute nu förresten (och grönkålen är under bearbetning. ;))!

Ann-Louise sa...

@ Alex: du skulle aldrig kunna gissa att smoothien innehåller morötter. De är väl dolda av kryddorna och gojibären. Nästa gång får jag prova din variant. Bär är ju oxå sprängfyllda med en massa nyttigheter. :)

@ Hovkonditorn: Både jag och Vera gillar den skarp och jag gjorde en ny omgång igår kväll.

@ Tina: Det var verkligen kul att ses IRL och att få dela med mig av mina favorithäng i GBG. På återseende i Uppsala!

@ Plommonet: Min blender har en stark motor i sig och blandar väldigt bra så att jag upplevde ingen rivighet i smoothien. Har aldrig testat att blötlägga havregrynen men det skulle man lika gärna kunna göra tillsammans med gojibären. Tack för tipset! Nu ska jag över till din sida och spana in receptet på ditt utsökta knäckebröd. :)
Jag har bara min dinosaur kale kvar. Recept kommer senare i veckan...

Matarkivet sa...

Vilken kul idé!

mumsfillibaba sa...

Lyckliga Vera!

Kim sa...

Oj oj, den där är väl bra för vuxna barn också? Säg att det är så ;)

Anne sa...

Oh, det måste jag testa! :)

Ann-Louise sa...

@ Matarkivet: Tack! Nästa gång får jag prova att göra en brownie-smoothie. ;)

@ Sofie: Vera hälsar och säger "Hej"!

@ Kim: Vuxna barn mår oxå prima av smoothien. :)

@ Anne: Prova vetja!

Bettina sa...

Ser riktigt fint ut! Köpte hem morötter igår så detta blir perfekt till mellis på min lediga dag! När jag läser alla dina fina recept på smoothies och puréer så önskar jag att jag hade barn eller kände någon med småbarn för det känns lite dumt att sitta och frysa in en massa puréer till mig själv och sambon...

Ann-Louise sa...

@ Bettina: Haha! Jag äter nästan lika mycket av frukt/grönsakspuréerna som Vera. Det som är bra för små bebisar och barn är även fina grejer för dig och mig. Puréerna är smaskens att ha i filen på morgonen eller som en liten efterrätt så fortsätt du att puréa. :)

Lotta - en kaka i ugnen sa...

Vilka läckra bilder! Särskilt den med ingredienser. Kul att ha hittat hit, gillar vegetarisk mat men behöver inspiration till att laga den så då har jag nog hittat rätt :)

Agnes sa...

Åh, fantastiskt gott! Läste ikapp lite i bloggen och fastnade direkt för det här receptet. Passade bra att göra en omgång och ha i termosen till gymmet i eftermiddag så jag testade direkt. Sitter nu med ett litet glas som "blev över" och njuter.

Blev tvungen att modifiera lite eftersom jag inte hade alla ingredienser hemma men i det stora hela är de flesta ingredienserna sådant som alltid finns i köket. Ett kul sätt att göra en spännande smoothie. Glömmer annars ofta bort att använda kryddor som smaksättare i smoothies. Tack för inspirationen!

Lisa sa...

Topp!! Ska nog ha lite mer morot nästa gång.