22 april 2011

Minipaj med broccoli och oliver


Solen strålar ute och snart är det påsk. Jag älskar denna högtid och brukar inviga den med att bjuda hem mina vänner på en vårbuffé. I år blir det knytkalas hemma hos oss och då tänker jag bland annat laga minipajer med broccoli och oliver. Storleken gör dem perfekta att duka fram på ett buffébord. De är även bra att ta med på picnic då pajerna är goda både kalla och varma. Vera åt upp sin i ett nafs, vilket jag tolkar som ett högt betyg. Jag tillagade pajerna i en muffinsplåt. Om du inte har en hemma går receptet bra att göra i en vanlig pajform. Tänk då på att grädda pajen i minst 35 min istället. Om du har ett recept som smakar extra mycket vår, skicka det gärna hit!

12 st

Pajskal
1 dl fullkornsdinkelmjöl
1 dl siktat dinkelmjöl
50 g rumstempererat smör
1 dl kesella, 1 %
1 kryddmått salt
2 dl riven stark ost, ex västerbotten eller gryère

Äggstanning
3 ekologiska ägg
250 g keso
1 dl mjölk
½ tsk torkad basilika
½ tsk torkad oregano
flingsalt och nymalen svartpeppar

1 liten bukett broccoli
15 urkärnade och hackade kalamataoliver


Börja med att göra pajskalet. Blanda ihop alla skalingredienser förutom osten. Arbeta ihop dem till en deg. Låt degen vila i kylen i minst en halvtimme. Under tiden som den kyls, värm ugnen till 200° och förbered grönsakerna. Först ut är broccolin. Skala stammen med en potatisskalare. Tärna därefter stammen i centimeterstora bitar och skär buketterna i mindre delar. Ångkoka broccolin i 5 min. När du är klar med det så är det dags att kärna ur och hacka oliverna och riva din ost.

När det har gått en si så där halvtimme tar du fram pajdegen. Pensla din muffinsform med lite olivolja. Dela upp degen i 12 bitar som du trycker ut i muffinsformarna. Nagga botten med en gaffel och grädda i ugnen i 10 min. Ta ut formen och fördela osten på pajskalen. Lägg i broccolibitarna i pajskalen. Vispa ihop äggstanningen och häll den över broccolin. Toppa alltsammans med oliver och grädda i ugnen i ca 25 min. Låt pajerna vila i muffinsformen i minst 5 min innan du försiktigt plockar ur dem.

14 kommentarer:

Lena sa...

Det där såg jätte gott ut! Glad påsk!!

Hanneles bokparadis sa...

ägg är mums

http://hannelesbibliotek.blogspot.com/

Tina sa...

Vilken fin sida du har gjort!! :-D :-D :-D

Ann-Louise sa...

@ Lena: Glad påsk!
@ Anneles: Är är hur gtymma som helst! :)
@ Tina: Tack snälla! Det känns oerhört rolig att vara tillbaks i matbloggsvängen igen. Jag har saknat er!

Unknown sa...

ojojoj, vad gott det ser ut! dessutom serveras det på min favorit-servis all time: kunglig dansk. min mamma har den hemma, den är otroligt vacker. hoppas att du har en skön påsk!

Johannes sa...

Wow, supergott! :)

Ann-Louise sa...

Charlotta: Tack! Kunglig dansk är min favorit oxå, liksom mina mumin-muggar. :)
Johannes: Supertack!

Maria sa...

Yum, this sounds so delicious and I adore savoury tarts!

Madeleine sa...

jisses så fina bilder du tar på maten. man blir ju sugen på precis allting! det är en talang att kunna ta bra bilder på mat så det ser gott ut!

sana sa...

Vad de ser så gott ut!!

Mikaela sa...

Vad mycket trevligt jag hittade här :) Skall absolut titta in här igen!

Ann-Louise sa...

@ Mikaela: Vad roligt att du hittade hit! Hoppas att du finner nått som kittlar smaklökarna och kom snart tillbaks igen vettja. :)

Tove sa...

Gjorde dessa idag och hade med på midsommarknytkalas. Riktigt enkelt och supergott! Blir mycket festligare med minipajer än med vanlig paj, tycker jag. Mums!

Ann-Louise sa...

@ Tove: Eller hur?! Vad kul att du provade receptet och att du gillade pajerna. :)

På måndag ska jag på en picnic för matbloggare i Göteborg och jag tror nog att jag får göra en omgång att ta med mig dit.