13 april 2011

Mangobananpuré med morötter


Vid den här tiden på året är utbudet av färska ekologiska frukter begränsat. För att få större variation på Veras efterrätter brukar jag därför komplettera färsk frukt med frysta bär eller mangobitar. Fruktpuréer är även ett ypperligt tillfälle att få i sin lille kompis extra grönsaker. Jag brukar alltid blanda i 1/3 ångkokta grönsaker till 2/3 frukt och Vera tycker att puréerna är hur söta och smaskiga som helst. Kombinationen mango, banan och morot är en perfekt rätt att börja med redan vid tidig ålder. Bananen ger purén en krämig och slät konsistens medan mangon gör rätten syrligare. Förutom tillskottet av en mängd vitaminen ger morötterna purén en härlig orange nyans. Ditt barn kommer både att få i sig vitaminerna A, C och B6, kalium och fibrer. Med andra ord är denna puré en riktig höjdare! Dubbla gärna satsen och frys in några extra portioner. Purén är lämplig att ge bebisar från 4-6 månader.

ca 4 port.

1 ekologisk morot
2 ekologiska bananer
½ pkt frysta mangobitar alt. ½ färsk mango

Om du använder fryst mango ta fram den och låt bitarna tina en aning. Skala moroten och skär den i mindre bitar som du ångkokar tills de är mjuka. Skölj dem i kallt vatten. Lägg i mangon, morötterna och bananen i en matberedare (jag använder en Kitchen Aid) och blanda tills allt är slätt. Servera.

Inga kommentarer: