28 april 2011

Lemony Lentil Salad


Mark Bittman. Vilken karl. Rolig. Charmig. Avslappnad. Kool. Och en enastående kock! Ja, som ni förstår så älskar jag Mark Bittman. Nyligen så beställde jag hem hans bok ”How to Cook Everything Vegetarian” och den är verkligen en bibel för alla vegetarianer. Som ett litet smakprov på Marks kokkonst tänkte jag idag bjuda er på hans ”Lemony Lentil Salad”. Precis som med de flesta av hans recept så är rätten enkel, smakrik och väldig, väldig god.
Vera fick smaka på linserna och även hon tyckte att de var mumsiga. Om din bebis är under ett år, lägg undan en portion till den innan du saltar och pepprar. Bon appétit!

4 port.

2,5 dl torkade linser, gröna eller svarta, sorterade och avsköljda
1 lagerblad
2 vitlöksklyftor
2 citroner
2 msk olivolja
1-2 msk kapris
½ dl finhackad gräslök, schalottenlök eller rödlök
Flingsalt och nymalen peppar

1. Häll linserna i en mellanstor kastrull och täck med ca 4 cm vatten. Lägg i lagerblad och vitlök och värm på tills det kokar. Sätt på ett lock och sänk temperaturen så att linserna småputtrar. Koka linserna tills de är mjuka men inte öppnar sig, 20 – 30 min. De ska ha lite tuggmotstånd kvar när de är klara. (Var noga här! Överkokta linser är inte kul…) Kontrollera med jämna mellanrum att det finns tillräckligt med vatten i kastrullen så att linserna inte bränns vid.

2. Pressa ner juicen från ena citronen i en stor skål. Skala den andra citronen och skär upp klyftorna i små bitar. Var noga med att ta bort alla kärnor. Häll ner bitarna i skålen tillsammans med olivolja, kapris, och lök. Strö över lite salt och peppar och rör om.

3. Häll av vattnet från linserna och rör ner dem i dressingen medan de fortfarande är varma. Låt linserna suga åt sig dressingen i några minuter, rör om lite då och då. Smaka av och tillsätt eventuellt mera salt och peppar. Jag hade även i rivet citronskal. Servera salladen varm eller rumstempererad. Den håller sig bra i kylen, så när du ändå är i farten, dubbla receptet.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Delicious! :)

Elisabeth sa...

linser är sånt jag ofta glömmer av hur gott det kan vara, tack för påminnelsen! Its all about the tuggmotstånd!

Ann-Louise sa...

@ Elisabeth: Eller hur?! Tugg tugg tugg...