26 april 2011

Butternutsquashpuré –steg för steg


Idag tänkte jag guida er igenom, steg för steg hur man på enklaste sätt tillagar butternutsquash. I Frankrike och USA har man en lång matlagningstradition med denna fantastiska vintersquash medan den i Sverige fortfarande är relativt okänd. Smaken är söt och påminner om sötpotatis medan konsistens är len och krämig. Squashen är fylld med nyttigheter som A-, C- och E-vitamin, kalium, magnesium och fibrer och är perfekt att tidigt introducera för din bebis. Godast och med all näring i behåll blir squashen av att ugnsrosta den. Laga hela squashen på en och samma gång så kan du därefter fylla frysen med purén som blir över. Jag brukar frysa in mina puréer i iskuber, så kan jag enkelt ta fram små portioner när jag vill. Experimentera gärna med att tillsätta puré i dina vanliga rätter eller bakverk eller varför inte göra en pumparisotto av den.

Gör så här:

1. Ta fram din squash och dela den på mitten med hjälp av en vass kniv.


2. Skrapa ur kärnorna med en sked.


3. Gnid in ovansidan med lite olivolja.


4. Grädda halvorna med snittsidan nedåt i ca 45 min på 200° tills köttet är mjukt.


5. Vänd squashhalvorna uppåt och låt dem svalan i minst 5 min. Ju längre köttet får svalna desto lättare lossnar det från skalet. Gröp därefter ur innehållet med en stor sked. Mixa köttet slät med en stavmixer eller i en matberedare. Tillsätt 25g smör och en skvätt mjölk, och mixa tills konsistensen är jämn och slät. Purén är klar för servering.

5 kommentarer:

karin sa...

men vilket fantastiskt bra tips, tack!

tina sa...

Ljuvlig, ljuvlig är risotto med butternut squash-puré i. Vi äter vår med getost till: http://www.pickipicki.se/2010/10/risotto-med-butternut-squash-och-getost/

Ann-Louise sa...

@ Karin: Tack! Pumpapurén har vart en storfavorit hos Vera.

@ Tina: Jösses va gott det låter med getost till... Helt ärligt så vattnas det i munnen på mig bara vid tanken. :)

Tove sa...

Gjorde den här idag. Så himla god den blev och den var superenkel att göra! Dottern verkade uppskatta den jättemycket. Nyligen införskaffat plättlagg på loppis så snart vankas det pumpa- och potatisplättar!

Ann-Louise sa...

@ Tove: vad gott med potatis & pumpaplättar & kul att dottern gillar puren!