17 juli 2015

Intensiva ingefärs- & lingonbites med hampafrön

Ni som följer mig på Instagram har säkert sett att jag har varit på Gotland den senaste tiden. Efter en kort mellanlandning i Göteborg så åker jag snart vidare till Skåne. För att klara allt resande utan att förvandlas till ett hangry monster så måste jag ladda väskan med goda och bra mellanmål.
När jag var på Kryddmarknaden i Istanbul fick jag tag på de största dadlar jag någonsin har sett – amberi hurma. I vanliga fall tycker jag att Medjooldaldar är stora, men de är ingenting jämfört med deras enorma släkting. Efter att ha funderat länge på vad jag skulle använda dem till föll jag för dessa råa bites. Starka, intensiva och riktigt goda. Ingenting för kidsen vilket innebär fler över till mig.

Skalade hampafrön är en råvara jag har börjat använda mig av mer och mer. De är en bra källa till fullvärdigt protein och innehåller de essentiella fettsyrorna omega 3 och 6. Inte illa för ett litet frö med nötaktig smak. När jag var på Gotland så hade jag med mig en påse av fröna som jag strödde över filen på morgonen och i mina smoothies.

ca 20 st
150 g cashewnötter
100 g valnötter
30 g skalade hampafrön
200 g färska urkärnade dadlar, exempelvis Medjool
1 msk malen ingefära
2 msk lingonpulver
1/8 tsk finmald himalaya salt

Gör så här:
Mixa nötter och hampafrön i en matbredare tills du får en sandlik massa. (Blanda inte för länge för då får du nötsmör). Tillsätt ingefära, lingonpulver och salt och mixa i ytterligare en kort stund. Tillsätt dadlarna, en i taget medan motorn kör. Mixa tills du får en väl ihopblandad massa. Den kommer att se lite smulig ut men ska hålla ihop när du pressar samman en bit mellan fingrarna. Om den är för torr tillsätt ytterligare några dadlar. Täck en fyrkantig form med bakplåtspapper. Tryck ut massan i formen. Pressa ner den hårt och bestämt och jämna till ytan. Låt stelna i kylen i minst 3 timmar innan du skär upp den i bitar. Förvara dem i en tät sluten burk i kylen eller frysen i upp till två veckor.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Funderar lite på det här med lingonpulver, är det möjligt att göra själv? Typ torka och mala på nåt vänster? Har googlat runt lite men hittar inget bra. Hur gör du?

Ann-Louise sa...

@ Anonym: Jag använder mig av Kung Markattas lingonpulver som jag tycker är suveränt. Om du vill göra själv så borde det funka att torka färska eller frysta lingon på låg värme i ugn. Jag skulle testa med 70°-80° i 8 timmar och därefter mala det till ett pulver. Berätta gärna hur det gick!

Elin sa...

Hej Ann-Louise!
Har följt din blogg i flera år och det har varit en ENORM inspirationskälla! NU är jag sugen på att komma på din matlagningskurs på Medborgarskolan i oktober. Jag undrar om det funkar att vara vegan? Allt gott!

Ann-Louise sa...

@ Elin: Kul att du gillar bloggen och att du vill komma på kurs! I mina kurser så har jag både enbart veganska recept och recept där mejeriprodukter ingår. Beroende på vilken kurs du vill gå så kan jag ta fram veganska alternativ på majoriteten av recepten. Jag ser fram emot att träffas i oktober!