Ett roligt jobb, två gosiga barn och en massa annat att göra. Detta är anledningen till att det har varit tyst på bloggen på sistone. Men den här rätten vara jag bara tvungen att dela med mig av till er. En härlig japansk smakexplosion som jag hittade i Heidi Swansons bok ”Super Natural Every Day”. Sobanudlar smaksatta med en sötsalt svart sesampasta ihop rört med stekt tofu och grönsaker. Du kan antingen äta nudlarna kalla på en picnic eller ljumna. Sesampastan kan du göra flera dagar i förväg. Jag valde att servera nudlarna tillsammans med förvälld savoykål men du skulle lika gärna kunna byta ut kålen mot broccoli, spenat eller sparris.
Till Allan och Vera gjorde jag sobanudlar ihop rörda med lite soja, lönnsirap, sesamolja och malen ingefära. Tofun och savoykålen serverades separat.
4 port.
2 msk solroskärnor
60 g svarta sesamfrön
1 ½ msk rårörsocker
1 ½ msk tamari eller soja
1 ½ tsk agave nektar
2 msk risvinsvinäger
1 msk sesamolja
1/8 tsk cayennepeppar
250 g sobanudlar
400 g fast ekologisk tofu
extra-virgin olivolja
ett knippe salladslök, vita och ljusgröna delen
250 g förvälld broccoli, savoykål eller färsk spenat
Gör så här:
Rosta solroskärnorna i en stekpanna på medelvärme tills de har fått en gyllene färg. Tillsätt sesamfröna och rosta i någon minut. Så fort det börjar dofta sesamfrön så ska du ta av dem från värmen. Häll ner dem i en mortel och mortla tills de får en sandliknande konsistens. Rör ner socker, tamarin, agave nektarn, risvinägern och cayennepepparn.
Koka upp en stor kastrull med vatten. Salta och häll i nudlarna. Koka enligt förpackning. Häll av vattnet och spara en dl av kokvattnet. Skölj av nudlarna under rinnande kallt vatten.
Medan du kokar nudlarna torka av tofun med hushållspapper. Skär i tunna stavar. Salta tofu lite och rör ihop bitarna med lite olivolja. Stek dem i en stor stekpanna på medel värme tills alla sidor har fått en gyllengul färg.
Lägg undan en stor sked av sesampastan. Späd ut resten med 80 ml av det varma nudelvattnet. Ångkoka din grönsaker och skiva salladslöken tunt. I en stor skål blanda ihop nudlar, hälften av löken, grönsakerna och sesampastan. Blanda väl. Fördela nudlarna i fyra skålar. Toppa med den restenade salladslöken och en klick av den outspädda sesampastan.
6 kommentarer:
Åh, låter jättegott!
Kokboken verkar också bra. Är den helt vegetarisk? :)
Du får ha en fortsatt fin helg.
@ M: Helt vegetarisk och fyllt med enbart vackra, enkla och otroligt goda rätter. En favorit!
Okej. Låter med andra ord som en bok för mig :) Tack för boktipset :)
Ser supergott ut! :)
@ M: :)
@ GFF: Tack!
Det ser fantastiskt ut! Åker klart upp på min-att-laga-lista!
Skicka en kommentar