27 april 2014

Smarta chokladbollar med kakaonibs

Solen strålar! Äntligen är det dags för långa varma dagar utomhus. I år har vi röjt upp ordentligt på vår gård och jag och Vera har planterat allt möjligt. Grönkål, morötter, rödbetor… Jag är verkligen ingen odlingsexpert så vi får se hur det går, men roligt är det att gräva, röja och så.

Mitt i allt trädgårdsarbete ville lilla hjälpredan göra chokladbollar. Utifrån mitt tidigare recept på italiensk chokladkorv gjorde vi kokosbollar. Chokladiga små mumsbitar att fylla på engergiförrådet med. Vill du ha en raw variant? Skippa rostning av hasselnötter och byt ut vanlig kakao mot rå.

ca 20 st
3 dl urkärnade Medjooldadlar
1 ¼ dl valnötter alt. 1 dl mandelmjöl
1 ½ dl hasselnötter
1 dl kakao
¼ dl kakaonibs (kan ersättas med 0,25 dl kakao)
¼ tsk flingsalt
riven kokos att rulla i

Gör så här:
Rosta hasselnötterna på 180° i 10 -11 minuter. Låt svalna. Mixa valnötter i en matberedare eller blender tills de blir till små korn (om du inte använder mandelmjöl). Tillsätt kakao och salt och mixa i ytterligare en stund. Mixa ned Medjooldadlarna, en i taget tills du får en väl ihop blandad massa. Den kommer att se lite smulig ut men ska hålla ihop när du pressar samman en del av massan mellan fingrarna. Om den är för torr tillsätt ytterligare några dadlar. Forma till små bollar som du därefter rullar i riven kokos. Bollarna håller sig i kylen i minst två veckor.

5 kommentarer:

Mat för en dam sa...

MUMSIGT!!

Unknown sa...

@ Mat för en dam: Vera tog fram burken med chokladbollar direkt efter frukost igår och vill äta ett gäng. Då satte jag stopp men försökte muntra upp henne med att hon skulle få några efter lunch senare på dagen. ;)

Sofia sa...

Eller en enkel, mer närproducerad variant som inte kostar skjortan: eko-kakao, havregryn, solrosfrön och honung. Ett stänk vaniljpulver och kanske lite vätska (vatten, kaffe, mjölk, grädde) för konsistensen! Det blir lätt så mycket importerat (kakao, kanske oftast solrosfrö, jag vet!) och dyrt när man ska göra osockrat. Eftersom jag odlar bin är honungen given, men det är också hälsosamt, särskilt ouppvärmt, och ett väldigt bra sätt att stå emot pollinatörsdöden.

Moma sa...

Kanske att man kan smyga ner lite rom i dem så de blir moma-vänliga!

Ann-Louise sa...

@ Sofia: Tack för receptet och vad roligt med biodling! Under min barndom i Kalifornien så hade min pappa en biodling. Hela köket var klibbigt efter att han hade slungar honungskakorna men gott blev det. :)

@ Moma: En klockren idé!