Sist jag besökte En Deli i Haga åt jag en alldeles ljuvlig rödbetshummus. Både len och söt samtidigt som den var syrlig och frisk. Nästan för god för att vara sant. Jag tror att hemligheten är att de använder sig av kokta rödbetor. Väl hemma testade jag att göra en egen variant utifrån min smakupplevelse. Färggrannt och uppiggande både i wraps, på sallader eller att mumsa i sig tillsammans med kex och grönsaker i TV-soffan. Prova vetja!
En sats
4 medelstora ekologiska rödbetor (ca 450 g)
2 msk tahini utan salt
2 msk citronjuice
1 msk extra virgin olivolja
1 msk kallt vatten
flingsalt och nymalen svartpeppar
Gör så här:
Koka rödbetorna i vatten tills de blir mjuka. Skär av toppen och gnugga därefter av skalet. Mixa ihop samtliga ingredienser tills röra blir slät. Tillsätt eventuellt mer vatten och smaka av med salt och peppar.
18 kommentarer:
Åh jag älskar rödbetor så den här ska definitivt provas, låter väldigt gott!
Jag har gjort rödbetshummus tidigaren, men den här verkar lättare och nyttigare, så den här ska jag göra.
Mums va gott! Rödbetor är så otroligt gott så detta ska jag verkligen testa :)
WOW, vilken färg! Jag har precis skaffat en råsaftcentrifug och tänker att jag ska göra rödbetsjuice varje daaag! (Ja, säkert att det kommer att hända, haha.) Rödbetshommus ska jag prova, brukar annars göra din Lemony-variant och den är ju galet god. KRAM!
@ Johanna: Om du redan har färdigkokta rödbetor så är hummusen klar på en minut!
@ Sara: Nyfiken - hur löd det receptet? :)
@ Sandra: Prova vetja!
@ Charlotta: Ooo! Lyxigt! Rödbetsjuice med ingefära och gurkmeja är det bästa starten på morgonen. Det är OK om jag kommer förbi dig varje morgon?
Den är inte dum den hoummusen - tur att du testar och lyckas så kan jag bara kopiera ;)
åh vad gott! tänk i chevre wrap.. mums. ska testas! :D www.saralouisespluggkrubb.blogspot.com
verkar gott, ska definitivt testa! tänkte bara berätta att hummus betyder kikärtor på arabiska, så det blir lite knasigt att kalla en rödbetsröra som inte ens innehåller kikärtor för hummus. så du vet det!
@ Kim: ctrl C + ctrl v ;)
@ Sara Louise: Tror jag blir super!
@ Isabella: Förvisso, men det blir desto mer cross-over på det här viset. Och lite arabenska….
Det här är receptet jag har gjort tidigare. Det är mer likt vanlig hummus än ditt recept. Jag gjorde ditt häromdagen, och det blev jättegott.
1-2 medium beets
1 can of chickpeas, drained and rinsed
1 Tbsp olive oil
1 small onion, chopped finely
3 cloves chopped garlic
1/2 cup tahini or sesame paste
1/2 Tbsp cumin
1/4 cup lemon juice
1/4 cup olive oil
Hmm, vet inte varför min kommetar var från "sara" första gången och "familjenlalloo" den andra, men båda är från mig i alla fall :)
Hälsningar Sara
@ familjenlalloo: Tack för receptet! Ska rödbetorna kokas innan eller vara råa? Ska prova ditt recept senare i veckan. :)
Enligt receptet ska de bakas i ugnen, men jag kokte dem och det blev bra. Det är en väldigt stor sats, så det kan vara bra att halvera den innan man vet om man gillar den.
makes ~3 cups
1-2 medium beets
1 can of chickpeas, drained and rinsed
1 Tbsp olive oil
1 small onion, chopped finely
3 cloves chopped garlic
1/2 cup tahini or sesame paste
1/2 Tbsp cumin
1/4 cup lemon juice
1/4 cup olive oil
Preheat the oven to 450 degrees Fahrenheit. On a large roasting pan covered with foil, roast the beets for 40-70 minutes, or until smooth when poked with a fork. Remove from the oven and allow to cool, then peel and cut into small chunks.
In a small frying pan, heat the tablespoon of olive oil. Add the onions and garlic and saute until soft, about 4 minutes.
Whisk together the lemon juice and olive oil in a small bowl.
In a food processor, chop the beets, onions, garlic, and chickpeas together until smooth. Add the tahini and cumin, and process again. Scrape down the sides and bottom of the bowl, then replace the lid. While the blades are running, slowly add the lemon juice and olive oil mixture until the hummus is at your desired consistency.
Berätta gärna vad du tyckte om den sedan. Lycka till!
Tack för alla supergoda recept, helt min smak! :) Vilken tahini brukar du använda?
Borde ju vara helt gudomlig tillsammans med fetaost... Måste testa
Den var supergod!! Verkligen att rekommendera, tog i lite spiskummin också men behövde inget salt.
Ser jätte gott ut, och helt underbar färg.
Så vackert och gott.
Skicka en kommentar