7 mars 2013

Mango, mynta & ingefära

Vissa mattrender ligger jag långt efter med. Zucchinispaghetti är en utav dem. Det var först för några dagar sen som jag äntligen provade denna mytomspunna rätt. Jag skulle aldrig ersätta spaghetti med den men som grönsaksrätt gillar jag den skarpt. Min zucchinispaghetti blev smaksatt med en krämig sås gjord på mango, mynta, ingefära och chili. Smaker som påminner om sommaren, om ni minns den.

Receptet hittade jag på den eminenta vegetariska sajten Green Kitchen Stories. Spaghettinsåsen var helt ljuvlig med sin fruktiga och friska smak och till rätten serverade jag ugnsbakad lax och quinoa. Om jag hade haft lite mera tid hade det vart hur gott som helst med asiatiska fiskbiffar till. För en barnvänlig variant uteslut chilin.

Man ska helst äta spaghettin omgående då zucchinin släpper ifrån sig vätska om den får stå. Blir du sugen på fler mangorätter så prova denna mangosalsa eller varför inte Mexican mango madness.

Zucchinispaghetti med mynta & mango

4 port.
2 zucchinis
1 mogen mango
4 msk extra virgin olivolja
15 färska myntablad
2,5 cm färsk chili
5 cm färsk ingefära, skalad
salt & peppar att smaka av med

Gör så här:
Skär zucchinin i långa, smala remsor. Ta bort kärnan från mangon och skala den. Blanda ihop de övriga ingredienserna i en blender eller dylikt tills du har en slät sås. Smaka av med salt och peppar. Häll såsen över zucchinin och blanda ihop allt väl med händerna. Toppa gärna med saltrostade solroskärnor.


7 kommentarer:

Madeleine sa...

Wow, detta såg verkligen mumsigt ut, måste testlagas snarast! Har lagat många recept härifrån och är lika nöjd med allihopa, men har hittills varit lite dålig på att kommentera.

Måste dock berätta att jag i fredags bakade både dina kikärts-och-jordnötssmörbollar och chokladkakor med svarta bönor. Holy macaroni vad goda båda var! Till och med min chokladälskande sambo som först tyckte det var hädelse att blanda bönor+choklad var mycket positivt överraskad.
En liten parentes: Skulle ha tjejkväll/knytkalas på kvällen och var mycket nöjd med bakverken... framtill att jag diskade och insåg att kniven gått sönder och spetsen var nowhere to be found. Vågade inte bjuda mina gäster med risk för att råka döda dem ifall spetsen hamnat i smeten, så alla bakverken fick åka i soporna. Trodde jag skulle börja gråta. Att kasta dem, DET var hädelse om något och en riktig besvikelse att gästerna inte fick chansen att smaka :(

Men jag kommer definitivt att baka båda två igen! Kanske redan imorgon? ;) Tack för att du är så grym och driver min absoluta favorit-matbloggar!

Helena mitt i smeten sa...

Jag har inte testat zucchinispegetti än, men har tänkt testa flera gånger. Det här receptet ska jag definitivt testa, ser ljuvligt ut!

tina sa...

Åh, nu blir jag hungrig igen. Åt precis en mango till kvällsmellis. Vill ha mer mango och mangomat!

Amy's piece of cake sa...

Vill ha! Har inte heller testat detta men när man ser dina fina bilder blir man sugen så in i...!

Kim sa...

Sommaren säger du? Vagt minne... det var något med sol och värme och glass...?

Härliga bilder som alltid!

Ann-Louise sa...

@ Madeleine: Men herre gud vilken otur! Men en himla tur att du inte tog kol på någon. ;) Glädjande att du gillar bloggen & recepten!

@ Helena: Det finns ju alldeles för många rätter att äta helt enkelt. Men denna måste du prova!

@ Tina: jag mumsar i mig mangos på stående fot vid diskbänken, i smuttis, i sallader... Jag är har helt klart drabbats av ett mangoberoende. Jag funderade på att slänga ner lite i gröten igår men jag var rädd för att den skulle skära sig med mjölken.

@ Amy: Prova vetja!

@ Kim: Sol, värme & glass säger du - jag tror att jag minns nått sånt. Grill, ljusa kvällar & gräs mellan tårna...

Millas Hälsoblogg sa...

Spännande detta vill jag testa:)