7 januari 2013
Báhn xèo
Vi brukar köpa hämtmat någon gång i veckan. Bland mina favoritställen lyser Vi viet starkast. Autentisk vietnamesisk och thailändsk mat som tillagas med stor kärlek och omsorg. Rätterna innehåller alltid mängder med färska grönsaker och dessutom är personalen alltid villig att göra vegetariska varianter av sina köttiga rätter. Mitt första möte med vietnamesiska pannkakor skedde här och vilken lycka! Tunna, frasiga rispannkakor sprängfyllda med stekt tofu och färska grönsaker. Ovanpå ringlar man en het sötsyrlig sås. Heavenly.
Här kommer min variant, grundat på ett recept ur boken Plenty. Fyllningen kan varieras efter tycke och smak men för mig är koriander, mynta och en massa krispiga grönsaker ett måste. Såsen kan göras dagen innan, liksom smeten. Då behöver du bara hacka grönsaker, steka tofu och grädda pannkakorna innan maten är klar för servering. Skippa för allt i världen inte gurkmejan i smeten. Dels så skänker den pannkakorna en nyans av guld och dessutom har kryddan antiinflammatoriska egenskaper.
2-3 port.
6 pannkakor
200g rismjöl
1 ekologiskt ägg, från frigående höns
½ tsk finsalt
1 tsk gurkmeja
400ml ekologisk kokosmjölk
lite solros- eller rapsolja
Sås:
saft från 1 lime (ca 40ml)
1 ½ msk sesamolja
1 msk rårörsocker
1 msk risvinsvinäger
1 msk söt soja (kecap manis) alt. ljus soja
2 tsk riven färsk ingefära
½ röd chili, finhackad (justera mängden chili beroende på dess styrka)
1 vitlöksklyfta, riven
½ tsk salt
Fyllning:
ca 300g fast tofu, rökt eller marinerad
1 stor morot, skalad
1 liten kålrabbi, skalad
4 vårlökar
2 dl färsk koriander, bara bladen
2 dl färsk mynta, bara bladen
100g mungbönsskott (ca 4 nävar)
100g enokisvamp
Gör så här:
Börja med smeten. Blanda ihop rismjöl, ägg, salt och gurkmeja i en stor skål. Tillsätt kokosmjölken långsamt under snabb vispning för att undvika klumpar. Smeten ska vara relativt tunn, som grädde. Tillsätt mer vatten eller kokosmjölk om smeten blir för tjock. (Smeten sväller när den vilar, så att du kan behöva tunna ut den innan du börjar grädda pannkakorna). Låt smeten vila.
För att göra såsen vispa ihop samtliga ingredienser. Låt dra i minst 10 minuter.
Förbered därefter grönsakerna. Skär kohlrabbin och moroten i tunna stavar, ca 5 cm långa. Riv isär svampen. Skiva vårlöken diagonalt. Plocka loss örtbladen. Skär tofun i mindre tärningar.
När du är redo att servera pannkakorna värm en stor stekpanna, ca 22 cm i diameter. Låt den inte bli rykande het. Tillsätt lite olja och häll 1/6 av smeten i mitten av pannan. Virvlar runt pannan så att smeten täcker hela botten. När undersidan har blivit gyllenbrun och sidorna knapriga vänd pannkakan och grädda den andra sidan. Stjälpa upp pannkakan och håll den varm i en ugn medan du steker de övriga.
Stek tillslut tofun snabbt i lite olja.
Lägg en varm pannkaka på varje tallriken. Lägg ett berg med grönsaker, örter och tofu på ena halvan. Ringla över sås och vik över den andra pannkakshalvan. Toppa med ytterligare några skedar sås. Enjoy!
Etiketter:
asiatiskt,
barnmat,
glutenfritt,
middag,
sås,
tofu,
vegetariskt,
vietnamesiskt,
vuxenmat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
7 kommentarer:
Åh! Det här låter ju som fullständigt ljuvligt. Måste provas, bums – och perfekt för en gluten-tråk som jag! /hils Sofija.
Men ÅH, vart har du hittat färsk enokisvamp? Var var var?!
Ser väldigt spännande ut.
Åh. Men vad menar du med finsalt? Flingsalt?
/ Helena
@ Sofija: Jag har en kompis som nyligen slutat med gluten. Inte den roligaste allergin att tampas med och jag är glad över att kunna hjälpa till med glutenfria recept. :)
@ Plommonet: Enokisvamp är en himla rolig ingrediens. :D
Det finns på den asiatiska livsmedelsaffären på Nya Allén mellan Haga badet och Järntorget.
@ Receptbyrån: Det får vi tacka vietnameserna för. ;)
@ Helena: Då menar jag "vanlig" salt, typ vanligt bordssalt. Gärna jodberikad så att man får i sig tillräckligt med mineralen.
Älskar bahn xeo, måste pröva det här! Men får vänta till feb, testar att vara vegan i en månad nu så inga ägg.... Och måste nog köpa ottolenghis bok, har sett recept fr den på så många bloggar nu
Just hemkommen från Vietnam väcker det här habegär! Tack för receptet!
Skicka en kommentar