31 augusti 2012

Kokoslinssoppa med grön curry


De senaste dagarna har jag försökt ägna mig åt skafferirensning. Röda linser är en basvara jag alltid har hemma för då vet jag att jag alltid kan trolla fram något till middag. Den här soppan blir krämig och len med alldeles lagom sting i. Zucchinin kan bytas ut mot spenat, broccoli, grönkål eller varför inte blomkål. Rena grönsakslådan helt enkelt!

4 port.
1 burk ekologisk kokosmjölk (400 ml)
2,5 dl röda linser
200 g zucchini, skuren i bitar
1 l grönsaksbuljong
1 msk kokosolja
2 vitlöksklyftor
1,5 tsk grön curry
2 msk riven färsk ingefära
1,5 dl vit quinoa, avsköljt i hett vatten

Gör så här:

Koka quinoan enligt förpackningen. Hetta upp oljan i en stor kastrull. Fräs vitlök och grön curry i någon minut. Tillsätt linser, buljong och ingefära. Koka upp och låt därefter puttra på låg värme i 10 minuter. Tillsätt zucchini och låt puttra i ytterligare 10 minuter. Häll över i en blender och mixa soppan slät. (Du kan även mixa den slät med en stavmixer.) Häll tillbaks i kastrullen och häll på kokosmjölken. Rör runt så att soppan blandas ihop. Skeda upp i skålar och rör ner färdigkokta quinoa och pressa över färsk limejuice. Servera!

9 kommentarer:

M. sa...

låter som en god och perfekt soppa nu när hösten börjar göra intåg :)

tack för en otrolig blogg och alla dessa vackra bilder samt goda recept.
Önskar dig och din familj en finfin helg. //Molly

Katarina sa...

Vilken smakrik och god soppa!

Sonja {Dagmars Kitchen} sa...

Hej! Vad kul att träffa dig idag! Den här sopan låter ju grymt god - måste testas! Jag har också alltid röda linser hemma för att de är så snabbkokade och mättande = en bra nödingrediens (fast väldigt god sådan!).

Ann-Louise sa...

@ Molly: Tack snälla! Jag älskar både hösten och soppor så det kommer säkerligen att komma fler sopprecept här framöver. Ha en skön helg!

@ Hovkonditorn: Prova vetja!

@ Dagmar: Det var himla roligt att träffa dig med! Snabblagad mat är guld värt när magen skriker efter mat, vilket den ofta gör när man kommer på att det är dags att laga mat. :)

Anonym sa...

Soppa helt i min smak, aldrig tänkt på att man kan ha quinoa i soppa däremot tack för tipset!

Joacim (Matkoma) sa...

Lagade den nu i kväll och den blev jättegod! Bytte zucchini mot blomkål men annars körde jag ditt recept rakt av! Mer grön curry åt folket!

Ann-Louise sa...

@ Moma: Jag gillar matiga soppor och det är ett enkelt knep för att göra dem mer mättande. En annan favorit är att blanda ner råris. Mmmm...

@ Joacim: Vad roligt att du gillade soppan! Jag har själv inte testat den med blomkål i men det känns som om det borde funka bra.

Humlans Lott sa...

En saligt god soppa och det kändes helt rätt att ha quinoa... Fast jag var tveksam först eftersom jag inte brukar använda mig av quinoa speciellt ofta. Men tack vare den här smarriga soppan så blir det ändring.

Tack för en väldigt trevlig blogg och grattis till er nya familjemedlem!

Unknown sa...

Denna soppa äter vi ofta, såå god. Tack för tokbra blogg med tokgod mat. ;-)