5 augusti 2012
Bröllopsyra och min första vegansk bröllopstårta
Finaste Charlotta och hennes C. slog till med en stor bröllopsfest i lördags. Med 100 inbjudna gäster behövde de hjälp med alla tårtor som skulle bakas. En av gästerna var vegan och jag nappade direkt på utmaningen att baka en vegansk bröllopstårta. För flera år sen gjorde jag en vegansk chokladtårta som blev överraskande god men den här gången vill jag göra en somrigare variant som tog till vara på säsongens smaker.
Jag är varken expert på vegansk matlagning eller tårtor. Men efter mycket experimenterande och provsmakande slutade det med en botten gjorde på en jordgubbskaka fyllt med ett lager cashewgrädde och ett lager med mosade färska bär smaksatt med lime och muscavadosocker. Alltsamman täcktes med Alpro Airy & Creamy soyavispgrädde som slutligen toppades med ett berg av färska hallon och blåbär. För inspiration vände jag mig till My New Roots där jag hittade grunden till jordgubbskakan. Resultatet blev en söt tårta med mängder av naturliga ingredienser och rena smaker. Jag hoppas att bröllopsparets fest blev allt vad de önskade sig och att tårtan blev god.
Vegansk bröllopstårta
Jordgubbskaka
5 dl Manitoba Cream
½ tsk flingsalt
1 tsk bikarbonat
zest från en citron
2,5 dl färska jordgubbar, delade i mindre bitar
1,25 dl havre- eller nötmjölk
2,5 dl osötat äppelmos
3 msk rapsolja
0,75 dl agavesirap eller lönnsirap
1 msk chiafrön
Gör så här:
1. Värm ugnen till 180°. Klipp till en botten av bakplåtspapper till en rund bakform ca 22 cm i diameter. Pensla formens sidor med rapsolja.
2. Vispa ihop mjölk, äppelmos, agavesirap, olja och chiafrön i en stor skål och ställ åt sidan.
3. Sikta mjölet i en skål och blanda ihop med de övriga torra ingredienserna förutom jordgubbarna. Blanda ihop med de blöta ingredienserna.
4. Rör ner jordgubbarna med så få tag som möjligt.
5. Häll smeten i kakformen och grädda i ca 30-35 minuter. Kontrollera kakan med en provsticka. När den kommer ur ren är kakan färdig. Låt kakan svalna helt innan du tar bort formens kant och delar kakan på mitten. Om du har möjlighet baka gärna kakan några timmar i förväg och låt den stå i kylen och bli ordentligt sval innan du delar på den.
6. Vispa grädden.
7. Bre ut cashewgrädden på den undre tårtdelen.
8. Fördela de mosade bären ovanpå grädden. Jag byggde upp en liten vall av grädde längs med kakans ytterkant så att bärsås inte skulle rinna ner.
9. Lägg på den övre delen av kakan och täck hela kakan med vispad grädde. Toppa allt samman med ett berg av färska bär. Förvaras i kylen tills det är dags att servera. Låt gärna tårtan stå i rumstemperatur en kvart innan den ska ätas.
Cashewgrädde
2 dl naturella cashewnötter, blötlagda i minst 4h
0,5 dl vatten
½ väl moget päron
1 tsk vaniljpulver
1 msk agavesirap eller 3 Medjooldadlar (kan uteslutas)
Gör så här:
Häll av vattnet från de blötlagda cashewnötterna. Mixa ihop allt i en blender tills du får en len och gräddliknande massa utan några korn eller ojämnheter.
Mosade bär
1,5 dl bär, ex. blåbär och hallon, färska eller frysta
ca 0,5 dl muscavadosocker
zest från ½ lime
1 tsk limejuice
Gör så här:
Mosa ihop bären tillsammans med de övriga ingredienserna. Smaka av med sockret och tillsätt ev. mer om du vill ha sötare bär.
Etiketter:
efterrätt,
matutmaning,
nötter,
söta saker,
veganskt,
vuxenmat
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
17 kommentarer:
Åh, låter kanongott! Vad är manitoba cream? Mjöl av något slag antar jag?
Låter verkligen gott!
Oj, så spännande att baka en vegansktårta! Såg smarrig ut också!
@ Karin: Manitoba Cream är ett mjöl med högre proteinhalt och bättre kvalitet på protein, som gör att degen binder mer vätska än vanligt mjöl och därmed ger brödet bättre volym. Min förhoppning var att det skulle göra kakan luftigare. Jag hittade tipset hos Flickan och Kakorna som bakar mycket veganskt. Jag provade dock aldrig att baka den på vanligt vetemjöl så att än så länge saknar jag något att jämföra med.
@ Hovkonditorn: Tack! :)
@ Bambi: Tack och det var en roligt utmaning. :)
Den ser förträfflig ut! Den måtte blivit uppskattad!
Så gott och den där bilden med hälften hälften är min absoluta favorit wow!
Ser ursmarrig ut! Spännande tårtbotten.
Vilken utmaning. Ser smarrig ut!!
@ Kim: Jag får laga en till snart där jag själv får smaka på hur den blev när allt sattes samman. Fingers crossed...
@ Amy: Tack snälla. :)
@ I love fruktsallad: Om du provar den berätta gärna vad du tyckte om kakan.
@ Sofie: Tack tack och det är alltid kul att testa nya saker i köket.
Cashewgrädde, vad spännande och smart. Tårtan ser finfin ut, bra jobbat!
Vilken inspirerande blogg du har. Lycklig över att precis ha hittat in hit - och hungrig blev jag direkt.
Du, jag har varit lite dålig på att läsa bloggar ett tag nu när jag sommarjobbat och legat i, och åh vad jag har saknat dina inspirerande inlägg! Jag är heller inte vegan men äter gärna veganskt och jag skulle bli mer än överlycklig om jag blev serverad en sådan här underbar tårta! Bara bottnen ser hur god ut som helst med jordgubbsbitarna i... ååååååh <3
Det var en utmaning som jag tryggt hade lagt i dina händer, ser galet gott ut!
@ Tina: Tack! Nästa gång ska jag kröna den med en pickifågel också.
@ Terese: Välkommen hit och grattis till bebe nr 2! Hoppas att du hittar mycket att mätta hungern med och på återseende snart. :)
@ Alex: Tack för dina snälla snälla ord. Jag blir helt rörd. Hoppas du får tillfälle att baka tårtan och att du gillar den. Kram!
@ Moma: Vi kanske kan trolla ihop en karibisk vegansk banankaka nån dag?!
Åh, jag kan helt klart intyga att den var GRYM! Bästa, bästa du - TACK FÖR HJÄLPEN! Kärlek till dig!
@ Charlotta: Vilken lättnad att höra! Det var verkligen en ära att få hjälpa till och det är ju skit kul när tillfället ges att baka tårtor till vänner som man gillar. :) Kram!
Så tjusig! Ser fantastiskt god och somrig ut. Hade inte tackat nej till ett par bitar av den ;)
Skicka en kommentar